Gratis frakt vid köp över 599 kr

Tandvärd

Din katts mun- och tandhälsa är precis lika viktig som din egen. Om din katt får problem med sin mun- och tandhälsa kan det inte bara leda till flera otrevligheter som till exempel dålig andedräkt, men också allvarligare problem som tandsten, tandlossning och smärta när katten tuggar maten. Så se till att tänka på din katts tandvård i förebyggande syfte. Du hittar allt för att försäkra dig om att din katt behåller sina starka, vita och fräscha tänder här på Animigo! Unna din katt naturliga och kvalitetssäkrade produkter från Animigo. Vi garanterar att varken du eller din katt kommer att bli missnöjda.
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

När vi pratar om tandvård tänker vi oftast på att regelbundet borsta tänderna och använda tandtråd, det kan även få oss att tänka hur hundar kan rengöra sina tänder genom att tugga på tuggpinnar, men vi glömmer lätt bort att även katter behöver ta hand om sin munhygien. Kanske det beror på att de är så självständiga och oberoende av oss? I själva verket är dock tandvård för katter en otroligt viktig faktor för deras allmänna hälsa. Tandproblem hos katter är tyvärr inte ovanliga, så det kan vara nödvändigt att veta hur du rengör kattens tänder.

Kattens mun är trots allt vägen som leder näringsrik mat in i kroppen och tänderna och tandköttet är viktiga verktyg som säkerställer att din katt får ut det mesta av maten. Katten använder dessutom sin mun för att leka med andra katter, rengöra sig själv, jaga och utforska sin omgivning. Det är viktigt att börja med tandrengöring för katter så tidigt som möjligt, på grund av två olika anledningar; om du vänjer din kattunge vid tandvård så blir det lättare att vårda och borsta tänderna på dem när de är äldre. I likhet med många andra sjukdomar utvecklas tandproblem hos katter oftast med tiden, och kan stoppas eller underlättas med förebyggande åtgärder.

Tandproblem hos katter

De tandbesvär som katter råkar ut för har mycket gemensamt med de tandproblem vi människor har, för att inte tala om de som hundar kan råka ut för. Detta förklarar varför det är uppenbart att även kattens tänder behöver vårdas och rengöras. Vi människor spenderar mycket tid på att rengöra och underhålla vår tand- och munhygien, något som även våra katter behöver hjälp med. De vanligaste tandproblemen som de drabbas av är:

Plack

Plack är ett vanligt besvär för våra husdjur och om det inte åtgärdas kan det vara första steget till att sjukdomar i tandköttet uppstår. Plack är en klibbig massa som bildas då kattens mat blandas med saliv och sedan fastnar på tänderna och bildar en beläggning. Rengöring av kattens tänder är oerhört viktigt eftersom de hindrar plack från att fastna och leda till allvarligare besvär för din fyrbenta vän. Plack är även känt för att orsaka en oroväckande dålig andedräkt men du kan undvika detta genom att förebygga det i tid.

Tandsten

Om inte placket åtgärdas i tid stelnar det och mineraliseras, detta kallas för tandsten. Detta kan vara katastrofalt för din katts tandhälsa, eftersom tandsten hos katter är mycket svårare att avlägsna än plack, eftersom det sitter fast i tänderna. Som vi redan nämnde är det viktigt att börja vårda kattens tänder så tidigt som möjligt och vidta förebyggande åtgärder för att stoppa plack från att omvandlas till besvärlig tandsten.

Gingivit

Om man inte tar hand om kattens tänder kan plack och tandsten som lämnas kvar irritera tandköttet och kan leda till inflammerat tandkött hos katter, även kallat gingivit. Vanliga tecken på gingivit är rodnad, svullnad och blödningar i tandköttet. Detta orsakar smärta och obehag hos din katt och utsätter dessutom tandköttet för potentiellt skadliga bakterier som finns i munnen och vanligtvis neutraliseras av matsmältningsenzymer. Det kan leda till att bakterier kan komma in i kattens kropp genom såren på tandköttet och orsaka allvarligare problem för hälsan.

Symptom på tandproblem hos katter

För att agera snabbt och göra nödvändiga förändringar för att undvika att din katts tandproblem förvärras, är det viktigt att regelbundet kolla efter tecken på infektion. Det mest uppenbara symptomet är dålig andedräkt, som är vanligt vid plack (som bildas av ruttnande mat). Om din katt luktar illa i munnen kan det vara något som behöver undersökas och åtgärdas. Även rodnat tandkött, inflammation i mjukvävnaden i munnen och skador på tänderna är tydliga tecken på problem.

Hur förebygger man sjukdomar i kattens tandkött?

Det först steget för att undvika att din katt drabbas av tandproblem är att förebygga att de uppstår. Att ge din katt rätt kost är viktigt för den orala hälsan, eftersom mycket socker eller processade ingredienser kan ha en negativ inverkan på din katts tandhälsa. Du bör även se till att din katt har gott om leksaker att bita och tugga på, så att de inte tuggar på ytor, pinnar eller andra föremål som kan skada din katts tänder på lång sikt.

Nästa viktiga steg som man bör börja med i tidig ålder, är att borsta tänderna på katten. Precis som för oss människor så hjälper regelbunden rengöring till att förhindra uppkomsten av sjukdomar som gradvis bildas

i kattens tandkött och andra tandproblem hos din katt. Börja borsta kattens tänder redan när din katt är en unge. Det finns även speciell tandkräm för katter. Låt kattungen vänja sig vid smaken genom att helt enkelt låta dem smaka på det från ditt finger, innan du går vidare och introducerar dem till själva tandborsten och till slut regelbunden tandborstning. Rutinmässig rengöring av din katts tänder hjälper till att motverka uppbyggnad av plack, vilket förhindrar bildning av tandsten och senare tandköttssjukdomar.

Tandtillskott för katter

Det finns olika tillskott som fungerar utmärkt för att komplettera eller förbättra din katts tandvårdsrutin och hjälper till att stödja kattens mun- och tandhälsa, samt förebygga tandproblem. En del kosttillskott är anpassade för ett specifikt syfte, till exempel finns det kattgodis och tuggpinnar till katter som är till för att rengöra deras tänder på ett enkelt och trevligt sätt. Det finns dessutom tillskott som är framställda speciellt för husdjur som inte gillar att få sina tänder borstade, och fungerar som en ersättande tandrengöring. Att kombinera dessa med en balanserad diet, som ger en förebyggande effekt, kan göra stor skillnad för din katt och bidra till en förstklassig tandhygien och en fräsch och behaglig andedräkt.

För att välja rätt i djungeln av tillskott bör man se efter naturliga tillskott för katter med växtbaserade ingredienser samt vitaminer och mineraler. C-vitamin och Kalcium är särskilt fördelaktiga eftersom de båda är kända för att stödja tänderna och tandköttet samt för att hålla dem starka och friska och stödja kattens tandhälsa inifrån. Eteriska oljor kan också vara bra för kattens tänder eftersom de har skyddande egenskaper som kan vara effektiva mot oönskade bakterier. Oljor gjorda på exempelvis pepparmint och persilja är dessutom kända för sin fräscha doft - vilket ger din katt en bättre andedräkt!

Kontrollera noggrant var tillskotten kommer ifrån innan du börjar ge dem till din fyrbenta vän så att du inte ger din katt ett kosttillskott som är framställt av onaturliga kemikalier och tillsatsämnen. Dessa kan orsaka mera skada än nytta och kan innehålla ingredienser som du inte avsiktligt skulle ge till ditt husdjur. Läs alltid igenom innehållsförteckningen så att du vet exakt vad du ger till din katt och försök hålla dig till så naturliga preparat som möjligt.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.