Ben- & Ledhälsa

Kollagen för hundar

Som hundägare vill du alltid det bästa för din trofasta vän. De är alltid vid din sida genom vått och torrt, och du är säkert också alltid där för dem. Hundar gillar oftast att springa och hoppa omkring, utan att tänka på vad de utsätter sina kroppar för. Därför är det så viktigt att se till att deras kroppar är i tipptopp form. En av de viktigaste faktorerna för att hålla dem ungdomliga och i bästa möjliga form är kollagen. Har du inte hört talas om kollagen, eller undrar varför det är så viktigt för din hund? Läs vidare, så får du reda på allt!

Vad är kollagen?

Låt oss ta det från början. Kollagen är en av de viktigaste proteinerna i kroppen. Det ansvarar för många olika funktioner, bland annat leder, ligament, brosk och senor. Det bidrar också till hur stark och smidig din hud, ditt hår, dina ben och tänder är. Och det fyller samma funktion för din hund! Kollagen utgör faktiskt nästan en tredjedel av allt protein i kroppen.

Kollagennivåerna minskar naturligt när vi blir äldre. Eftersom att kollagen är viktigt för att hålla huden smidig och ben och leder starka, är låga nivåer av kollagen en av huvudanledningarna till att vi märker av tecken på åldrande. Det samma gäller för hundar. Tack och lov så finns det kosttillskott som kan boosta kollagennivåerna hos både hundar och människor! Men hur kan dessa tillskott hjälpa till rent praktiskt? Låt oss ta reda på det.

Hjälper vid ledsmärta

Precis som människor kan hundar ofta uppleva stelhet och smärta i sina leder när de blir äldre. De kan drabbas av problem som artrit och diskdegeneration i ryggraden. Kollagentillskott kan hjälpa till att lätta dessa åldersrelaterade problem och låta din fyrfota kompis fortsätta röra sig med glädje.

Hjälper till att hålla skador borta

Allt eftersom att kollagennivåerna naturligt minskar, så minskar också motståndskraften i din hunds muskler, leder och ligament. Det gör att de mer sannolikt råkar utför avslitna ligament och höftproblem. Dessutom blir benen mer sköra. Att komplettera deras kost med en kollagenboost kan därför hjälpa till att naturligt stärka benen och bindväven.

Bra för päls och klor

Kollagen utgör också över två tredjedelar av proteinet i din hunds hud. När de åldras kan pälsen tappa sin glans och klorna bli svagare. Med en kollagenboost från kosttillskott håller sig deras päls glansig och fin och deras klor håller sig starka, vilket låter dem fortsätta gräva i alla jord- och lövhögar de vill!

Det kan ha fördelar för magen

Kollagen ansvarar också för att hjälpa till att bryta ner proteiner som din hund äter. Det är därför viktigt för en naturlig funktion i deras mage och främjar samtidigt deras allmänna välmående i magen.

Gott att äta

Vi vet alla hur svårt det kan vara att ge sin hund viktiga mediciner. Våra pälsklingar kan vara riktigt kräsna när det kommer till vad de stoppar i sig. En stark kontrast till deras vanliga tendenser att äta allt möjligt som de får korn på ute. Tack och lov så är de flesta kollagentillskott framtagna med hundens smaksinne i åtanke. Många är smaksatta som vanlig hundmat, så att de äter upp dem utan en tanke på att det är medicin de äter!

Andra intressanta artiklar