Matsmältning & Detox

En adekvat matsmältning är minst lika viktigt för våra husdjur som det är för oss människor. Kanske till och med ännu viktigare för dem. Våra husdjur är beroende av oss och kan inte själva bestämma vad de ska äta och inte äta, de kan inte heller tala om för oss när de känner sig svullna och uppblåsta. Våra produkter bygger på naturligt baserade ingredienser utan några artificiella ingredienser. Vi har även fokuserat på att kvalitetssäkra varje produkt som vi erbjuder till våra kunder med syftet att leverera en produkt som du kommer vara helnöjd med. Ta chansen och förse ditt husdjur med det allra bästa som marknaden kan erbjuda och skämt bort de med en skonsam matsmältning redan idag!
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Hundens matsmältningssystem är en viktig del av kroppen och bör fungera felfritt för att din hund ska vara frisk och må allmänt bra. När man pratar om matsmältningssystemet tänker vi främst på att en hund som har orolig mage kanske har fått i sig något opassande. Men flera andra livsviktiga funktioner i hundens kropp är beroende av ett fungerande matsmältningssystem för att säkerställa att även de kan fungera optimalt. Din hunds matsmältningssystem bryter ner maten som de äter och omvandlar den till energi och andra medel som behövs i olika delar av hundens kropp varje dag.

Det finns flera metoder som du som hundägare kan använda för att minimera risken att din lurviga vän drabbas av problem med matsmältningen. Till exempel genom att ge dem hundfoder för känsliga magar eller ge dem speciella kosttillskott för hundens matsmältning. Men först och främst är det viktigt att förstå hur hundens matsmältningssystem fungerar och vilka matsmältningsproblem hundar kan drabbas av.

Hundens matsmältningssystem

Hundens matsmältning har exakt samma syfte som människans; att ta in mat och sedan omvandla det till substanser som kan användas överallt i kroppen. Det finns dock en stor skillnad på våra matsmältningssystem och det är längden. Hundens matsmältningssystem är mycket kortare än människans, eftersom längden på matsmältningskanalen är avsedd för att passa deras kost. Hundar äter till mestadels kött, så de har ett kortare matsmältningssystem. Människor däremot är menade att ha en mer balanserad kost och därför är vårt längre. Detta reflekteras även i våra tänder och hundar har vassare tänder för att kunna gripa och slita kött.

På tal om tänder, är det också viktigt att tänka på att hundens matsmältningssystem inte bara är magen och tarmarna, som många verkar tro. Hundens matsmältning börjar vid munnen och fortsätter sedan hela vägen till ändtarmen där resterna avlägsnas. Matsmältningssystemet tar maten på en lång resa genom kroppen för att uppta nödvändig näring. Medan maten transporteras bryts den ner av magsyra, galla och flera olika matsmältningsenzymer vilket resulterar i produkter som används i hela kroppen. En negativ faktor med matsmältningssystemet som gäller både för människor, hundar och andra djur, är att problem kan uppstå på flera olika ställen, eftersom det är så långt.

Matsmältningsproblem hos hundar

Är din hund dålig i magen? Detta är ingen ovanligt eftersom hundar normal äter vad som helst som läggs framför nosen. Detta typiska beteende hos hundar innebär att toxiner kan byggas upp i hundens matsmältningssystem och dess många organ. Eftersom hundens matsmältning sker i så många olika organ kan även diverse matsmältningsproblem uppkomma i olika delar av kroppen. Hundens matsmältningssystem kan vanligtvis skydda sig själv, tack vare organ som levern och njurarna, men långvarig misskötsel kan leda till problem. Här är några av de vanligaste orsakerna till besvär i hundens matsmältningssystem:

Mat

Det är inte överraskande att den viktigaste faktorn för ett fungerande matsmältningssystem är kosten, med andra ord maten som du ger din hund. Hundar är som sagt vanligtvis inte kräsna och eftersom de äter det mesta kan det leda till att toxiner samlas i matsmältningskanalen och orsakar matsmältningsproblem med tiden. Detta kan ske om du ger din hund väldigt processad mat eller mat som är avsedd för människor. Många hundägare ger ibland sina husdjur samma mat som vi äter, som ett tecken på gemenskap och att vi bryr oss, men eftersom deras matsmältningskanal är så mycket kortare så skiljer den sig från vår, vilket man bör ha i åtanke när man matar sin hund.

Motion

En annan viktig faktor är motion. Motion, eller snarare en brist på det, kan vara ett hot mot hundens matsmältningssystem eftersom motion är kroppens naturliga sätt att reglera ämnesomsättningen. Brist på motion kan göra din hund hård i magen och leda till förstoppning eller att hunden får uppblåst mage och besvär med tarmfunktionen. Att säkerställa att din hund rör på sig tillräckligt är ett utmärkt sätt att bidra till att matsmältningsfunktionen upprätthålls.

Bakterier

En annan omständighet som kan ha en betydande inverkan på hundens matsmältning är bakterier. Bakterier är i huvudsak främmande celler som delar sig och släpper ut toxiner som orsakar komplikationer och skador. Detta kan förklara varför din hund har orolig mage ibland. Bakterier kommer ofta från gammal eller ruttnande mat och därför är det viktigt att hålla ett öga på vad din hund äter. De kan även komma från föremål som din hund smakar på mellan måltiderna, till exempel något som de hittar på marken när ni går ut på en promenad.

Symtom på matsmältningsproblem hos hundar

Även om problemen som din hund kan drabbas av kan bero på olika orsaker så finns det några tecken på att det kan vara dags att vidta åtgärder. Här är en lista med symtom på att din hund har magproblem eller andra besvär med matsmältningen:

  • Hunden kräks
  • Diarré hos hunden
  • Din hund äter inte normalt
  • Förstoppning
  • Onormal mycket gaser i magen
  • Blod eller slem i hundens avföring

Hur kan jag förebygga matsmältningsproblem hos hunden?

Det finns lyckligtvis förebyggande åtgärder som du kan lägga till i din hunds dagliga rutin för att skydda dem mot matsmältningsproblem. Först och främst är det viktigt att hålla ett öga på vad de äter; ge dem inte för bearbetad mat eftersom det kan förvärra matsmältningsbesvär. Du bör inte heller ge din hund mat som är avsedd för människor, på grund av att vår mat helt enkelt inte passar hundens matsmältningssystem! Se även till att din hund får rikligt med protein från kött. Deras matsmältningssystem kan även ha stora fördelar av fiber. Fiber är ett av de effektivaste naturliga medlen för att stödja matsmältningen. Du bör även förhindra din hund från att äta främmande föremål eller mat från marken. Att följa dessa råd för din hunds diet kan hjälpa till att rensa deras kropp och förhindra uppbyggnaden av eventuellt farliga toxiner.

Utöver detta bör du även se till att din hund får tillräckligt med motion. Det är inte bara viktigt för deras ledhälsa och immunförsvar, utan hjälper även till att stimulera deras matsmältningssystem. Att försäkra dig om att din hund rör på sig tillräckligt hjälper matsmältningssystemet att fungera normalt, så att inte skadliga ämnen samlas i kroppen.

Har din hund diarré som inte avtar efter några dagar? Om hundens allmänna tillstånd dessutom förändras eller hunden slutar dricka eller kan ha ätit något opassande eller giftigt föremål bör man uppsöka en veterinär. En hund med förstoppning som inte avtar efter några dagar kan också behöva undersökas av en veterinär.

Tillskott för hundens matsmältning

Det finns ett brett sortiment av naturliga kosttillskott för matsmältningen som du kan ge till din hund för att komplettera en balanserad diet och motionssrutin. Eftersom hundens matsmältningssystem är så komplext finns det flera sorter tillskott, anpassade för olika områden och besvär. Det finns kosttillskott för munhälsan, för tarmfunktionen, för bakteriefloran i magen och så vidare. Är din hund lös i magen eller lider av diarré finns det även speciella tillskott som kan hjälpa till att stabilisera magen och tarmarna. Du kan ge naturliga medel till magsjuka hundar, men om symtomen verkar allvarliga eller pågår under flera dagar bör man uppsöka veterinär. Munnen är porten till hundens matsmältningssystem och genom att hålla ett öga på vilken mat som kommer in och lägga till tillskott vid behov, hjälper du din fyrbenta vän att ha en fungerande matsmältning och ett friskt och lyckligt liv.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.