Pälsvård

Pälsen är bland det viktigaste din hund har. Den ska värma, skydda och vara mjuk, len och vacker. För att uppnå detta är bra pälsvård A och O. Men det är, för det första, inte alla hundar som gillar pälsvård och för det andra är det inte alltid helt lätt att hitta produkterna som ger din hunds päls allt den behöver. Här har vi samlat våra favoritprodukter som är naturliga, skonsamma, effektiva och samtidigt lätta att använda så att du kan ge din hund den pälsvård som den förtjänar. Vi erbjuder en rad kvalitetssäkrade och naturligt baserade produkter som ett led i att stödja pälsen hos din bästa vän.
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Vad är pälsvård för hundar?

Pälsvård för husdjur innebär att man rengör och vårdar sin hund med fokus på deras yttre och det fysiska utseendet. En del fokuserar bara på att borsta hundens päls, men det innebära även att ta hand om huden, klorna, ögonen och tänderna. Det finns många olika tekniker av pälsvård för hundar, så det är viktigt att du väljer en metoder som passar din hunds behov och preferenser.

Varför behöver din hund pälsvård?

Pälsvård för husdjur kan låta ytligt och utseendefixerat med det är mer än bara så. Pälsvården kan hjälpa dig att hålla ditt husdjurs päls ren, frisk och lätthanterlig och ger dig ett utmärkt tillfälle att kontrollera om din hund har hudproblem som sår, repor, loppor eller andra parasiter. Det motverkar även tovig päls och kan hjälpa till att vårda torr hud och minska irritation. Att hålla tänderna, ögonen och klorna välvårdade är också viktigt för deras välbefinnande, även om de är områden som ofta förbises. Pälsvård har inte bara fysiska hälsofördelar, utan det kan även ha emotionella fördelar. Att vårda dina husdjur visar dem att du bryr dig och stärker ert känslomässiga band.

Hur ofta ska man duscha en hund?

Det finns inga regler för hur ofta din hund behöver pälsvård - det kan variera från hund till hund. Korthåriga raser kräver vanligtvis borstning en gång i månaden, medellånghåriga raser en gång i veckan och långhåriga raser varje dag. Oavsett hårlängden, så är det i allmänhet bra att tvätta din hund en gång i månaden (såvida de inte gillar att springa genom lerpölar dagligen). Andra typer av pälsvård som inte direkt är pälsrelaterade och bör göras regelbundet är kloklippning omkring var 1-2 månad, tandborstning varje vecka och ögonrengöring med några dagars mellanrum. Det finns dock inga stadgade bestämmelser för hur ofta detta bör göras, utan det kan justeras enligt din hunds behov.

Pälsvård för valp

Pälsvård för valpar gäller samma som för fullvuxna hundar. Den största skillnaden är att du behöver hitta en rutin för pälsvården som fungerar för dem och deras beteende. Det kan även vara svårare att sköta om en valp, eftersom de kanske inte förstår vad du gör, därför är det viktigt att du lär dem från början att pälsvård är en trevlig upplevelse. Se till att skapa en lugn miljö och ge dem mycket beröm, vilket uppmuntrar till ett gott beteende vid pälsvård. Det gör det lättare för både dig och dem, nu och i framtiden.

Hundens pälsvård hemma

Att sköta om pälsen hemma är ett utmärkt sätt att spara pengar. Att rengöra din hund kan låta som ett arbetsamt uppdrag, men när du och din hund har vant er och byggt upp förtroende så kommer det att vara hur lätt som helst och kanske till och med något som ni båda kan njuta av! Här är några av de olika typerna av pälsvård som du lätt kan göra hemma:

Borsta din hunds päls

Försäkra dig om att din hund är glad och lugn, samt att du har valt rätt sorts borste och redskap avsedd för just din hunds pälstyp. Börja från huvudet och borsta neråt på kroppen över hela pälsen. Om det finns tovor i pälsen kan du försiktigt borsta ut dem eller reda ut dem med fingrarna.Om det finns mycket knutar och tovor på hunden kan du prova en tovspray för hundar, som gör det lättare att borsta igenom pälsen.

Bada din hund

De flesta hundar är inte så förtjusta i att bada eller tvätta sig, så att duscha hunden kan ofta vara en utmaning. Börja med att använda en halkfri matta som underlag eller bada dem någonstans där de inte glider runt. Använd ljummet vatten som inte är för varmt eller för kallt. Försäkra dig om att alla produkter för hundtvätt är naturliga och gjorda speciellt för husdjur - använd aldrig schampo för människor, eftersom deras pH-värde skiljer sig från vårt. Att tvätta din lurviga vän med schampo och balsam är en viktigt del av pälsvård eftersom det hjälper till med att avlägsna smuts och lukt, bli av med skadedjur, lugna huden och bidrar till en bättre päls på hunden.

Klipp hundens klor

Hundens klor växer precis som våra naglar och om de blir för långa kan de böja sig in i tassarna eller trampdynorna, vilket kan förorsaka smärta och hälsoproblem. Hur klipper man hundens klor och hur ofta ska man klippa klorna på hunden? Om du kan höra dem slå i golvet när de går så behöver de antagligen klippas. Ta en klosax och klipp försiktigt av ändarna. Var noga med att bara klippa den genomskinliga delen, inte den rosa där blodkärlen är belägna. Du kan jämföra detta med delen som du klipper av din egen nagel. Denna typ av skötsel av hund är lätt att göra hemma, men förbises ofta, så det är bra att göra det till en del av din rutin och inte glömma det.

Borsta hundens tänder

Det är viktigt att ta hand om hundens munhygien för att hålla dem lyckliga och friska och ett bra sätt att ta hand om deras tänder är att borsta dem regelbundet. Du kan borsta dem med endast en tandborste eller alternativt använda tandkräm för hundar. De är utformade för att vara säkra för hundar, eftersom de är mer benägna att svälja det än oss. Du kan använda tandkrämen med tandborste eller lägga lite på ditt finger och gnugga det runt deras tänder. Att rengöra hundens tänder är inte bara bra för hälsan, det ger dem även en fräschare andedräk som gör det trevligare att vara nära dem.

Rengör hundens ögon och öron

Smuts, skräp och olja kan fastna runt hundens ögon och i ögonen,så det är viktigt att hålla dem rena. För att rengöra ögonen räcker det vanligtvis med att torka av dem med en näsduk eller en fuktig trasa. Om ditt husdjur har tårfläckar är det oftast bäst att använda ett naturligt fläckborttagningsmedel för tårfläckar, som inte irriterar huden. Du kan tvätta hundens öron på samma sätt; torka av smuts och vax som du kan komma åt, men stick aldrig något rakt in i deras öron. För att bli av med smuts som sitter djupare, försök att använda ett naturligt öronrengöringsmedel som löser upp vax så att du sedan kan torka bort det.

Professionell pälsvård för hundar

Om du inte vill eller har tid att ta hand om hundens päls eller trimma hunden hemma, så kan du gå till en professionell hundsalong. De flesta ställen tar hand om hundar i alla storlekar och erbjuder även pälsvård för små hundar vilket kan vara det svåraste och mest detaljerade. De flesta trimmare utför alla typer av hundvård, från tvätt till klipping av klorna, du kan besöka din lokala hundsalong för mer information och priser. Om det inte finns någon i närheten så kan du försöka hitta en mobil hundsalong för hundar och besöka dem när de är i ditt område.

Oavsett hur du väljer att vårda din hund, se till att göra det regelbundet och anpassa det enligt deras behov. Alla hundar är olika så det är bäst att hitta en rutin som passar specifikt för din fyrbenta vän. Det är även viktigt att hitta rätt pälsvårdsprodukter för din hund; schampo och balsam behövs vanligtvis för alla hundar, medan specifika raser kräver speciella produkter som fläckborttagningsmedel eller leave-in balsam för tovor.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.