Artros hos hundar

Artros hos hundar

När vi betraktar ett medicinskt problem som är otroligt vanligt hos äldre människor, kan vi ibland missa det faktum att många av dessa problem kan uppstå bland hundar också. Ett utmärkt exempel är artros hos hundar, eftersom hundar på samma sätt som människor, kan uppleva symptom på artros och de komplikationer som kommer med det.

Så vad är artros?

Artros är en mycket vanlig sjukdom som vanligtvis uppkommer i den senare delen av vuxenlivet. Problemet ligger främst i lederna och kännetecknas av styvhet, brist på rörlighet och allvarlig smärta i många fall. Dessa symtom är ofta varför du ser vissa äldre människor som går med käpp eller i en onaturlig hållning, som ett resultat av symtomen på artros.

Hur kan jag veta om min hund har det?

Symtomen på artros hos hundar, följer ofta samma mönster som de gör hos människor. Verkar din hund mindre frivilligt aktiv? Kämpar de med att gå långa sträckor eller längre perioder? Haltar din hund? Det här är några frågor du bör tänka på när du undersöker om din hund lider av artros. Du bör leta reda på smärtlindring omedelbart, om det är så att din hund faktiskt lider av artros!

Vad är orsakerna till artros hos hundar?

Till skillnad från symtomen på artrit hos hundar är orsakerna ganska varierande i sin natur. Än en gång, som hos människor, spelar åldern en stor del, eftersom symtomen kan utvecklas under hela livet och inte blir synliga förrän senare. Orsaken till stelheten och smärtan är i huvudsak en inflammation i den drabbade leden som ett resultat av gnuggandet mellan benen. Detta slitage kommer antingen med åldern eller så kan det kopplas till ett tidigare trauma. Det är därför viktigt att anta en hälsosam återhämtnings rutin om din hund bryter ett ben eller råkar ut för en olycka. Artros kan också bli gradvis sämre över tiden, vilket är ett skäl till att börja med en lämplig artrosbehandling för hundar så tidigt som möjligt.

Lindring för hundar med artros

Det finns några specifika sätt för att ge smärtlindring för din hund och vi kommer nu att titta närmare på några av dem.

En proaktiv vovve

Tänk på hundens leder som växlarna på en cykel, om du lämnar cykeln ute och inte använder den, blir växlarna successivt stela och rostiga. På ett konstigt sätt gäller samma sak för din älskade håriga följeslagare. Ta med din hund på många promenader och se till att de får mycket motion för att se till att de ständigt tränar sina skelettmuskler.

Om din hund redan upplever symtom på artros hos hundar, kan det vara värt att överväga särskilda övningar som en naturlig smärtlindring för din hund. Simning är

exempelvis ett bra sätt att hjälpa till att bygga styrkan i hundens leder om de är svaga. Jag vet att du hatar att torka dem efteråt, och att det kan uppstå pinsamma situationer när vovven kastar sig i vattnet, men simning bidrar verkligen till att stärka brosket i lederna på ett skonsamt sätt.

Hundens kost

Det är också säkert att säga att hundar är lite mer villiga än människor att äta allt som ställs framför dem, vilket ger dem en biologisk fördel när det gäller att vidta förebyggande åtgärder mot artros hos hundar. Kontrollera alltid etiketterna och se till att din pälsklädda vän får en näringsrik måltid så han han får vad han behöver. Denna princip gäller även mikronäringsämnen. En bra startpunkt, för att maximera din hunds näring, skulle vara en balanserad kost fylld med färskt kött och fett för protein och hormonsyntes, och de bästa kosttillskotten för hundens leder.

Syntetiska tillskott

Det finns gott om alternativ när det gäller att behandla din hunds artros. De vanligaste förskrivna läkemedlen är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAIDs) som verkar för att minska inflammation och därmed minska smärtnivåerna. Men som med många syntetiska kemiska medel kan behandling av alla komplikationer orsaka fler problem än de löser, eftersom biverkningar kan vara olika från hund till hund. Syntetiska kemiska medel är starka och är alltid ett alternativ, men realistiskt sett bör de bara tas om smärtlindring för din hund inte kan uppnås på något annat sätt.

Naturliga botemedel

Ett långt mer vänligt sätt att vidta förebyggande åtgärder mot artros hos hundar och dess symtom är som ovan nämnt att ha en balanserad kost, mycket motion och sedan komplettera med naturläkemedel och kosttillskott. Glukosamin för hundar är ett utmärkt exempel på naturliga artros tillskott som kan bli en del av din hunds välmående. Glukosamin är en naturligt förekommande förening som du kan hitta i skaldjur, och den har studerats i stor utsträckning i förhållande till återbildning av brosk. Naturläkemedel kan också anses det mest skonsamma sättet att hjälpa din hund eftersom hunden inte behöver utsättas för stressande injektioner eller liknande.

Naturlig smärtlindring och förebyggande åtgärder för din hund

Det kan vara svårt att rekommendera en specifik behandling för din hund eftersom varje hund liksom människa är unik. Så med det som en utgångspunkt, så bör du behandla din hund som du skulle vilken annan person som helst.

  • Se till att din hund får tillräckligt med motion varje dag för att mobilisera och använda dessa leder innan de får problem med dem. Detta kommer att hålla dem glada och hindra dem från att bli överviktiga, och en överviktig hund belastar ofta sina leder på ett sånt sätt som leder till uppkomsten av artros.
  • Se till att du har koll på vad din hund äter. En balanserad kost som ger varierad näring är utmärkt för att stödja naturlig tillväxt och återbildning, samt att ge dem energi till att springa omkring.
  • Slutligen kan de bästa naturliga tillskotten komplettera en redan balanserad diet och aktiv livsstil för att säkerställa på cellnivå att hundens kropp kämpar mot uppkomsten av artros!

Använd dessa tre regler när du tar hand om din hund, så att de kan börja ett bättre och lyckligare liv, där smärta i lederna är ett minne blott.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på