Matsmältning Detox

En adekvat matsmältning är minst lika viktigt för våra katter som det är för oss människor. Kanske till och med ännu viktigare för dem. Våra katter är beroende av oss och kan inte själva bestämma vad de ska äta och inte äta, de kan inte heller tala om för oss när de känner sig svullna och uppblåsta. Så ge din katt det allra bästa för att ta hand om deras matsmältning idag. När du beställer produkter från Animigo så kan du vara säker på att du får hem en schysst och kvalitetssäkrad produkt utan några artificiella ingredienser. Ta chansen och utforska vårt breda produktutbud redan idag, vi garanterar att du inte kommer att bli besviken!
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Din katts hälsa är viktig, och du kanske undrar vad du kan göra för att ge din katt ett mer uppfyllande liv? Att ta hand om din katts matsmältningssystem har en betydande roll för kattens allmänna välbefinnande. Kattens matsmältning är ett system som bryter ner mat, skapar energi för deras aktiva livsstil och producerar olika medel som stimulerar kroppen. Av denna anledning är det inte bara viktigt att förstå hur kattens matsmältningssystem fungerar, men även vilken typ av matsmältningsproblem din katt kan råka ut för och hur du bäst kan stödja och skydda kattens matsmältningssystem så att de kan ha ett friskt och lyckligt liv.

Kattens matsmältning

Kattens matsmältningssystem fungerar ungefär på samma sätt som människans, men det är givetvis mycket mindre. Funktionerna i människans och kattens matsmältningssystem har dock mycket gemensamt. I dessa funktioner ingår:

Nedbrytning av mat

Den mest kända funktionen som kattens matsmältning har är att bryta ner maten som de äter. När födan spjälkas bildas energi som katten behöver för att röra på sig och för andra kroppsliga funktioner, som immunförsvar, hormoner och fortplantning. Därför är ett effektivt fungerande matsmältningssystem viktig för hela kroppen. Dessutom leder detta vitala händelseförlopp som förekommer i kattens matsmältningssystem också till syntes av molekyler som kan hjälpa till att stödja och reparera kattens muskler och ben samt konstruera andra interna komponenter.

Rening

En annan uppgift som kattens matsmältningssystem har, som ofta glöms bort, är att hjälpa till att avgifta kroppen. Det finns specifika organ som hör till matsmältningssystemet, som lever och njurar, vars uppgift är att filtrera skadliga toxiciteter och kemikalier ur blodet för att skydda din katt från sjukdomar. Misskötsel av dessa organ kan leda till ett antal problem i matsmältningen.

Stöd för allmän hälsa

Ett fungerande matsmältningssystem spelar en viktig roll för din katts allmänna välmående och bör därför inte förbises. Problem med matsmältningen kan göra dem oroliga och påverka deras allmänna glädje. På grund av detta är det viktigt att ta nödvändiga steg för att skydda kattens matsmältningssystem och känna till tecken på besvär med matsmältningen, så att de kan åtgärdas.

Symtom på matsmältningsproblem hos katter

Eftersom kattens matsmältningssystem består av flera olika organ som samarbetar, så är det väldigt komplext och kan drabbas av flera olika typer av problem. Symtomen däremot varierar inte så mycket. Det finns några tecken som tyder på besvär i matsmältningsorganen. De är ganska lätta att lägga märke till och inkluderar:

 • Dreglande
 • Diarré
 • Förstoppning
 • Kräkning
 • Uppstötningar
 • Dålig aptit
 • Blödning
 • Mag- och buksmärta
 • Uppblåsthet
 • Svårt att tömma tarmen
 • Shock
 • Uttorkning

Dessa symtom är ganska lätta att upptäcka, så tveka inte att söka professionell hjälp om det verkar allvarligt. Det är rekommenderat att du håller ett öga på din katts rutiner och beteende, hur mycket de äter samt deras dagliga tarmfunktion, för att lättare upptäcka avvikelser. Som med alla hälsoproblem, är det lättare är det att fixa ju tidigare du upptäcker det.

Vad orsakar matsmältningsproblem hos katter?

En annan likhet mellan katters och människors matsmältningssystem är att orsaken till problemen har samma ursprung. Några av dessa orsaker är:

Mat

Matsmältningsproblem hos katter beror vanligtvis på vad det äter. Det gäller speciellt äldre katter samt katter med känslig mage. En diet som består av för bearbetad mat, tillsatsämnen och onaturliga kemikalier kan vara ett billigt alternativ till högkvalitativ kattmat, men kan dessvärre leda till ansamling av toxiner som kan skada kattens matsmältningssystem och skapa problem för de andra kroppsfunktionerna som är beroende av det. Man ska inte heller ge katten samma mat som människor äter, eftersom den inte är anpassad för dem. Det finns specialmat till katter med känslig mage som kan motverka besvär som har uppkommit på grund av en dålig diet.

Bakterier

En annan vanlig orsak till matsmältningsbesvär hos alla djurarter är bakterier. De kan komma från kontakt med andra katter eller från gammal eller ruttnande mat. När katten förtär dem friger bakterierna toxiner och orsakar skador i matsmältningssystemet. Detta är anledningen till att man bör hålla koll på vad katten äter, och det gäller inte bara det som du matar din katt, utan även sådant som de plockar upp från marken.

Motion

Otillräcklig motion gör inte bara katten tjock, utan är även katastrofalt för deras matsmältning! Motion håller igång metabolismen, som bryter ner maten och bildar energi. Katter är i allmänhet naturligt aktiva, men en inaktiv katt kan ha problem med att smälta maten och få ut all näring ur sin diet.

Ålder

Även kattens ålder kan ha en stor inverkan deras matsmältning. Precis som många andra kroppsliga funktioner, så saktas matsmältningen ner med åldern. Det finns förebyggande åtgärder som kan motverka detta och du bör även försäkra dig om att din katt har en livsstil som underhåller ett fungerande matsmältningssystem.

Hur kan man förbättra kattens matsmältning

Det finns flera åtgärder som du som en kärleksfull kattägare kan ta för att hjälpa till att förbättra din fyrbenta väns matsmältning. Först och främst är det viktigt att ge din katt mat som är bra för matsmältningen. Det kan innebära en balanserad och hälsosam diet eller specialmat till katt med känslig mage. Unga katter bör få tillräckligt med protein för att växa och utvecklas, samt rikligt med vitaminer och mineraler som stödjer vitaliteten. Äldre katter kan behöva kattmat som stödjer matsmältningen, eftersom deras matsmältningssystem ofta är mindre effektivt.

Är din katt dålig i magen så beror det ofta på något olämpligt de ätit. En kräkande katt eller en katt med diarré behöver vanligtvis vila och mat som är mild för magen, men om det inte lugnar sig efter några timmar kan det vara bra att uppsöka en veterinär. Har din katt diarré som inte avtar kan det bero på någon sjukdom, parasiter eller allergi. För en katt som spyr upp hår finns det speciellt foder som motverkar att hårbollar bildas i magen. Om din katt spyr upp mat kan det även bero på att de har mask. Man kan inte alltid se mask hos katter med blotta ögat, så om du är osäker kan du ta ett avföringsprov innan avmaskning av katten.

Är din katt förstoppad? Förstoppning hos katter kan bero på otillräcklig motion. Regelbunden motion ökar metabolismen och hjälper katten att få ut alla näring ur sin kost. Katter kan vara ganska luriga, så det är svårt att reglera hur mycket de rör på sig, men du kan till exempel prova att gömma deras mat så att de får leta efter den eller ge dem klös- och klättringsställningar.

Tillskott för kattens matsmältning

Även naturliga tillskott kan vara till stor fördel för katter, speciellt när de blir äldre. Det finns ett stort utbud av naturliga kosttillskott som kan hjälpa till att komplettera en balanserad kost och motion och lägga en bra grund för en välfungerande matsmältning. Kattens matsmältningssystem är komplicerat, men det finns lyckligtvis tillskott som har anpassats till specifika besvär och områden som behöver stöd. Kosttillskott kan bidra med näringsämnen som din katt inte får från sin vanliga kattmat. De kan även hjälpa till med att stödja och underhålla matsmältningen hos äldre katter.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.