Glukosamin för hundar, varför är det så viktigt?

Hundar är vanligtvis väldigt aktiva djur som älskar att springa omkring, fånga bollar, jaga och ivrigt dra i kopplet på promenader. Allt detta tyder på att hunden är frisk och lycklig. Men all denna fart, iver och aktivitet kan ha vissa nackdelar. När din fyrbenta vän blir äldre och svagare kan de få besvär med ben och leder, som smärta och stelhet.

Men det finns lyckligtvis metoder som du som hundägare kan ta dig till för att hjälpa din hund att hålla sig på benen. Det finns många former av ledvård för hundar och till dessa hör simning, terapi och operationer. Dessa kan dock vara väldigt dyra. Det enklaste och billigaste alternativet kan vara att förebygga att ledbesvär, såsom ledsmärta och stelhet, uppkommer i första hand. Du kan göra detta med hjälp av diet och kosttillskott. En naturlig ingrediens som ofta ingår i dessa tillskott är glukosamin. Men hur hjälper glukosamin hundens leder och vad är det egentligen?

Vad är glukosamin för hundar?

Namnet Glukosamin låter kanske som någon främmande substans som du hört talas om under kemilektionerna för länge sedan, men det är faktiskt mycket lättare att förklara än det verkar. Glukosamin är en sammansättning av två ord; Gluko kommer från glukos (det vanligaste enkla kolhydratet) och Amin, som kommer från en amingrupp som är vanlig i aminosyror. Detta innebär att glukosamin är ett fördelaktigt aminosocker! Det produceras naturligt i benmärgen och är därför en av de många nyckelkomponenter i kroppens ben. Eftersom glukosamin är en substans som förekommer naturligt i kroppen har det testats i stor utsträckning för sina egenskaper för att lindra ben- och ledsmärta hos människor. Eftersom smärta och stela leder hos hundar ofta beror på samma problem som orsakar mänskliga ledproblem, anses glukosamin vara ett lika fördelaktigt ämne för ledbesvär hos hundar.

Hur fungerar glukosamin?

På senaste tiden har glukosamin blivit ett väldigt populärt naturligt kosttillskott som används för att stödja ledhälsan, speciellt hos aktiva människor. Detta har lett till att man också börjat ge kosttillskott med glukosamin till hundar, eftersom det kan ha många fördelar även för våra fyrbenta vänner. Glukosamin kan hjälpa till att stödja ledhälsan och förebygga ledbesvär på två olika sätt:

Främjar produktion av ledvätska

För att förstå ledernas funktion lite bättre kan du tänka dig följande; jämför känslan av att gnida händerna mot varandra när de är helt torra, med att gnida händerna mot varandra när de är intvålade. När du använder tvål är de hala och glider lätt över varandra utan friktion. Din hunds leder fungerar ungefär på samma sätt. Lederna finns inte till bara för att koppla ihop en kroppsdel med en annan, de gör även så att vi kan röra på enskilda delar av kroppen. Allmänt slitage av hundens lederna orsakas ofta av att lederna har slitits så att benen skaver mot varandra. Det leder till ledsmärta och stela leder hos hunden.

Hundens kropp bildar naturligt en vätska, som kallas ledvätska eller synovialvätska, för att förhindra att en friktion uppstår. Vätskan omger din hunds leder och smörjer in benändarna så att de kan glida över varandra lättare och med mindre friktion. Orsaken till att glukosamin anses vara så fördelaktigt för lederna är att acetylglukosamin är en av de viktigaste ingredienserna för att skapa synovialvätska. När du kompletterar din hunds diet med glukosamin kan kroppen få ett överflöd, som den kan använda till att bilda mer synovial vätska, för att smörja och skydda din hunds led från skador.

Ger stöd

Att ha välsmorda leder är ett bra sätt att förhindra att hundens leder blir styva, men lederna består också av andra viktiga interna strukturer som kräver konstant underhåll för att hållas friska och rörliga, så att din hund kan röra på sig smärtfritt och smidigt.

För det första finns det senor, som är otroligt viktiga eftersom de fäster muskeln i benet, så att benet följer med muskeln när den rör sig. Detta utgör grunden för all rörelse i hundens kropp. Har du någonsin sett skräckfilmer där ett skelett kommer till liv och attackerar människor? Det behöver du alltså inte oroa dig för, eftersom benen helt enkelt inte kan gå på egen hand utan att en muskel kontraherar runt dem! Denna process är inte heller möjlig utan senor, eftersom de fäster benet vid muskeln. De har en betydande roll i ledfunktionen, eftersom de hjälper till att hantera ledernas rörelse och hjälper till att hålla dem stabila.

Sedan finns det även brosk, som du kanske känner till eftersom bland annat dina öron och hajarnas skelett består av det. Brosket är också viktigt för ledernas funktion. Ledvätska motverkar att benen skaver mot varandra i hundens leder och senor håller lederna stabila, men lederna behöver även skyddas från hårda stötar och därför finns brosk, som fungerar som en stötdämpare för hundens leder.

Brosket hjälper till att förhindra att benen gnids mot varandra och lindrar även att benen trycker på varandra, till exempel när din hund hoppar högt upp i luften och landar på benen. Utan broskets stötdämpande funktion skulle benändarna slå ihop, vilket skulle orsaka både skada och smärta i hundens knä. Det brosk som finns till speciellt för att klara av hårda stötar och tryck kallas fibröst brosk.

För mer ofrivilligt tryck som uppstår inne i kroppen, som när hunden ändrar kroppsställning eller när benytorna rör sig i lederna, finns det hyalint brosk, som skyddar lederna och förhindrar friktion. Glukosamin är en naturlig komponent även i brosk, precis som i ledvätska, vilket innebär att tillskott med glukosamin kan ha uppbyggande och underhållande egenskaper för senor och brosk, vilket kan stödja och vårda hundens leder.

Vad är bra för hundens leder?

Om din hund verkar ha problem med lederna eller om du vill förebygga ledsmärta och ledbesvär hos hunden, kan ett tillskott av glukosamin vara till hjälp för din fyrbenta vän. Det finns i form av pulver, foder eller glukosamin tabletter hunden lätt kan svälja. Det bästa sättet att ta hand om hundens leder är att vidta förebyggande åtgärder och stärka ledhälsan redan då hunden är en valp. Du kan göra detta genom att ge din hund en hälsosam och balanserad diet rik på proteiner och mineraler och rikligt med regelbunden motion.

För att verkligen skydda din hund mot stela leder och ledsmärta är ett tillskott av glukosamin ett perfekt naturligt sätt att komplettera en balanserad kost och motion. Oberoende om din hund redan har besvär med lederna eller inte, kan det fungera som ett ovärderligt verktyg för att bekämpa och förebygga ledproblem hos hundar. En sak du alltid bör tänka på, vare sig du ger din hund glukosamin eller något annat kosttillskott, är varifrån produkten härstammar. De mest fördelaktiga kosttillskotten, som gör störst nytta för hundens allmänna välbefinnande, är de som är av helt naturligt ursprung. Naturligt framställda glukosamintillskott har lägre risk att innehålla oönskade kemikalier och tillsatsämnen och innehåller dessutom en högre koncentration av fördelaktiga aktiva ämnen.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på