Allergier

Visste du att, precis som oss människor, kan hundar drabbas av allergier? Vanligast är allergier mot damm, kvalster och olika födoämnen. Och precis som för oss, kan allergisymtomen var väldigt jobbiga för hunden. De kan drabbas av klåda, utslag och snuva. Men det finns mycket du kan göra för att hjälpa din hund med sina allergier. Till exempel så kan du prova våra produkter som vi har tagit fram för att hjälpa din hund hantera symtomen från sina allergier. Upptäck vårt breda utbud av kvalitetssäkrade och naturglit baserade produkter som håller vad de lovar. Vi står även redo att besvara alla de frågor som du kan tänkas ha gällande dessa.
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

När man pratar om hundallergi så tänker man oftast först på människor som är allergiska mot hundar. Min visste du att även hundar kan ha allergier? Allergi hos husdjur är vanligt bland alla typer av djur och kan ge upphov till besvär både på utsidan och insidan, som hos allergiska människor.

Vad är allergi hos hundar?

En allergi är en reaktion från immunsystemet mot främmande ämnen som kommer i kontakt med kroppen. En hund med allergi kan reagera på ett antal olika saker, inklusive mat, schampo, loppor, pollen och damm. En allergisk reaktion uppträder vanligen på liknande sätt som en mänsklig allergi, med klåda, kräkningar eller rodnad, men kan variera från hund till hund. Det finns i allmänhet inte något botemedel mot allergier hos hundar, men det finns några knep som kan hjälpa. Detta innefattar att man undviker källan till allergin så mycket som möjligt, samt att man ger dem behandlingar och tillskott som hjälper deras kropp att hantera symptomen.

Vilka hundar är benägna att få allergier?

Hundallergier kan utvecklas i alla raser och i alla livsstadier, men det verkar som om en del specifika raser är mer benägna att drabbas än andra. Hudallergi hos hundar har visat sig vara vanligare hos raser som Retriever, Terrier och Setter, medan luftvägsallergier som påverkar andningen är vanligare hos trubbnosiga raser som Mops, Bulldog och Boston Terrier. Även hundraser som inte är listade kan givetvis få allergier, men dessa nämnda raser är speciellt mottagliga och löper en större risk att få allergier.

Symtom hos allergiska hundar

Symtomen på allergier hos hundar varierar beroende på hunden, själva allergin och dess svårighetsgrad, men det finns några vanliga symtom att se upp för. Till dessa hör:

 • Klåda
 • Röd, irriterad hud
 • Skorpor och fjällande hud
 • Hunden slickar/kliar sig konstant
 • Hunder biter/gnagar på huden
 • Diarré
 • Kräkningar
 • Undviker särskild mat
 • Svullnad
 • Andningssvårigheter
 • Tung andning
 • Flämtande
 • Rinnande nos
 • Rinnande ögon
 • Nysningar
 • Avvikande snarkning

Hur man identifierar allergi hos hundar

Du kanske tror att det är uppenbart när din hund har allergi, eftersom de brukar få symtom. Men hur vet du att det är en allergi och inte något annat? Och hur vet du vad de är allergiska mot? Vissa allergier hos hundar är väldigt tydliga - om de kräks direkt efter att ha ätit en viss mat så är det förmodligen maten som orsakade ett problem för dem och en hund med klåda har kanske precis varit i kontakt med ett allergen som har orsakat reaktionen. En hund som andas tungt eller flämtar kan lida av allergi, men det kan också bero på ökad träning, hett väder eller andningsproblem. Om du är osäker på om din hund lider av allergi, är det bäst att besöka en veterinär. De kan hjälpa dig att avgöra om symtomen beror på en intolerans eller något annan hälsoproblem.

Så snart du vet att din hund är allergisk mot någonting, behöver du ta reda ut vad det är. Även detta brukar kunna fastställas av din veterinär, eller helt enkelt genom att hålla ett öga på din hund hemma. Olika hundallergier har olika tecken. Om hunden reagerar på loppor, så kommer du att kunna se dem. Om du har bytt ut deras schampo eller använder nya produkter i huset kan det orsaka en allergisk reaktion hos din hund. Du kan även se hur de reagerar på olika livsmedel och prova byta ut deras vanliga mat för att se om det ger ett bättre resultat. Det krävs alltid tid och tålamod att fastställa deras allergier och det är bäst att följa en systematisk elimineringsprocess.

Typer av allergi hos hundar

Allergier hos hundar kan i allmänhet delas upp i tre grupper - hud-, mat- och miljöallergi. Dessa kan täcka ett antal olika intoleranser, men brukar ha liknande symtom.

Hudallergi hos hundar

Det kan finnas ett antal olika allergener som inte passar din hunds hud. De vanligaste är loppbett eller loppsaliva, även kända som loppallergi-dermatit. Dessa kan vara ganska lätta att upptäcka själv och det finns gott om knep och produkter för att bli av med loppor hemma. Andra orsaker till hudallergier hos hundar är kemikalier på huden, hushållsprodukter och rengöringsprodukter för hundar. De vanligaste symtomen för detta är röd, kliande och inflammerad hud samt skorpbildning och klåda.

Foderallergi hos hundar

Precis som oss människor så kan även djur vara allergiska mot vissa livsmedel. Detta kan variera från hund till hund och är inte något som man kan generalisera för vissa raser eller hundtyper. Om din hund är allergisk mot foder beror reaktionen vanligtvis på nöt, kyckling, majs, ägg, vete, soja eller mjölk. De kan även förekomma i godis och i mat du matar dem vid sidan av deras vanliga måltider. När en hund har matallergi är de vanligaste symtomen kräkningar och diarré samt svullnad i ansiktet.

Miljöallergi hos hundar

Visste du att även hundar kan vara allergiska mot pollen? Många tror att miljöallergier som pollen, damm och mögel endast framträder hos människor, men de kan också påverka din hund. Vissa av dessa, som mögel, kan undvikas genom att hålla huset och området de rör sig i rent, medan allergener som pollen kan påverka din hund i flera månader och vanligtvis är säsongsbetonade. Dessa miljöallergener förorsakar vanligtvis irritation runt tassarna och öronen, men kan även orsaka besvär på någon annan del av kroppen. En hund som nyser, hostar och lider av andningssvårigheter kan ha en miljöallergi.

Att hantera allergier hos hundar

Om din hund har allergi är det bästa sättet att hantera det att begränsa deras exponeringen för allergenet. Om de inte tål ett specifikt livsmedel, ta bort det ur deras diet. Vid allergiproblem är det också viktigt att se till att deras omgivning är ren och städad. Om du inte kan undvika allergenen och besvären är allvarliga, så kan den bästa lösningen vara att hitta en lämplig allergimedicin för hundar. Det är dock bäst att uppsöka veterinär för professionell rådgivning innan du börjar ge medicin åt en allergisk hund.

Om du vill ha ett annat alternativ än mediciner så kan du prova naturliga allergibehandlingar för hundar, som använder växtbaserade ingredienser för att öka immunförsvaret och hjälpa dem att tackla allergin inifrån. Livsmedel som innehåller vitaminer, mineraler och fettsyror kan vara bra för kroppen i allmänhet och användbart för immunsystemet; livsmedel och växter som echinacea, pumpafrön och glukosamin har många fördelar. Kokosnötolja är också en utmärkt naturlig allergibehandling för hundar, eftersom den kan hjälpa till att lugna irriterad hud och rodnad, samt lindra klåda hos hundar.

Utöver allt detta finns också ett brett utbud av hundmat för allergiska hundar. De undviker vanliga allergener som vete, ägg och mjölk och innehåller istället naturliga, men fortfarande mättande och näringsrika ämnen som ersättning. Det finns även hundmat för hudallergier, som undviker potentiella allergener och hjälper till att öka deras immunförsvar och fungerar som ett komplett allergihjälpmedel för hundar. Även om det visar sig att din hund lider av en allergi som behöver behandlas så finns det alltså många olika sätt att hjälpa dem, så att de kan leva ett friskt och lyckligt liv!

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.