Helt Naturliga Kosttillskott
GMP-certifierad och GMO-fri
Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*
Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish
Filtrera
Katter
Typ
Pris
Märke
Betyg
När det kommer till våra katter är deras hälsa och välmående vår högsta prioritet! Inget slår känslan av att få mysa med vår katt, höra den spinna och veta att den är glad och belåten. Men tyvärr finns det saker som inte vill annat än att invadera våra katters päls och göra dem allt annat än glada och belåtna. De skyldiga? Loppor och fästingar. Dessa otrevliga inkräktare kan ibland vara för små för att se med blotta ögat, men de är sannerligen inte för små för att kunna terrorisera din katt. Och vem ska du vända dig till när din katt attackerats av dessa jobbiga småkryp? Tja, dig själv kanske, tack vare den här praktiska guiden. Så på med läsglasögonen (eller inte, om din syn fortfarande är bra nog för att läsa utan) och upptäck allt du behöver veta om loppor och fästingar: hur de skiljer sig åt, hur man upptäcker deras bett, och hur du vinner striden över dem en gång för alla.
Att känna igen loppor och fästingar
Du kanske tror att loppor och fästingar är lite samma sak. De är båda små, och båda är mer än glada över att kunna snylta skjuts i din pälsklings päls. Men det stämmer inte riktigt. De liknar faktiskt inte varandra alls. Vill du veta hur de skiljer sig åt?
Loppor
Loppor ser inte mycket ut för världen. De är pyttesmå och tittar man närmre så påminner de om små räkor förstelnade i bärnsten. Men låt inte deras obetydliga utseende lura dig. Bara en enda av dessa obehagliga småkryp kan lägga oräkneliga ägg, och ge upphov till ett helt samhälle i din katts fina päls. Antalet som kan uppstå inom loppet av bara några dagar kan göra att kampen att bekämpa dem kan kännas oövervinnelig. Loppbett kan leda till irritationer i din katts hud, som orsakar överdrivet kliande.
Din katt får dem sannolikt bara genom kontakt med ett annat loppangripet djur eller en miljö där det vistats loppangripna djur. Det kan vara ett annat husdjur - kanske till och med något av dina andra husdjur - eller ett vilt djur. Loppor är enastående höjd- och längdhoppare som får mänskliga prestationer att blekna i jämförelse. Det betyder att även om ditt djur bara kommer i närheten av en loppa, kan den hoppa på din katt och börja lägga ägg.
Den goda nyheten är att de, tack vare sitt höga antal, ofta är lätta att upptäcka i din katts päls.
Fästingar
Om du trodde att loppor var hemska, då är fästingar som en ond superskurk i en superhjältefilm. Fästingar livnär sig på blod, eller rättare sagt alla näringsämnen som flyter i ditt blod. Så de är som vampyrer. Pyttesmå, vidriga, vampyrer. Tyvärr så är deras bitande inte bara enkelriktat. När de suger i sig av ditt husdjurs blod utsöndrar de samtidigt saliv ut i blodet. Och eftersom att de inte är så kräsna med vem de biter kan detta leda till att äckliga bakterier och virus förs vidare till din katt. Usch.
Men fästingar hoppar inte från djur till djur. Istället hänger de i högt gräs och grönska ovan jord och väntar på att en måltid ska komma förbi. Och eftersom att de kan gå ett helt år utan mat är de utsvultna när din katt kommer förbi.
Sen, när de gått till angrepp, kryper det lilla krypet ner i din katts päls och biter sig tag. Eftersom att de är små och inte lägger ägg som loppor kan de vara otroligt svåra att hitta. Men eftersom att de håller sig på samma plats efter att de bitit sig fast kan du ha tur och känna dem när du drar fingrarna genom din katts päls. Och ja, det är ganska vidrigt.
Tecken och symtom på loppor och fästingar på din katt
Katter är vanedjur med tydliga beteenden, så du kan ofta märka att något stör dem redan innan du kollar efter fästingar och loppor i deras päls. Men det finns vissa tecken du kan hålla utkik efter för att snabbare upptäcka om det är dessa elaka små kryp som stör din katt.
Till exempel lämnar loppbett stora områden av irriterad och röd hud. Och eftersom att de förökar sig otroligt snabbt är det drabbade hudområdet sannolikt rätt stort. Din katt kommer sannolikt att klia sig frenetiskt på det drabbade området. Vissa katter är allergiska mot loppbett så det lönar sig att kolla igenom hudområden där den kliar sig.
Fästingar, å andra sidan, är väldigt små och förekommer ofta enskilt. Du kanske inte ens märker att din katt har en fästing förens du märker att kattens beteende förändras. Eftersom att fästingar får sin näring från blod kan det märkas på att din katt får mindre energi, och deras saliv kan till och med göra din katt sjuk. Så ha uppsikt över din katt så att du märker av eventuella förändringar i tid.
Lopp- & fästingsbehandlingar och förebyggande behandlingar för katter
Nu när du är införstådd i vilket hot loppor och fästingar kan utgöra för ditt husdjur ska vi ta upp vad du kan göra för att förebygga angrepp. Här nedanför har vi listat några sätt som du kan skydda din katt på för att hålla den fri från dessa små fiender.
Behandlingar
Bubblor är lösningen - särskilt de rengörande bubblorna från ett högkvalitativt schampo. Loppor och fästingar har inte en chans. Animigos Lopp- & Fästingschampo är tillverkat av naturliga ingredienser och är särskilt framtaget för att ta itu med loppor och fästingar, oavsett var de gömmer sig. Det kan nå svåråtkomliga områden på din katt och har en lugnande formula som lindrar hudirritationer och lugnar huden.
Låt oss vara ärliga. De flesta katter är inte superförtjusta i att bada. Och till skillnad från hundar är de ofta väldigt duktiga på att tvätta sig själva, vilket innebär att de ofta inte uppskattar att bli regelbundet schamponerade. Så varför inte prova en Lopp- & Fästingspray istället och undvik problemet med att få katten i badet? Animigo har precis vad du behöver. Bara spraya Lopp- & Fästingspray över hela din katts päls två gånger om dagen tills den är parasitfri.
Förebyggande
Självklart vill du helst att slippa behandla din katt mot loppor och fästingar från början. Prova då att lägga till Fästingmedel i pulverform i deras mat. Bonusfakta: Loppor och fästingar hatar vitlök. Därför har vi massor av vitlök i vårt pulver. En sniff, och de små, äckliga, krypen håller sig borta och låter din katt springa fritt, hoppa och jaga solstrålar.
Ett annat alternativ är vårt Fästinghalsband. Det sitter runt din katts hals och dess naturliga formula frigörs under dagen, och motverkar angrepp från fästingar och loppor.
Extra råd
Som djurägare vill vi ofta tro att vi kan lösa alla problem som kan drabba vårt djur på egen hand. Vi är trots allt deras beskyddare, även om våra katter ibland kan tycka annorlunda. Men loppor och fästingar kan vara svåra att bli av med och skadorna de orsakar kan vara katastrofala. Så om du känner att du behöver experthjälp ska du prata med din veterinär. Deras expertis kan göra livsviktig skillnad, och om problemen är särskilt grava kan de skriva ut mer potenta behandlingar.
Och som du har sett borrar sig fästingar in i huden när de biter. Det betyder att fästingens huvud blir kvar i huden om du försöker avlägsna den själv. Det är inte bara otrevligt, det kan också göra saken värre för din katt så vårt råd är att låta den vara, prova någon av ovanstående behandlingar och slutligen kontakta veterinär om fästingen inte släpper taget.
Och det var allt!Nu kan du allt om loppor och fästingar och hur du ska hålla dem borta från ditt katt. Oroa dig inte, du kan tacka oss senare.