Pälsvård

Pälsen är bland det viktigaste din katt har. Den ska värma, skydda och vara mjuk, len och vacker. För att uppnå detta är bra pälsvård A och O. Men det är, för det första, inte alla katter som gillar pälsvård och för det andra är det inte alltid helt lätt att hitta produkterna som ger din katts päls allt den behöver. Här har vi samlat våra favoritprodukter som är naturliga, skonsamma, effektiva och samtidigt lätta att använda så att du kan ge din katt den pälsvård som den förtjänar. Upptäck en rad av kvalitetssäkrade och naturligt baserade produkter vilka noga valts ut för din bästa vän!
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Jämfört med hundar och många andra husdjur, är katter ganska bra på att hålla sig rena. De rengör sig ofta genom att slicka sin pälsen och de undvika oftast leriga pölar och smutsiga ställen. Så varför behöver katter pälsvård? Att sköta om kattens päls handlar inte bara om att få dem att se bra ut eller att göra dem redo för bilder, det kan även spela en stor roll i för deras hälsa och vara bra för deras allmänna välbefinnande.

Vad är pälsvård för katter?

Pälsvård för katter betyder vård av deras utseende. Det kan göras för estetik, men är främst till för att hålla dem lyckliga och friska. De flesta fokuserar deras pälsvård på att hålla pälsen ren och fri från tovor. Pälsvård kan dock avse mer än endast skötsel av päls, ofta ingår även vård av huden, tänderna och klorna samt att rengöra kattens öron och ögon. Man kan alltså sköta om katter på flera olika sätt, beroende på deras specifika behov.

Varför ta hand om kattens päls?

En ovårdad katt kan känna sig obekväm om kroppen är smutsig och katten har tovig päls. Det kan dessutom orsaka infektioner, obehag och irritation. Detta kan ibland leda till att katten tappar päls eller slickar bort pälsen på grund av klåda. Pälsvård för katter kan hjälpa till att hålla kroppen frisk och är utmärkt för att förebygga besvär; att borsta pälsen dagligen kan motverka att kattens päls tovar sig, att borsta tänderna upprätthåller munhygienen och att bada dem kan tvätta bort död hud och motverka ohyra och skadedjur. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att kolla efter knölar, repor, sår och infektioner, så att du kan vårda dem innan det leder till något allvarligare. Förutom alla fysiska fördelar av pälsvård kan det även vara bra känslomässigt. Att vårda din katt bygger upp ert känslomässiga band och visar dem att du bryr dig om dem.

Kattungars päls

Det är bäst att börja vårda din katts päls så tidigt som möjligt, att borsta din kattunge är inte bara bra för pälsen, det vänjer även katten vid pälsvård från en ung ålder. Kattungar kan vara svåra speciellt de första gångerna eftersom de kan bli stressade eller rädda då de inte förstår vad som händer. Du bör därför börja försiktigt, genom att introducera verktygen och produkterna på ett sätt som gör dem glada och avslappnade. Ge dem även mycket beröm och godbitar för att uppmuntra dem till ett gott beteende vid pälsvård, vilket gör det lättare för dig i framtiden.

Skötsel av katt hemma

Om du har en begränsad budget så kan du spara lite pengar genom att sköta om din katt hemma. Det sparar även tid och hjälper dig att stärka bandet mellan dig och din fyrbenta vän. Att sköta allt själv kan kännas lite skrämmande först om du aldrig har gjort det förut, men med rätt verktyg, produkter och lite träning, blir du en proffs på nolltid!

Borsta kattens päls

Pälsvård för katter kan vara en daglig syssla för många kattägare, men det behöver inte vara ansträngande. Se till att din katt känner sig lugn och glad och att du har rätt sorts borste för kattens pälstyp. Börja från huvudet och borsta neråt på kroppen över hela pälsen. Om du hittar knutar eller tovor i pälsen kan du försöka reda ut dem med fingrarna. Om det inte lyckas kan du prova en tovspray eller t.ex. ett kattbalsam.

Ge din katt ett bad

Att bada din katt är oftast inte så lätt så du bör vara snabb och effektiv. Några användbara tips för att göra det lite enklare att rengöra katten är att förbereda dig ordentligt och ha ett kattvänligt schampo och balsam redo, samt massor av godis för att hålla dem i badet så länge som möjligt. Använd ljummet vatten och fyll inte badet helt, så att de lätt kan stå upp och inte halkar runt.

Klippa kattens klor

Kattens klor växer precis som våra naglar och kan förorsaka repor eller böja sig in mot tassarna, vilket kan orsaka smärta och svårigheter att gå om de inte vårdas. Men hur vet du när kattens klor ska klippas? Om du kan höra dem slå i golvet när din katt går så behöver de antagligen klippas. Ta en klosax avsedd för husdjur och klipp försiktigt av ändarna av klorna. Klipp bara av den vita delen, eftersom det finns blodkärl i den ljusröda delen, och det kan vara smärtsamt om du klipper för mycket.

Borsta kattens tänder

Kattens munhygien har en stor inverkan på dera allmänna välbefinnande och det är extremt viktigt att hålla kattens tänder rena och fria från matrester. Borsta dem med några dagars mellanrum med en ren tandborste eller använd en tandkräm för katter. De är utmärkta för husdjur eftersom de är framställda av ingredienser som är säkra att svälja. Att borsta kattens tänder ger dem även en godare andedräkt, vilket är bra ifall din katt luktar illa ur munnen.

Hur ofta skall jag göra allt detta?

Det finns inga regler för exakt hur ofta allt behöver göras, utan det beror på kattens specifika behov. Det finns däremot rekommendationer på hur ofta man bör genomföra de olika delarna av pälsvården, men även dessa kan variera från katt till katt. Hur ofta du behöver borsta din katt beror på hur lång deras päls är och hur sannolikt det är att den blir tovig och oren. Det beror också på om din katt tillbringar större delen av sin tid inomhus eller utomhus och om pälsen tenderar att bli smutsig.

Pälsvård Korthårig Medellånghårig Långhårig
Borsta katten En gång i månaden En gång i veckan Dagligen
Bada katten En gång i månaden En gång i månaden En gång i månaden
Klippa klorna Var 1-2 månad Var 1-2 månad Var 1-2 månad
Borsta tänderna Varje vecka Varje vecka Varje vecka
Rengör ögon & öron Med några dagars mellanrum Med några dagars mellanrum Med några dagars mellanrum

Professionell hjälp

Om du inte har tid eller känner dig för att prova ta hand om kattens päls hemma, kan det vara en bra lösning att ta dem till en professionell kattsalong. De brukar erbjuda ett brett utbud av pälsvård, som att tvätta och klippa kattens päls. Du kan fråga din lokala djursalong vilka tjänster de erbjuder eller leta efter en mobil djursalong. Om de även tar emot kattungar så kan det vara ett bra sätt att introducera din lilla vän till pälsvård så att du kan ta över hemma när de blir äldre.

Pälsvård är viktigt för kattens allmänna hälsa och välmående vare sig du väljer att sköta det själv hemma eller på salong. Att tvätta katten behöver inte vara läskigt, se bara till att du har alla verktyg, produkter och kunskaper du behöver och med tiden kommer både du och din katt att bli mer bekväma med det. Kanske pälsvård kan utvecklas till en aktivitet som både du och din katt kan njuta av!

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.