Gratis frakt vid köp över 599 kr*

Ben- & Ledhälsa

Ditt husdjur älskar att säkert att springa runt och leka, hoppa och busa. För att den ska orka så gäller det att ben och leder är i toppskick för annars kan det leda till att den få ont och inte orkar leka och busa som förr. Vi förstår att du vill ge ditt älskade husdjur allt den behöver för att må som allra bäst och därför har vi samlat alla våra produkter för att hjälpa dig ta hand om ditt husdjurs ben och leder här på den här sidan. Så att ni kan få leka och busa tillsammans i många långa år.
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Våra hundar är mycket mera än bara husdjur. De är våra följeslagare, kamrater, beskyddare och mest av allt familjemedlemmar. På samma sätt som vi hjälper människor som lider av problem med lederna, så kan även din hund behöva hjälp. Våra fyrbenta vänner kan också drabbas av ledsmärta och -stelhet, därför är det lika viktigt att ta hand om ledhälsan hos hundar som hos människor. Men hur vet du om problemet sitter i lederna eller någon annanstans? Och hur kan du hjälpa din hund med lederna?

Vilka är symptomen på ledbesvär hos hundar?

Har du upptäckt att din hund som vanligtvis är aktiv har svårt att springa på samma sätt som förut? Eller har din hund svårt att ta sig upp för trapporna eller i sängen? Ledsmärta hos hundar är ett problem som normalt utvecklas långsamt, det börjar med mindre besvär och blir värre med tiden. Det kan vara svårt att lägga märke till, eftersom det oftast bara börjar med att din hund blir mindre aktiv. Om deras leder blir sämre kan det leda till att de inte längre kan hoppa upp på soffan eller kliva in och ut från bilen. Därefter kan det leda till att hunden börjar halta, eller röra sig konstigt på grund av led dysfunktion.

Vad förorsakar ledsmärta hos hundar?

Ledbesvär kan delas upp i två olika kategorier, tillväxtrubbningar och degenerativa sjukdomar. Om din hund har tillväxtrubbningar så betyder det att benen och lederna inte har utvecklats ordentligt. Degenerativa ledproblem syftar på att lederna, benen eller ledbanden sakta har skadats. Detta kan bero på flera olika faktorer, varav de vanligaste är hög ålder, oavsiktlig skada, övervikt och allmänt slitage.

Hundraser benägna att drabbas av ledproblem

Alla hundar kan få ledproblem, men tyvärr är en del raser mer benägna att drabbas än andra, vilket betyder att du bör vara extra noggrann med att ge lämplig och förebyggande ledvård åt hundar som ingår i riskgruppen. Detta gäller oftast större hundar på grund av deras storlek och vikt, men det finns även rasspecifika ledproblem. De raser som oftast drabbas av olika ledbesvär är: Schäfer, Labrador, Tax, Rottweiler, Newfoundland, Grand Danois, Sankt Bernhardshund, Old English Sheepdog och Mastiff.

Vad är artros hos hundar?

En hund med artros har en inflammation i lederna. Det är ett vanligt besvär hos både hundar och människor. En frisk hunds leder är täckta med ett lager av brosk och ledvätska, så att benändarna kan röra sig mot varandra utan friktion. När en hund drabbas av artros så vittrar ledbroskytan sönder och benen skaver mot varandra, vilket leder till smärta, obehag och stelhet.

Artros uppstår när lederna har blivit så slitna att de har fått en permanent skada, men om du misstänker att din hund börjar få besvär med lederna som kan leda till artros, finns det några sätt att förebygga det innan det blir allvarligare.

Hur kan jag hindra stela leder hos min hund

De vanligaste formerna av smärtlindring för ledsmärta hos hundar kan delas in i kirurgiska och naturliga metoder. Om du misstänker att din hund har ont i lederna eller allvarliga ledproblem, eller om du tror att det håller på utvecklas, är det första steget att ta dem till veterinären. En stel hund som haltar bör undersökas genomförligt av en veterinär som kan ställa en diagnos, samt ge dig råd om hur du kan åtgärda besvären.

Naturlig ledvård för hundar

Om din hund inte behöver genomgå en operation, så finns det lyckligtvis många andra alternativ som kan hjälpa din hunds leder. För att tackla problemet måste du först hitta orsaken till ledbesvären. Om din hund har fått dåliga leder på grund av viktökning så kan lösningen vara att ändra deras diet och få dem att motionera mera för att gå ner i vikt. Om besvären beror på allmänt slitage så kan du försöka minska deras aktivitetsnivå och roa dem med andra sysslor som inte kräver så mycket fysisk ansträngning.

Om problemen beror på åldern så kan du tyvärr inte vrida tillbaka tiden, men du kan prova ta din hund på kortare och långsammare promenader. Du kan även se till att allt de behöver är på lägre nivå, som deras bädd, mat och leksaker. Även fysioterapi för hundar har blivit väldigt populärt på sistone och det finns professionella program för ledvård för hundar av alla former och storlekar.

Näring för ben- och ledhälsa

Ett bra sätt att förebygga smärta och stelhet i hundens leder är att se till att de får rätt näring; några av de bästa medlen för hundens ledhälsa finns i deras mat eller kosttillskott och man behöver inte alltid ta sig till mediciner. Börja med att försäkra dig om att din hund inte äter för mycket bearbetade eller spannmålsbaserade livsmedel, och försök alltid att undvika konserveringsmedel och kemikalier.

När du väl har försäkrat dig om att det inte finns något som påverkar din hund negativt i maten, kan du fokusera på att förbättra dieten. Du kan börja med att inkludera nyttiga fetter, omega 3 och 6 fettsyror som oftast finns i fiskoljor är utmärkta för detta. Andra bra ingredienser för hundens leder är glukosamin och kondroitin, som kan hjälpa till att reparera lederna och hålla dem rörliga. Ingefära och gurkmeja är gynnsamma livsmedel, eftersom de fungerar som antiinflammatoriska medel. Att ge din hund gott om vitaminer och mineraler är bra för hundens leder och även fantastiska för resten av kroppen.

Att förebygga ledbesvär hos hundar

Ett av de bästa sätten att förhindra att din hund får ledproblem är att ta hand om lederna redan från en ung ålder. Det behöver inte vara svårt att ge din hund förebyggande vård för ledhälsan, det bästa sättet är att ge dem rätt näring för ledhälsan genom hela livet samt att övervaka deras aktivitet och följa rasspecifika försiktighetsåtgärder så noga du kan. Så vänta inte tills det är för sent att ta hand om dina hunds leder, utan förebygg dem innan besvären uppstår!

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.