5 sätt att stärka din hunds ben

Har din hund ont i lederna och benen, eller vill du förebygga att din hund drabbas av besvär med det i framtiden? Vet du vad din hund behöver för att hålla sina ben och leder starka och friska? Oroa dig inte, många hundägare vet inte om att man själv kan hjälpa till att stödja hundens ben- och ledhälsa. Så vad kan du göra för din hund? Det finns lyckligtvis mycket du kan göra hjälpa till, som att ändra hundens diet eller motionsrutin. Det finns även en mängd kosttillskott för hundars ben- och ledhälsa, du behöver bara känna till deras ingredienser och funktioner för att kunna välja rätt för just din hund. Här är 5 sätt att stärka din hunds ben, så att de hålls friska och rörliga längre:

1. Mineraler & vitaminer till hunden

Rätt mängd vitaminer och mineraler är nyckeln till att stärka hundens ben! Du ska alltid ge din hund en balanserad och hälsosam kost, men det finns några specifika näringsämnen som är extra gynnsamma för ben- och ledhälsan. Det mest populäraste mineralet för benhälsa är kalcium och detta näringsämne är allmänt känt för att stärka kroppens ben. Men visste du att det finns fler mineraler och vitaminer som kan vara till stor nytta?

En av de mest betydelsefulla är D-vitamin. Detta näringsämne har en stor inverkan på benhälsan; för det första hjälper det till att absorbera och ta upp kalcium, vilket innebär att dessa två näringsämnen passar perfekt ihop, eftersom det innebär att din hund kan få ut maximal effekt av intaget kalcium. Dessutom bidrar D-vitamin även till att upprätthålla själva benen, vilket gör det till ett utmärkt tillskott att inkludera i hundens diet. K-vitamin och magnesium hjälper också till att bibehålla friska ben, så en kombination av dessa fungerar som ett perfekt stöd.

Ett annat bra näringsämne för hundens benhälsa är C-vitamin. Detta populära vitamin är känt för att ha många fördelar för din hunds hälsa och välbefinnande, genom att bland annat stödja immunförsvaret och motverka trötthet och svaghet. Men visste du att det också är bra för benen? C-vitamin stödjer kollagenbildning för benens funktion, vilket innebär att det hjälper benen att behålla sin struktur, och är därför perfekt för att hålla dem starka. Slutligen, kan det även vara bra att lägga till E-vitamin i din hunds diet. E-vitamin stödjer inte benet direkt, som de förstnämnda vitaminerna, men kan ändå vara oerhört användbart eftersom det bidrar till att skydda celler från oxidativ stress. Det låter kanske komplicerat men betyder helt enkelt att det hjälper till att skydda alla celler i kroppen, inklusive benen, mot skador som orsakas av fria radikaler.

Vitamin eller Mineral Fördel(ar) för benen Trygga källor för hundar
C-vitamin Bidrar till normal kollagenbildning för normal benfunktion Broccoli, bladgrönsaker och sötpotatis
D-vitamin D-vitamin bidrar till normal absorption och upptag av kalcium, till normal kalciumnivå i blodet och till underhåll av normala ben Oljig fisk (som tonfisk, lax och makrill), nötlever och ägg
E-vitamin Bidrar till att skydda celler mot oxidativ stress Solrosfrön, spenat och jordnötter
K-vitamin Bidrar till att underhåll av normala ben Kyckling, brysselkål och gröna bönor
Kalcium Ost, mjölk (med måtta) och fisk
Magnesium Baljväxter, bananer och ärter

2. Mycket protein

Visste du att ungefär 50% av hundens ben består av protein? På grund av detta är protein extremt viktigt för att hålla din hunds ben starka. En proteinrik diet kan både underhålla normala ben och stödja benbildning och har därför en anmärkningsvärd inverkan på benhälsan. Ett lågt proteinintag sägs även påverka kalciumupptagningen. Därför kan ett otillräckligt proteinintag kan ha en negativ effekt på hundens ben.

Det är lyckligtvis inte så svårt att ge din hund tillräckligt med protein; det finns gott om proteinkällor som hundar glatt glufsar i sig och många hundfoder innehåller rikligt med protein. Till de bästa proteinkällorna för hundar hör fjäderfä som kyckling, rött kött som nötkött, fisk som tonfisk och mejeriprodukter som mjölk och ost. Det finns även en mängd växtkällor till protein inklusive pumpafrön, potatis och havre.

animigo-se-plenty-of-protein-info-6

3. Motion

Alla hundar behöver regelbunden motion för att hålla sig friska, glada och i bra kondition. Vilken mängd och typ av motion din hund behöver beror främst på ras och ålder, men alla hundar behöver daglig motion. Så vad kan du göra för att stödja benhälsan? Det bästa stödet du kan ge är regelbunden och tillräcklig motion. Att gå på en promenad en dag men inte dagen därpå kan inte bara irritera hunden, utan betyder också att deras ben och leder används en dag men inte den nästa. Anpassa även mängden motion enligt hundens ras och storlek. En labrador springer gärna flera kilometer men en mops klarar inte av det. Att pressa hunden för mycket kan slita på både ben och leder och senare leda till ledbesvär hos hunden.

4. Viktkontroll

Övervikt kan orsaka ben-och ledproblem hos hundar, precis som hos människor. Övervikt belastar hundens ben och leder, vilket gör det svårare för dem att röra sig och kan även försvaga benen. Fetma kan dessutom ha en mängd andra konsekvenser för hundens hälsa, speciellt för hjärtat, så du bör se till att hålla vikten på en hälsosam nivå, inte bara för hundens ben, utan även för deras allmänna hälsa och välbefinnande. Det är naturligtvis också viktigt att du inte gör motsatsen och matar din hund för lite, så att de blir underviktiga. Hundar behöver rikligt med näring både för den allmänna hälsan och för att hålla benen starka, därför orsakar både undervikt och övervikt problem för våra fyrbenta vänner.

5. Ben- & ledtillskott för hundar

Ben- & ledtillskott för hundar

Ett annat bra sätt att stödja din hunds benhälsa är genom naturliga kosttillskott. Ben- och ledtillskott för hundar kan bidra med alla nödvändiga näringsämnen som din hund behöver för starka ben, i form av enkla kapslar, pulver eller tuggtillskott. Men hur vet man vilka kosttillskott som är att föredra? Du kan börja med att ge rikligt med mineraler och vitaminer till hunden. De är bra för hundens allmänna hälsa, men se till att de innehåller alla nödvändiga ämnen för ben och ledhälsan, som är listade ovan!

När din fyrbenta vän lider av led- och benbesvär är kondroitin och glukosamin hundens bästa vänner. Dessa två fantastiska ingredienser hittar du ofta i ben- och ledtillskott. Glukosamin och kondroitin är komponenter som naturligt förekommer i hundens ben och leder, men vars nivåer sakta minskar med åldern och på grund av slitage. På grund av detta krävs en extern källa för att upprätthålla nivåerna. Detta gör kondroitin och glukosamin för hundar till ett så populärt kosttillskott för ben och leder. Välj gärna ett tillskott med glukosaminsulfat och kondroitinsulfat, eftersom de sägs vara de mest biotillgängliga formerna.

En annan populär ingrediens i tillskott för hundens ben och leder är kollagen. Kollagen finns, precis som glukosamin och kondroitin, naturligt i hundens ben och leder, men när nivåerna sjunker kan ett externt tillskott vara till stor hjälp. Hydrolyserat kollagen anses vara den bästa formen, eftersom det är mer biotillgängligt så att din hunds kropp kan få ut maximal effekt av tillskottet. Kollagen fungerar inte bara som ett utmärkt ben- och ledtillskott för hundar, utan har även andra fördelar för din fyrbenta vän, bland annat för pälsen och huden.

Den sista ingrediensen att se efter när du väljer ben- och ledtillskott för din hund är fiskoljor. De är fulla av den essentiella fettsyran omega 3, som är känd för att vara fördelaktigt för kroppens ben. Det finns flera bra fiskoljor för hundar att välja mellan, inklusive torskleverolja, laxolja och krillolja. Dessa kan vara idealiska för din hunds hälsa, eftersom de inte bara stödjer benen, utan även har fördelar för exempelvis lederna, hjärtat, huden, pälsen och synen, vilket gör dem till ett ypperligt och mångsidigt tillskott för hundar.

animigo-se-best-bone-joint-info

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på