Ben- & Ledhälsa

Din katt älskar att säkert att springa runt och leka, hoppa och busa. För att den ska orka så gäller det att ben och leder är i toppskick för annars kan det leda till att den få ont och inte orkar leka och busa som förr. Vi förstår att du vill ge din älskade katt allt den behöver för att må som allra bäst och därför har vi samlat alla våra produkter för att hjälpa dig ta hand om din katts ben och leder här på den här sidan. Så att ni kan få leka och busa tillsammans i många långa år.
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Våra katter är mycket mer än bara husdjur, de är våra familjemedlemmar! Så om de har besvär med sina ben eller leder vill du säkert göra ditt bästa för att hjälpa dem? Precis som hos människor kan kattens ben bli sköra och lederna stela och smärtsamma. Därför är ledvård för katter så viktigt. Men hur vet du om problemet sitter i lederna, eller någon annanstans? Och vad kan du göra för att underlätta besvären?

Vilka är symptomen på ledproblem hos katter?

Har din vanligtvis så aktiva katt plötsligt svårt att hoppa omkring som normalt? Eller håller sig katten sig bara hemma, hellre än att gå ut och utforska världen? Ledsmärtor hos katter kan uppstå plötsligt, men vanligtvis är det ett problem som långsamt förvärras med tiden och åldern. Ett vanligt tecken, som du kanske inte lägger märke till direkt, är att de blir mindre aktiva än normalt. Andra tecken på ledproblem hos katter är att de blir stela, haltar eller har svårt att röra på sig. Du kan även märka att din katt haltar och står eller rör sig konstigt på grund av led dysfunktion.

Vad orsakar ledsmärta hos katter?

Ledbesvär kan delas upp i två olika kategorier för både katter och människor; tillväxtrubbningar och degenerativa sjukdomar. Tillväxtrubbningar betyder, som namnet antyder, att benen och lederna inte har utvecklats ordentligt under tillväxten, endera som kattunge eller i ung ålder. Degenerativa besvär betyder däremot att ben, leder eller ledbanden sakta har skadats med tiden och problemen uppkommer därför vanligtvis först i vuxen ålder. Även om alla katter är olika, så finns det ett antal gemensamma orsaker till att de drabbas av problem med lederna, varav de vanligaste är oavsiktliga skador, övervikt, ålder och allmänt slitage.

Vad är artros hos katter?

En katt med artros har en inflammation i lederna och det är ett vanligt besvär som kan drabba katter, människor och de flesta andra arterna i djurriket. Hos en frisk katt är benens yta täckt med ett tunt lager av mjuk brosk och ledvätska, så att benändarna kan röra sig mot varandra utan friktion. När en katt har artros så innebär det att broskytan har skadats och benytorna skaver mot varandra, vilket leder till smärta, obehag och stelhet.

Om du misstänker att din katt lider av artros är det bäst att uppsöka en veterinär som kan ställa en diagnos, men om du lägger märke till att din katt bara har börjat få lite problem med lederna finns det även metoder som kan motverka att allvarligare skador uppstår. Artros innebär att lederna har blivit så slitna att de har fått en permanent skada, men om besvären inte har gått så långt så finns fortfarande effektiv ledvård för katter som förebygga problemen innan de blir allvarligare.

Hur kan du stödja kattens ledhälsa?

Det finns två sätt att vårda din katts leder; kirurgiska metoder och naturliga metoder. En katt som haltar lite i några dagar kanske bara har överansträngt sig men om besvären fortsätter eller verkar allvarliga är det alltid bäst att uppsöka en veterinär. Blir din katt stel i bakbenen eller plötsligt börjar gå vingligt eller inte stödjer på benen kan de behöva akut veterinärvård. En veterinär kan göra en genomförlig undersökning och berätta för dig vad problemet är och hur det bäst behandlas. I vissa fall är tyvärr kirurgi det enda hjälpmedlet, men innan man bestämmer sig för att genomgå en dyr och allvarlig operation kan man oftast prova med naturliga alternativ.

Det finns lyckligtvis flera metoder som du kan prova om du inte vill att din katt ska opereras direkt. Först och främst bör du givetvis identifiera orsaken till besväret, så att du kan ge rätt vård för din katts ledproblem. Om de beror på viktökning kan du börja med att ändra din katts diet och försöka få dem att röra på sig mera. Om de beror på slitage så kan du försöka minska deras aktivitetsnivå och roa dem med andra sysslor som inte kräver så mycket fysisk ansträngning som sliter på kattens leder. Om ledproblemen främst beror på ålder finns det tyvärr inte så mycket att göra, men vissa åtgärder kan stödja lederna och motverka ytterligare skador. Detta inkluderar att ge speciell kattmat för äldre katter och att placera deras mat, bädd och leksaker på en lägre nivå så att de är lättare att komma åt.

Naturlig ledvård för katter

Det finns även andra typer av vård, än de åtgärder som minskar själva orsaken till problemet. Till exempel naturliga kosttillskott för katter kan vara mycket fördelaktiga eftersom de innehåller all den näring som behövs för friska leder. De finns i flera olika varianter beroende på din katts behov. Du kan hitta kosttillskott i form av piller, pulver och mjuka tuggtillskott för kräsnare katter, samt med olika kombinationer av ingredienser. Ledtillskott för katter kan också vara ett bra tillägg till deras vanliga kost och fungera som en förebyggande åtgärd mot eventuella ledproblem i framtiden.

Näring för kattens leder och ben

Det finns många ingredienser i både speciell kattmat och naturliga kosttillskott för katter som är kända för att hjälpa till att stödja friska ben och leder. Till de viktigaste hör nyttiga fetter, såsom fettsyrorna Omega 3 och 6 som finns i fiskoljor och vissa livsmedel, som linfrön. Glukosamin och kondroitin är också utmärkta komponenter för friska ben och leder, eftersom de hjälper till att hålla dem rörliga. Ingefära och gurkmeja är andra gynnsamma livsmedel tack vare deras antiinflammatoriska egenskaper. Det är också viktigt för både ledhälsan och kattens allmänna välmående att säkerställa att din lurviga vän får gott om vitaminer och mineraler i sin dagliga diet, antingen genom den vanliga maten eller genom kosttillskott.

Kort sammanfattat är det optimala sättet att ta hand om din katts leder att övervaka deras beteende och rörelser för att lägga märke till eventuella problem. Om du anar att något inte står rätt till, bör du göra ditt bästa för att minska eller undvika orsaken och ta din katt till veterinären om du tror att besväret kan vara allvarligt. Att vara proaktiv och vidta förebyggande åtgärder kan dessutom stoppa att problem uppstår i första hand! Ett utmärkt sätt att göra detta är genom att ge dem näringsrik mat eller naturliga kosttillskott för kattens leder.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.