Gratis frakt vid köp över 599 kr*

Ångest & Beteende

Precis som oss människor kan våra katter ibland drabbas av ångest, stress och oro, särskilt när de ställs inför nya, skrämmande eller obehagliga situationer, som till exempel när de lämnas ensamma för första gången, åker bil eller när nyårsraketerna smäller utanför fönstret. Detta kan visa sig genom att din katts beteende förändras och den kan börja skaka, flämta, och få svårt att komma till ro. Men det kan också yttra sig i olika typer av beteende problem så som att din katt plötsligt börjar bita eller klösa sönder inredningen. Som tur är så finns det flera sätt att hjälpa din katt hantera obehagliga situationer. Här på Animigo hittar du flera alternativ för ångest och beteende, såsom sprayer och tabletter, som alla är trygga, säkra och naturliga och som hjälper din katt att komma till ro och kunna hantera sin ångest.
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Vad är ångest hos katter?

Känner du dig stressad i särskilda situationer? Det samma gäller din katt! De kan känna sig spända och nervösa av flera olika skäl, till exempel av att vara ensamma, resa i bilen eller helt enkelt av vardagliga föremål. Ångest hos katter beror vanligtvis på irrationell rädsla eller att de tror att något är farligt när det vanligtvis inte är. Förändringar i din katts beteende är det vanligaste tecknet på ångest hos katter, så om du märker att din katt verkar konstig vid specifika tillfällen eller i närheten av specifika föremål, så kan det hända att de lider av ångest.

Vad orsakar ångest hos katter?

Alla katter är unika och speciella på sitt eget sätt, men det finns några vanliga beteenden som kan tyda på att de är stressade eller ängsliga. Det kan finnas fler orsaker till att en katt är ängslig, men de kan vanligtvis delas in i dessa tre kategorier:

Rädsla

En av de vanligaste orsakerna till ångest hos katter är någon form av rädsla. Det kan finnas många faktorer som ger upphov till rädslan, men de vanligaste är att möta nya människor eller djur, höga ljud som oväder, att vara i en ny omgivning, vissa föremål, som dammsugare, eller att gå till platser som de inte gillar, som veterinären. Vi kan tycka att det är lite roligt när våra katter blir rädda för föremål som ballonger, gurkor och bananer! Det kan verka konstigt men beror förmodligen på att de är okända föremål för katter, som de vanligtvis inte stöter på.

Separation

Separationsångest hos katter är en av de främsta orsakerna till att de blir stressade och det är ofta enkelt att lägga märke till. Separationsångest innebär att de fruktar att du lämnar dem, vilket kan leda till att din katt följer dig hela dagen och jamar, klagar och vankar omkring när du går ut. I värsta fall kan de börja bete sig konstigt redan när du lämnar rummet eller börjar ta på dig skorna för att gå ut.

Ålder

Ångest hos äldre katter beror vanligtvis på deras avtagande kognitiva funktion. På samma sätt som människor med tidiga stadier av Alzheimers, kan katternas tankeförmåga försämras med åldern, vilket påverkar deras uppfattning, inlärning, medvetenhet och minne. Detta leder till stress även för katter, eftersom det kan vara svårt för dem att komma ihåg var de är eller vad de gör.

Symtom på ångest hos katter

Om du tror att din katt lider av någon form av ångest, finns det ett antal vanliga tecken att hålla koll på. Dessa symtom inkluderar:

  • Att de gömmer sig och drar sig tillbaka
  • Aggressivt beteende
  • Destruktivt beteende
  • Överdrivet jamande
  • Darrningar & skakningar
  • Överdrivet putsande & tvättande
  • Kala fläckar
  • Bitande & kliande
  • Att de inte använder toaletten
  • Att de gör sina behov på golvet
  • Förändrade matvanor
  • Vankande
  • Att de följer dig konstant
  • Slöhet

Behandling av ångest hos katter

Att hantera en stressad eller ledsen katt kan vara svårt, eftersom vi inte alltid vet vad de är rädda för. Det första steget är att förstå kattens beteende. Det är viktigt att identifiera när beter sig onormalt och förstå om det beror på ångest eller på något annat problem. Detta är särskilt viktigt om din katt plötsligt blir aggressiv, eftersom det kan orsaka allvarliga skador för dem själva och andra på grund av deras ångest. Om du är osäker på vad det beror på kan du ta din katt till en veterinär så att de kan diagnostisera problemet och utesluta andra besvär.

När du väl vet att din katt lider av ångest, kan du börja leta efter de bästa behandlingarna och teknikerna för just din katt. Börja med att ta bort objektet de är rädda för, håll dem i bekanta miljöer där de känner sig trygga och undvik områden med mycket nya människor. Tyvärr kan dock källan till deras rädsla för det mesta inte undvikas helt, utan är något som de istället behöver lära sig att leva med. Detta inkluderar situationer som separation, bilresor eller att gå till veterinären.

Ett effektivt sätt att lindra ångesten i många situationer är att hålla din katt upptagen med annat, eftersom en distraherad katt är en lugn katt! Det kan innebära att du lämnar på radion och ger dem godis när du lämnar huset eller stryker dem och pratar med dem under resor. Dessa ändå bara tillfälliga hjälpmedel, inte permanenta lösningar för att ändra kattens beteende på lång sikt. Några långsiktiga metoder för att lindra din katts ångest är:

Träna kattens beteende

Många problem med kattens beteende har sin grund i rädsla och stress, så det första steget är alltid att förstå din kattens beteende, för att veta om ditt husdjur uppför sig konstigt, så att du kan åtgärda det. Vanliga beteendestörningar hos katter som ofta är förknippade med ångest inkluderar ofta att de gör sina behov inomhus, att de är destruktiva, tuggar eller klöser möbler eller blir aggressiva. Om du har en aggressiv katt är det viktigt att du tar itu med deras beteende så fort som möjligt innan deras aggressiva beteende blir värre. Du kan lära dem att inte vara rädda för föremål, människor eller situationer genom att träna deras beteende. Även om det kan kräva mycket tid och engagemang kan det vara till effektiv hjälp mot oönskade beteenden som katter uppvisar när de blir stressade.

Ångestdämpande medicin för katter

Om besvären verkar allvarliga kan du uppsöka en veterinär, som vid behov kan skriva ut lugnande för katter. Ångestdämpande läkemedel för katter är dock ofta förknippade med att ha ett antal oönskade biverkningar. På grund av detta bör du endast ge lugnande medicin till katter om de har ordinerats av en veterinär och följa instruktionerna noga.

Naturliga medel för stressad katt

Om du inte vill ge din katt mediciner direkt, så finns det naturliga medel mot ångest hos katter, som kan vara ett utmärkt alternativ. Dessa kommer ofta i form av lugnande tabletter för katter, såväl som pulver och tillskott i vätskeform. De innehåller naturliga ingredienser som kamomill och passionsblomma samt vitaminer och mineraler för att verka avslappnande, lindra ångest och behålla lugnet under stressiga situationer. Du kan också hitta lugnande till katter i form av naturligt kattgodis som är lätt att ge dem dagligen. Utöver detta finns det även naturliga produkter för beteendeproblem hos katter, som anti-tuggspray, som hjälper mot dåliga vanor relaterade till stress, som att klösa och tugga möbler.

Att förebygga ångest hos katter

Det bästa sättet att förebygga ångest hos katter är att åtgärda det redan från början. Att ta itu med negativt beteende relaterat till stress och lära dem att inte vara rädda för vissa situationer redan när de är kattungar kan förebygga ångest i framtiden. Att se till att det finns ett starkt band mellan dig och din katt är också ett bra sätt att hjälpa dem, eftersom det kan få dem att känna sig tryggare.

Om du har en orolig katt är det viktigaste alltså att du har tålamod, försöker förstå vad som orsakar rädslan eller vad problemet är. Därefter kan du göra ditt bästa för att hjälpa din katt att handskas med besvären. Detta kan innebära att undvika det som orsakar rädslan, träna dem att leva med det eller att ge dem kosttillskott eller lugnande medel för katter. Det finns alltid något du kan göra för att hjälpa din katt!

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.