Gratis frakt vid köp över 599 kr

Immunsystem

Ett optimalt fungerande immunsystem är A och O för att din katt ska hålla sig frisk och orka stå emot sjukdomar och infektioner. Här hittar du allt du behöver för att hjälpa till och stärka din katts immunförsvar inifrån med helt naturliga och effektiva kosttillskott som tagits fram särskilt för att boosta din katts immunsystem. Upptäck naturligt baserade produkter från Animigo, specifikt framtagna med kattens välbefinnande i fokus. Vi erbjuder noga utvalda och kvalitetssäkrade produkter vilka tillverkas av helt naturliga ingredienser, utan några artificiella tillsatser. Vi står även redo att besvara alla frågor som du kan tänkas ha gällande våra produkter så att din katt ska kunna avnjuta ett adekvat välmående som den så förtjänar.
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Som en kärleksfull kattägare har du även ett ansvar för att göra ditt bästa för att din katt ska få ett långt och friskt liv. Det finns en mängd faktorer som kan hjälpa till att säkerställa detta, till exempel att din katt har en balanserad diet, att de får tillräckligt med motion samt att se till att din lurviga vän är välvårdad. En faktor som ofta tyvärr glöms bort eller inte tas i beaktande är att stödja kattens immunsystem och se till att immunsystemet är i toppform för att kunna tackla hälsoproblem som de stöter på.

Din katts immunsystem är grundläggande för deras välbefinnande och upprätthållandet av ett fungerande immunförsvar är en förutsättning för praktiskt taget alla andra funktioner i kroppen. Därför är det viktigt att överväga vilka rutiner och komponenter som du kan lägga till i din katts dagliga liv för att förbättra kattens immunsystem, samt vilka förebyggande åtgärder som du kan vidta för att upprätthålla din katts hälsa.

Vad är kattens immunsystem?

Din katts immunsystem är en sammansättning av en stor mängd olika typer av celler som arbetar tillsammans för att bilda ett skyddande ekosystem. Ekosystemets uppgift är att identifiera, hantera och neutralisera främmande angripare i kattens kropp. Dessa inkräktare finns överallt i miljön och kan dyka upp i form av allt från enkla åkommor som förkylning eller influensa, till allvarligare sjukdomar. Immunsystemet är det naturliga skyddet som tillsammans med tillagda kompletterande immunförstärkare försvarar kattens kropp och hjälper till att avvärja dessa sjukdomar. Immunsystemet är alltså inte helt resistent i sig själv, utan kan behöva lite stöd i form av rutiner och tillskott som förstärker immunsystemet, för att säkerställa att din katts hälsa.

Vilka risker finns för min katts immunsystem?

Kattens immunsystem finns till för att försvara kroppen, men det betyder inte att det är resistent mot alla hot som kan ha en negativ inverkan på din katts välmående och hälsa som helhet. Några potentiella risker för din katts immunsystem är:

Sjukdomar Trots att immunsystemet bekämpar infektioner och sjukdomar så försvagas det medan denna process pågår. Därför är det viktigt att se till att en sjuk katt inte drabbas av någon annan åkomma, eftersom det kan skapa ytterligare svårigheter för de celler som främjar immunsystemet. Detta beror på att de redan är fullt upptagna med att hantera den rådande sjukdomen.

Immunbristsjukdomar

Denna typ av sjukdomar är särskilt otäcka för din katts immunsystem, eftersom de i motsats till de flesta sjukdomar angriper själva immunsystemet ,vilket kan vara mycket problematiskt för din katts allmänna hälsa. Felint leukemivirus (FeLv) och felint immunbristvirus (Fiv) är två exempel på virus som kan orsaka problem för din katts immunsystem. Trots att de är väldigt ovanliga, kan det vara bra att vara medveten om dem om din katt är sjuk och inte visar några tecken på förbättring, eftersom de är allvarliga sjukdomar som kräver veterinärvård.

Stress

Katter kan också bli stressade, precis som vi människor! Stress förbises ofta eftersom det anses vara ett problem som inte är värt att oroa sig för i stor utsträckning, men i själva verket kan stress ha en rätt så förödande effekt på din katts immunsystem. Stress är känt för att höja blodtrycket, vilket kan leda till ärrbildning i artärerna om det upprepas ofta, vilket därefter leder till inflammation som kräver vård. Stress har också en stor inverkan på din katts lymfkörtlar. Lymfkörtlar är ett system med impulsledande komponenter som har en viktig roll i immunsystemet. Av den anledningen är det viktigt att du gör ditt bästa för att undvika att din katt utsätts för situationer som eventuellt kan vara stressiga.

Hur skyddar man kattens immunsystem?

Du kan enkelt hjälpa till att upprätthålla och stödja din katts immunsystem genom några simpla men nödvändiga dagliga rutiner. Till dessa hör:

Diet

Precis som för många andra funktioner spelar kosten en nyckelroll i att förbättra immunsystemet hos katter. En balanserad diet med högt proteinintag kan vara det perfekta sättet att lägga grunden för att främja din katts immunsystem. Den energi som din katt upptar från sin föda används bland annat för att driva immunsystemet och proteiner kan liknas vid cellulära byggstenar och murbruk som används för att bygga upp de vita blodkropparna som kämpar för att försvara kroppen. En diet som inte är balanserad och som är för processad kan däremot ha motsatt effekt, eftersom bearbetade livsmedel ökar mängden fria radikaler som orsakar cellulär skada i kroppen. På grund av detta bör du planera din katts diet noggrant, för att säkerställa att de får ut det mesta av sin måltid.

Motion

Motion är en viktig del av din katts liv, eftersom det tränar deras kroppar att enkelt kunna hoppa och klättra omkring våghalsat som katter gör dagligen. Motion är också viktigt för att främja immunsystemet, eftersom det hjälper till att optimera funktioner i kattens kropp, såsom proteinsyntes, cirkulation och matsmältning, som alla bidrar till att hjälpa det naturliga immunsystemet.

Motion verkar alltså som en indirekt immunförstärkare. Dieten bör dock övervägas i samband med motion, eftersom de två är kopplade när det gäller att främja immunsystemet. Detta beror på att för mycket motion tar upp en stor mängd energi från kattens näringsintag, vilket minskar mängden näring som senare är tillgänglig för att stödja immunsystemet. Därför bör du ge din katt en passlig mängd mat i förhållande till hur aktiva de är. Du kan hålla ett öga på vikten genom att väga din katt nu och då.

Tillskott

Sist men inte minst, finns det även ett brett utbud av kosttillskott och vitaminer till katter, som stödjer deras immunsystem. Tillskott är ofta anpassade för en specifik funktion eller inriktade på ett visst område och är perfekta för att komplettera livsstilen för en katt som redan är aktiv och har en balanserad diet. Det finns multivitamintillskott med flera olika vitaminer eller särskilda tillskott, som exempelvis B vitamin till katter, om de har brist på ett specifikt ämne. Kosttillskott är idealiska speciellt för äldre katter, eftersom immunsystemet försvagas med åldern.

När du väljer ett immunförstärkande tillskott är det viktigt att du väljer ett naturligt alternativ. Om det innehåller kemikalier kan det nämligen ha motsatt effekt! Välj istället ett tillskott som är fullpackat med vitaminer och mineraler som är viktiga för immunsystemet. Kosttillskott som innehåller specifika växter, såsom Echinacea, är även kända för att skydda och förstärka immunsystemet.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.