Hud & Päls

Hud och päls är bland det viktigaste din katt har. Den ska värma, skydda och vara mjuk, len och vacker. För att uppnå detta är bra pälsvård A och O. Men det är, för det första, inte alla katter som gillar pälsvård och för det andra är det inte alltid helt lätt att hitta produkterna som ger din katts päls allt den behöver. Här har vi samlat våra favoritprodukter som är naturliga, skonsamma, effektiva och samtidigt lätta att använda så att du kan ge din katts hud och päls allt som den förtjänar. Vi står även redo att besvara all de frågor som du kan tänkas ha gällande vårt produktutbud.
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Hur tar man hand om kattens hud & päls?

En välvårdad päls är a och o när det gäller skötsel av kattens hud och päls. Grooming och pälsvård för katter är inte bara viktigt för ett välvårdat yttre, utan spelar även en stor roll för deras allmänna välmående. Därför är det oerhört viktigt att hålla huden och pälsen frisk. Detta innebär regelbunden grooming, att kontrollera att huden är ren och oskadd över hela kroppen, att ge dem ett balanserad och nyttig diet med tillräckligt näringsintag som stödjer kroppen inifrån. Det kan låta väldigt ansträngande, men kan enkelt läggas till i din regelbundna rutin och är ett dessutom ett utmärkt sätt att förhindra att din katt drabbas av hudåkommor.

Hur vet du om din katts hud & päls är frisk?

Utseendet på kattens päls och hud är en bra indikator på deras allmänna hälsa och välbefinnande. Deras hud ska vara jämn och smidig och en välmående päls ska vara blank och mjuk. Om du dock lägger märke till att din katts hud är röd, irriterad, fet eller flagnar eller att kattens päls tovar sig och blir matt, sträv eller spröd tyder det på att något måste göras. Om du dessutom ser tecken eller symptom på någon hudsjukdom hos katten, är det definitivt dags att vidta åtgärder så snart som möjligt. En katt med klåda kan ha drabbats av parasiter och om din katt har tovig päls eller om din katt biter bort päls eller slickar pälsen konstant kan det även vara ett tecken på stress eller någon annan åkomma, som kan kräva vård.

Vad är hudproblem hos katter?

Våra lurviga vänner kan också, precis som vi människor, drabbas av ett antal hudproblem och därför är det viktigt att ta bra hand om deras hud och päls. Besvären som de drabbas av varierar ofta beroende på pälstyp, till exempel långhåriga katter är mer mottagliga för dolda parasiter och får lätt problem med tovig päls, medan korthåriga katter och katter utan päls är mer benägna att drabbas av allergiska reaktioner från direkt kontakt med huden, men dessa är vanligtvis lättare att upptäcka.

Vanliga hudproblem och hudåkommor hos katter

Hudproblem Var Symptom Orsak Behandling
Hudallergi (Katt dermatit) Var som helst på kroppen Röda, kliande utslag på kroppen eller vid kontakt med allergenet Något som din katt är allergisk mot t.ex. mat, pollen, produkter Undvik allergenet & lugna huden
Kattakne På hakan eller runt hakan Små finnar och rodnad Otillräcklig grooming, stress eller reaktion på medicin Ordentlig grooming och skyddande & rengörande schampo
Jästsvamp Vanligtvis i öronen Katten kliar sig i öronen, gult sekret & rodnad Onormal jästtillväxt Antibakteriell öronrengöring
Ringorm Vanligtvis på huvud, öron och framben Runda hudskador, röda, flagnande fläckar Svampinfektion Antimikrobiella & antibakteriella krämer eller medel
Alopecia (Håravfall) Var som helst på kroppen Katten fäller mycket, kala fläckar & håravfall Stress, loppor, dåligt näringsintag eller sjukdom Regelbunden grooming & bättre näringsintag
Loppor Var som helst på kroppen Synliga loppor på katten, överdrivet kliande och slickande & skorpbildning Parasiter Skadedjurskontroll och förebyggande produkter
Fästingar Var som helst på kroppen Synliga fästingar på huden Parasiter Skadedjurskontroll och förebyggande produkter
Öronskabb Öron Synliga kvalster, rodnad, inflammation, stark lukt, klåda & katten skakar huvudet Parasiter Skadedjurskontroll och förebyggande produkter samt öronrengöring
Löss Var som helst på kroppen Synliga löss, klåda, rastlöshet & håravfall Parasiter & torr hud Regelbunden grooming & Skadedjurskontroll & förebyggande produkter

Hur förebygger man hudproblem hos katter?

Har din katt hudproblem eller någon form av hudinfektion? Om din katt tappar päls, kliar sig, har röd hud eller om din katt har torr hud kan det vara symptom på hudbesvär som bör åtgärdas genast, beroende på det specifika problemet. Om du tror att det kan vara något allvarligt bör du besöka en veterinär, så att de kan ställa en diagnos. Om du upptäcker löss, loppor eller skabb på katten bör du dessutom tänka på att dessa kan smitta andra husdjur. Den enklaste metoden för noggrann hudvård för katter är att regelbundet kontrollera huden och pälsen för att förhindra att besvär uppstår i första hand. Detta innebär även regelbunden grooming och rengöring samt att du ger din katt en hälsosam och balanserad diet.

Näring för frisk hud & päls

Grunden till en vacker och frisk hud och päls ligger i kosten och därför bör du se till att din katt endast äter högkvalitativ mat och du kan även komplettera kosten med tillsatt näring för huden. Dessa är några av de viktigaste komponenterna i en hälsosam kost som din katt behöver dagligen för ett hälsosamt utseende:

Protein

Din katts hud och hår består till största delen av proteiner eller kedjor av essentiella aminosyror, så det är viktigt att de intar tillräckligt mycket proteiner för att uppehålla en god hälsa och en frisk päls. Proteiner finns i djurbaserade ingredienser såsom kött, fisk och ägg, såväl som i växtbaserade ingredienser som potatis, spannmål och frön.

Nyttiga fetter

Vi tänker ofta direkt på något negativt när vi hör ordet "fett", men nyttiga eller goda fetter kan faktiskt vara väldigt bra för din katt, när de ges i rätt mängd. En av de viktigaste essentiella fettsyran kallas Omega 3. Den innehåller DHA och EPA, som har många fördelar för kroppen, och finns i fiskoljor som lax- och torskolja, samt i vissa livsmedel såsom linfrön.

Vitaminer

Det finns en mängd olika vitaminer som är fördelaktiga för din katts hud och päls och för deras kropp i allmänhet. I dessa ingår A-vitamin och B-vitamin som bidrar till normal hud, C-vitamin som stödjer immunsystemet och E-vitamin som skyddar cellerna från oxidativ stress. Dessa vitaminer finns i flera olika livsmedel, samt i höga koncentrationer i kosttillskott för husdjur.

Mineraler

Förutom vitaminer finns det också en rad olika mineraler som kan hjälpa till att förbättra eller underhålla din katts hud och päls. Till de mest betydande hör Koppar, som skyddar cellerna från oxidativ stress och stöder hud- och hårpigmentation, Selen som stödjer normal päls och Zink som stödjer proteinsyntesen och metabolismen av nyttiga fetter.

Hudvård för katter

Det är aldrig kul för varken dig eller din katt när katten lider av klåda, irritation eller har öm hud, men det finns några behandlingssätt för hudproblem hos katter. Det första alternativet är att uppsöka veterinär för receptbelagda mediciner. Dessa kan dock ha ett antal oönskade biverkningar. Det andra alternativet är att välja naturmedel för din katts päls och hud. Detta kan innebära huskurer, som att använda äppelcidervinäger på hudirritationer eller kokosolja för behandling av torr hud på din katt.

Ett enklare men lika effektivt alternativ kan vara att använda naturliga produkter som är speciellt utformade för att hjälpa din katts hud och päls. De har olika fördelar och olika användningsområden för att passa specifika behov och du kan hitta naturliga topiska produkter som lugnande schampon och rengöringsmedel samt tillskott avsedda för att ta hand om huden inifrån. Dessa är till utmärkt hjälp för att ge din katt en extra näringsboost, speciellt om de inte får i sig all näring de behöver för vacker päls från deras vanliga mat och diet. För att försäkra dig om att din katt har en frisk och vacker hud och päls, behöver de alltså regelbundet grooming och kontroll samt tillräckligt med näring antingen genom mat eller tillskott - det behöver inte vara komplicerat!

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.