Välbefinnande

Vilka frukter och grönsaker kan hundar få?

Vilka frukter och grönsaker kan hundar få?

Som hundägare har vi lite av en tendens att ge vår älskade fyrbenta vän lite av den mat som vi själva äter istället för godis avsedd för hundar. Och det är ganska logiskt, om vi kan äta något, varför kan hundar inte äta det? Tyvärr är det inte så världen fungerar, och som hundägare måste du vara väldigt försiktig med att ge din hund viss mat.

Du har garanterat fått höra att choklad är giftigt för hundar och kan få ödesdigra konsekvenser, även om din fyrbenta vän äter bara några gram. Men hur är det med hälsosam mat som grönsaker och frukt? Vilka av dessa ska du ge din hund och vilka är ohälsosamma eller direkt farliga? Det är precis vad vi ger dig den fullständiga listan av nedan.

Vilka grönsaker tål hundar?

Broccoli: Din hund kanske gillar att få broccoli som en godbit då och då i mycket små mängder. Grönsaken är fiberrik, har låg fetthalt och innehåller mycket C-vitamin. Men ge inte hunden broccolistjälkar, då din fyrbente vän kan få det fel i halsen. Dessutom innehåller broccoli även isotiocyanater, vilket kan orsaka magproblem hos vissa hundar.

Brysselkål: Är full av näringsämnen och antioxidanter som är hälsosamma för både människor och hundar. Men precis som det är med människor är det bra att hålla igen lite med brysselkål då de kan ge gas i magen. Samma 'varning' gäller vitkål, som hunden också tål i måttliga mängder.

Morötter: Är ett fantastisk alternativ som lågkalori-godis som är hög i fiber och en bra källa till vitamin A. Dessutom är det också hälsosamt (och roligt!) för din hunds tänder att tugga de knapriga morötterna.

Selleri: Har ett högt innehåll av vitamin A, B och C, och innehåller viktiga näringsämnen för att bidra till ett friskt hjärta. Dessutom kan selleri också göra underverk för din hunds andetag, vilket bara är ett stort plus!

Krispiga grönsaker är inte bara rika på fibrer, vitaminer och mineraler. De är också ett bra alternativ till tuggben, och är bra för din hunds tänder.

Gröna bönor: Är säkra att äta för din hund, oavsett om de är hackade, ångade, råa eller direkt från frosten. Gröna bönor är fyllda med viktiga vitaminer och mineraler, är fulla av fibrer och har låga kalorier.

Ärtor: Du kan enkelt ge din hund ärtor då och då, men överdriv inte. Ärter är rika på proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler och du kan ge din hund antingen frysta eller färska ärtor.

Spenat: Även om hundar lätt tål spenat i små mängder är det viktigt att tänka på att spenat innehåller oxalsyra som blockerar kroppens förmåga att ta upp kalcium och kan leda till njurskador. Även om din fyrbenta vän förmodligen behöver äta stora mängder spenat för att få njurproblem, är det nog bäst att undvika denna grönsak.

Vilka grönsaker tål inte hundar?

Lök: Lök, purjolök och gräslök är en del av samma växtfamilj och är giftiga för hundar. De innehåller allicin, som kan orsaka anemi hos din hund, och som även kan leda till kräkningar, diarré, buksmärtor och illamående.

Svamp: Även om svamp direkt från snabbköpet potentiellt är helt okej för din fyrbenta vän, bör du generellt avstå från att ge hunden svamp då det finns många giftiga svampar. Därför är det bättre att vara på den säkra sidan.

Majs: Du bör inte ge din hund majs. Som sådan finns det inget i majs som är skadligt för hundar, men majs kan fastna i tarmen och kräver operation för att tas bort.

Vilka frukter tål hundar?

Äpplen: Är en bra källa till vitamin A och C samt fibrer. Har en låg protein- och fetthalt, vilket gör äpplen till ett perfekt mellanmål för äldre hundar. Se bara till att ta bort fröna och kärnan först. Släng ett skivat äpple i frysen i några timmar och det är det perfekta mellanmålet på sommaren för din fyrbenta vän.

Bananer: Är en godbit med få kalorier och idealisk för hundar i måttliga mängder. Bananer är en bra källa till kalium, vitaminer, biotin, fiber och koppar, och har ett lågt kolesterol- och natriuminnehåll. Bananer har dock en hög naturlig sockerhalt, och ska bara ses som en vardagslyx när du verkligen vill skämma bort din fyrbenta vän.

Blåbär: Är ett bär med superfood-egenskaper som förhindrar cellskador hos hundar. Är fylld med fibrer och fytokemikalier, och är ett bra alternativ till vanliga hundgodisar.

Hundar kan tåla och dra nytta av många olika frukter samt bär. Men det är viktigt att ha koll på vad din hund tål.

Gurka: Ja, gurka är en frukt, och är särskilt bra att ge till överviktiga hundar, då den praktiskt taget inte innehåller några kolhydrater, fetter eller oljor. Dessutom är en gurka fylld med vitamin K, C och B1 samt kalium, koppar, magnesium och biotin.

Mango: Går att köpa nästan året runt, och är packad med fyra hälsosamma vitaminer: A, B6, C och E samt kalium. Se till att ta bort kärnan innan du ger din hund mango då den innehåller små mängder av det giftiga ämnet cyanid och hunden kan få det fel i halsen. Mango har en hög sockerhalt, så det är något man inte ska ge hunden allt för ofta.

Apelsiner: Är en bra källa till C-vitamin, kalium och fibrer, men ska bara ges till hunden då och då. Ge inte din hund skal eller frön eftersom det kan påverka matsmältningssystemet.

Vattenmelon: Vattenmelon är en bra källa till vitamin A, B6 och C samt kalium, och är helt säker att ge hunden. Se dock till att ta bort både skal och kärnor först då de kan leda till blockering i tarmarna. Vattenmelon består av 92 % vatten och är perfekt för att hålla din hund hydrerad en varm sommardag.

Persikor: Är helt säkra att ge hunden dock i små mängder. Är en bra källa till fiber och vitamin A, och kan hjälpa till att bekämpa infektioner. Se till att ta bort kärnan först då den innehåller cyanid och ge hunden endast färska persikor (eftersom konserverade persikor har hög sockerhalt).

Päron: Är en bra källa till koppar, vitamin C och K samt fiber. Här är det viktigt att först ta bort kärnorna i päronet innan du ger dem till din hund då kärnorna innehåller spår av cyanid.

Ananas: Kan gives til hunden i moderate mængder. Sørg dog for at fjerne skræl og den hårde kerne først. Ananas er en god kilde til vitaminer, mineraler samt fibre, og indeholder derudover bromelain, der gør det lettere for hunden at optage proteiner.

Hallon: Är säkra att ge din hund, men se till att det bara är i måttliga mängder. Hallon är rika på antioxidanter, fibrer, mangan och C-vitamin och har ett lågt socker- och kaloriinnehåll. Är särskilt bra för äldre hundar då hallon har antiinflammatoriska egenskaper som är bra för stela och åldrande leder.

Jordgubbar: De små röda bären är fulla av fibrer och C-vitamin. Dessutom innehåller jordgubbar också ett enzym som kan hjälpa till att bleka din hunds tänder när din fyrbenta vän äter dem. Har en hög sockerhalt, så ge din hund jordgubbar med måtta.

Vilka frukter tål inte hundar?

Tomater: Det röda av en mogen tomat är i allmänhet fint och säkert att ge hunden, men den gröna delen av tomaten innehåller ett giftigt ämne som kallas solanin. En hund behöver äta stora mängder av den gröna delen för att bli sjuk, men för säkerhets skull är det bäst att inte ge din hund tomater.

Vindruvor: Hundar ska aldrig äta vindruvor eftersom vindruvor och russin (torkade druvor) är giftiga för hundar och kan leda till njursvikt. Så med en hund i hemmet bör du för all del undvika en skål med russin eller vindruvor på "hundhöjd", så att en hungrig hund inte råkar äta några.

Körsbär: Kärnan innehåller cyanid och är giftig för hundar. Cyanid stör din hunds förmåga att transportera syre runt blodomloppet. Om din hund av misstag äter körsbär, håll utkik efter utvidgade pupiller, andningssvårigheter och rött tandkött, eftersom det kan vara ett tecken på cyanidförgiftning.

Avokado: Även om avokado smakar gott på en bit rågbröd, bör du absolut inte ge din hund denna frukt. Kärnan, skalet och bladen innehåller persin, ett gift som ofta får hundar att kräkas och få diarré. Den faktiska delen av avokadon som är ätbar innehåller inte lika mycket persin som resten, men är ändå för mycket för din hund att hantera.

Prova dig fram

Alla hundar är olika och har olika toleranser och därför är det viktigt att prova lite. Vissa frukter och grönsaker kan ge hunden en uppsvälld mage, så börja med att ge en liten mängd och öka gradvis om hundens mage klarar det. Var alltid uppmärksam på hur din hund reagerar, och se till att riva eller hacka grönsaker eller frukter i små bitar så att de inte fastnar i halsen.

Källor:

Andra intressanta artiklar