Pälsvård

Ge din katt en spadag - pälsvård och massage för att förebygga skador

Den 14 februari är det återigen dags för Alla hjärtans dag, som står i kärlekens namn. Många par väljer att vid det tillfället packa väskorna för att åka på en lyxvistelse på hotell eller värdshus, där det står för spavistelser, utsökt mat och självvård. Det är precis vad som behövs i en hektisk och stressig vardag, men även om vi måste komma ihåg att ta hand om oss själva är det också viktigt att skämma bort din katt.

Så även om din katt (såklart!) får massor av kärlek dagligen är det också viktigt att visa din älskade fyrbenta vän att den är älskad och behöver bli bortskämd. Med det i åtanke ger vi dig nedan en guide till varför det är viktigt att skämma bort din katt med en spadag med massage och pälsvård i fokus. Och vi kan redan nu avslöja att en välvårdad päls och massage inte bara är för att visa att du älskar din katt, det kan också hjälpa till att förebygga skador.

Är pälsvård viktigt för katter?

Till skillnad från hundar sköter katter i stort sett sin pälsvård själva. Men det betyder såklart inte att de inte kan tjäna på att du borstar din katt då och då, speciellt om du har en långhårig kattras. För med en välvårdad päls som kammas, borstas och tvättas ofta kan du lossa döda hårstrån från huden och förhindra att pälsen filtreras.

En annan fördel med att borsta din katt då och då är att du masserar din katts hud, vilket hjälper till att upprätthålla normal blodcirkulation. Dessutom kan du på så sätt kolla din älskade katt efter loppor och fästingar, och hjälpa till att stärka din relation med din fyrbenta vän, då en bra borstning kan fungera som kvalitetstid mellan dig och din katt.

Och även om din katt inte behöver tvättas så ofta - det rekommenderas att du badar din katt ca 3-4 gånger om året - eftersom katter sköter sin pälsvård själva är det en bra idé att köpa ett skonsamt schampo och balsam avsett för katter när din katt behöver ett bad. Använd inte produkter utvecklade för människor eftersom det kan leda till fet och skadad päls som ger grogrund för bakterier och svampar med klåda och lukt som följd.

Även om katter rengör sig själva, kan de behöva att du ger dem ett bad med schampo och balsam.

Hur du ger din katt den perfekta ‘spa-dagen’

Alla hjärtans dag väntar, och med det i åtanke tänkte vi ge dig en guide om hur du ger din katt den perfekta spadagen. Det är inte bara med självvård och kvalitetstid i fokus, utan även din katts välmående och hälsa kan ha nytta av bad och allmän vård. Och även om din katt ofta sköter sin päls själv, kan det vara nödvändigt att ge din fyrbenta vän ett bad.

1) Skapa en mysig och avkopplande atmosfär:

Sätt på lite avkopplande musik och sätt upp några konstgjorda ljus i badrummet för att skapa den perfekta spaatmosfären.

2) Tvätta med kattschampo:

Tvätta din katt med ett allergivänligt kattschampo tillverkat av naturliga ingredienser för att tvätta bort smuts och lukt från kattens päls. Animigos kattschampo är också perfekt för att lindra torr, kliande hud och fuktkräm och djuprengöring av pälsen.

3) Mjuka upp pälsen med balsam för katter:

Efter att du tvättat din katts päls är det dags att skämma bort pälsen extra med ett balsam. Här är ett bra alternativ Animigos kattbalsam som är perfekt för att lindra kliande, irriterad och torr hud och ge din katt en vacker, mjuk och glänsande päls.

4) Torkning:

Torka nu katten med en extra mjuk handduk, så att du är redo för nästa steg i den perfekta spadagen för din katt.

5) Återfukta nospartiet och tassarna:

Din katts tassar och nosparti kan bli torra, vilket kan vara mycket smärtsamt för din fyrbente vän. Så se till att använda en bra nos- och tasssalva från Animigo – antingen för att förhindra torr nos eller tassar, eller för att lugna och återfukta om skadan redan skett.

6) Mani / pedi:

En spadag är inte komplett utan en mani / pedi, och om din katt behöver det är det en bra idé att klippa klorna, eftersom de tenderar att spricka eller orsaka smärta om de blir för långa.

7) Avslappnande massage:

Avsluta hela spaupplevelsen med en läcker massage som inte bara är bra för blodcirkulationen, utan också kan hjälpa till att förebygga skador. Och oroa dig inte, nedan kan du läsa en guide om hur du ger din katt massage.

Därför ska du ge din katt en massage – och så här gör du

Det kan låta konstigt, men det finns faktiskt flera fördelar med att ge din katt en massage. För kattmassage kan hjälpa till att öka blodcirkulationen, slappna av musklerna och kan hjälpa till att förebygga skador och stelhet. Det är dock en riktigt bra idé att få goda råd av en sjukgymnast som är specialiserad på husdjur innan du börjar behandla musklerna på djupet. Däremot kan du själv utföra vanliga enkla massageövningar där du bara stryker katten eller arbetar i cirklar och nedan ger vi dig inspiration till några enkla massageövningar.

Massageövning # 1: Tassmassage

Din katt använder tassarna hela tiden och kan ha stor nytta av att bli masserad. Denna massageövning är enkel. Se till att katten är avslappnad. Använd tummen för att massera din katts tass i 30 sekunder – och gå vidare till de tre andra tassarna.

Massage för katter kan ha god effekt på kattens muskler, stelhet och spänningar.

Massageövning # 2: Huvud/ansiktsmassage

Börja med att klappa din katt med lätt tryck på huvudet/ansiktet. Gör detta i några minuter och gå vidare till öronen. Placera sedan tummarna precis ovanför din katts ögon och de andra fingrarna över din katts öra och massa i cirkulära / mjuka rörelser. Det kommer utan tvekan att få din katt att snurra av lust. Gör detta i några minuter.

Massageövning # 3: Axelmassage

Kattens axlar kan bli väldigt spända efter en lång dag av löpning och äventyr. Börja långsamt med att massera din katts axlar i mjuka cirkulära rörelser. Placera sedan händerna på varje sida av kattens kropp (precis vid axlarna) och massera in lite fastare i cirkulära rörelser.

Ha tålamod – pälsvård och massage kräver tillvänjning

Som kattägare är du väl medveten om att inte alla katter är lika entusiastiska över vatten eller beröring. Därför är det viktigt att tänka på att både massage och pälsvård kan kräva tillvänjning. Så se till att känna till din katts gränser och gå försiktigt framåt, och se alltid till att se till din katts kroppsspråk och sluta med massage och pälsvård om din fyrbente vän säger det tydligt. Efter tillvänjningsprocessen kan det dock bli några härliga mysiga stunder som du kan tillbringa med din katt på ett avkopplande och bekvämt sätt.

Andra intressanta artiklar