Hur du tar hand om kattens päls

Katt är i allmänhet ganska rena, i jämförelse med resten av djurriket. De flesta spenderar sin tid med att sova, äta, utforska och ta hand om sig själva. Men trots all tid som de tillbringar med att se efter sig själva, så finns det alltid något du kan göra för att hjälpa din katt att vårda sin päls och att ge dem det lilla extra de förtjänar. Detta kommer inte bara att hjälpa dem att se bra ut, men det innebär att du kan hålla koll på deras hälsa och välbefinnande och ge dem den kärlek de förtjänar.

Så vad är katt grooming?

Katt grooming kan betyda många olika saker beroende på husse eller matte. För vissa innebär det att man borstar pälsen, men för andra består processen av flera steg. Katt grooming kan består av flera olika delar, som att kamma pälsen, ge dem ett bad, se efter deras munhygien och klippa klor. Det finns ett antal olika sätt som du kan hålla din katt ren och frisk, så det handlar om att hitta den rätta metoden för dig.

Varför bör du vårda din katts päls?

Omsorg för din kattvän är så mycket mer än att bara ge dem rätt mat och lite kärlek och uppmärksamhet. Katt grooming spelar en stor roll för deras hälsa och välbefinnande, och kan ge många fördelar. Som husdjur är katter inte som hundar när det gäller deras beteende och dagliga vanor. Katter vandrar i allmänhet fritt dit de vill och ser nya platser utan att övervakas, så du kan inte ana var de har varit hela dagen. Detta innebär att de kan plocka upp alla sorters smuts och även loppor eller fästingar, så nyckeln till deras hälsa är att regelbundet vårda deras päls så att du kan hålla ett öga på dem.

Fördelar med katt grooming

  • Hjälper till att hålla kattens päls ren och frisk
  • Förhindrar bildning av hårbollar
  • Stimulerar cirkulationen
  • Ger dig möjlighet att titta efter loppor och kvalster
  • Ger dig möjlighet att spåra hälsoproblem
  • Låter dig visa din katt lite tillgivenhet
  • Ger er kvalitetstid i ert förhållande

Hur man börjar med katt grooming

Om du aldrig tidigare har tagit hand om din katts päls eller om du precis har välkomnat en ny kattunge i ditt hem, försök dig inte på att göra allt på en gång. Ge dem lite tid att vänja sig vid idén att du kan ta hand om deras päls och få dem att känna sig bekväma. Välj en tid att ta hand om din katt när de är avslappnade och lugna, inte när de är rädda eller ängsliga och definitivt inte när de försöker äta eller använda lådan. Vänta tills de är färdiga med att äta och har lagt sig ner på en bekväm plats innan du kommer med borsten. Börja försiktigt, när du väl tror att din katt är redo för lite pälsvård. Släpp dem inte i badet genast, försök istället försiktigt att borsta dem i 5-10 minuter så att de slappnar av. Se till att fortsätta att prata och klappa dem under tiden så att de håller sig lugna och glada.

Grooming av korthåriga katter vs långhåriga

Varje katt är annorlunda och har olika behov av vård. Långhåriga katter behöver uppenbarligen mycket mer uppmärksamhet när det gäller pälsen, eftersom den lätt kan bli tovig, få knutar och smutsig. Grooming av korthåriga katter kan å andra sidan vara mindre arbete och det kan vara mycket lättare att se smuts eller knutar ögonblickligen. Oavsett vilken sorts päls din fyrbenta vän har, så behöver den tas hand om!

Hur man tar hand om kattens päls genom borstning

Det är en bra idé att borsta katten eftersom det hjälper din lurviga vän att hålla sin päls blank och i gott skick. Det kan också ta bort fett, smuts eller kvarvarande löst hår som annars döljer den vackra pälsen under. För korthåriga katter, använd en fintandad metallkam och dra den genom pälsen från huvud till svans för att ta bort eventuell smuts. Använd därefter en kattborste med mjuka borst eller en mjuk gummiborste för att ta bort eventuellt löst hår.

För långhåriga katter, använd en bredtandad katt grooming borste för att avlägsna smuts och tovor. Använd sedan en borste för att ta bort överflödigt hår. Du kan också prova en oanvänd och ren tandborste för att reda ut den känsliga pälsen runt ansiktet. Det är generellt rekommenderat att borsta korthåriga raser runt 1-3 gånger i veckan och långhåriga raser dagligen, men det beror självklart på varje unik katt och dess behov. Du känner din katt bäst så gör vad du tycker är rätt för den.

När du borstar kattens päls, se till att borsta i den riktning som håret ligger naturligt, inte emot det. Se till att du är extra försiktig runt ögonen och ansiktet samt magen och bröstet. Om din katt verkar ha svårt med grooming, försök att klappa den, prata med den och lugna den. Du kan också muta katten med läckra godisar för att hålla den distraherad och vända uppmärksamheten bort från kattborsten.

Grooming av tovad kattpäls

Om du stöter på några envisa knutar eller tovor, som är svåra att ta bort, så se till att vara extra skonsam för att inte skada katten. Om en vanlig kattborste inte fungerar, försök att reda ut tovorna med fingrarna och se till att ta det långsamt och försiktigt. Använd inte sax om det är en riktigt svår tova. Risken är stor att du råkar klippa i katten, så det är bättre att gå till en veterinär och låta dem ta itu med det professionellt. Det bästa sättet att hantera tovad kattpäls i hemmet är dock att vidta förebyggande åtgärder. Regelbunden borstning kommer avsevärt att minska risken för allvarlig tovning, och kommer att göra det mycket lättare för både dig och din pälsklädda vän om några tovor skulle uppstå.

Hur man rengör katten - bada katten

Även om katter i allmänhet kan rengöra sig själva, så kan det vara bra att bada dem ibland, eller mer regelbundet om de lockas till saker som är lunkar illa eller är klibbiga! De flesta katter hatar att bada och har en verklig motvilja mot vatten, så att rengöra katter är inte alltid så lätt. Börja med att bada din katt när de är i ett glatt och lugnt tillstånd. Även om de kan bli lite irriterad när de måste bada så är det bara att sätta igång. Se också till att vattentemperaturen inte är för varm eller kall; Det måste vara precis lagom som för Guldlock. Du kan också använda en gummimatta för att hindra dem från glida runt i badet.

När du har försiktigt har placerat din katt i badet och försäkrat dem om att det är okej, kan du börja med rengöringen. Se till att använda ett kattschampo som är milt och skonsamt mot huden och massera försiktigt in det i pälsen, när den är våt. Följ alltid anvisningarna på ditt kattschampo, det är i allmänhet en bra idé att späda ut det med vatten först. Shamponera från huvud till svans och skölj sedan. Du kan behöva göra om det om de är särskilt smutsiga. Därefter kan du ta katten ur badet och klappa pälsen torr med en handduk. I slutet av ditt katt bad, se till att erbjuda en godis som belöning för ett gott uppförande!

Produkter för katt grooming

För att hjälpa dig med katt grooming hemifrån, finns det en rad praktiska produkter där ute som kan göra saker lite enklare. Detta inkluderar de mest grundläggande som en katt grooming borste, klotång och schampo, till mer invecklade verktyg som rengöringssprayer och klippmaskiner. Dessa kan alla variera i pris och kvalitet, så se till att du går till en ansedd sida eller butik när du köper produkter för katt grooming för att använda hemma. Det finns också en mängd olika katt hygienprodukter som du kan prova på, såsom husdjursvänliga servetter och lotioner.

Om katt grooming hemma verkar lite mycket för dig finns det gott om professionella katt vårdare som hjälpa dig med den svåra delen. De kanske till och med kan ge dig några tips och tricks för att hjälpa dig att vårda kattens päls hemma i framtiden, eller ta itu med det värsta så att du bara måste ta hand om underhållet. Hur som helst, så länge som din katt är väl omhändertagen och frisk, så kan både du och din katt vara glada!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på