Hud & Päls

6 roliga aktiviteter för din katt i påsk – en aktiv katt är en frisk katt

Som kattägare är du väl medveten om att din fyrbenta familjemedlem väljer oftast att vara väldigt självständig och inte nödvändigtvis behöver den stora stimulansen under vardagen. Men det är viktigt för dig som kattägare att se till att din katt stimuleras tillräckligt – både fysiskt och psykiskt. Aktiviteten är inte bara avgörande för att din katt ska hålla sig frisk och smal, utan håller även schack på hälsoproblem. Fysisk och mental stimulering kan också hjälpa till att minimera risken för beteendeproblem hos din katt.

Med det i åtanke tänkte vi erbjuda dig 6 (roliga) sätt att aktivera din katt både mentalt och fysiskt, så att du kan ge din katt de bästa förutsättningar för att undvika att utveckla beteendeproblem samt bli överviktig. Vissa av lekarna kräver att du använder kattleksaker som du köper i en djuraffär – men totalt sett är det inte nödvändigt att lägga stora summor på leksaker till katten, eftersom du enkelt kan göra dem själv.

Se till att skydda din katts tassar och nos

Men innan du börjar aktivera och stimulera din katt är det viktigt att skydda nosen och tassarna. Eftersom den ökade aktiviteten kan leda till ett ökat tryck på kattens nos och tassar, då det är trots allt de som din älskade fyrbenta vän använder mest under leken. Så därför skulle vi rekommendera dig att använda en bra nos- och tassalva så att din katt inte får problem med vare sig nosen eller tassarna när de börjar med lekarna, nosar runt eller går på skattjakt efter mat. Här är vår rekommendation Animigos Tass-och Nossalva, som är en naturlig balsam speciellt framtaget för torra och ömma nosar och tassar. Du kan använda salvan innan leken, men det är förmodligen bättre att använda den direkt efter, eftersom den kan hjälpa till att förhindra smärtsamma tassar och torr nos.

Se till att stärka din katts tassar och nos med en bra tass- och nossalva

6 aktiviteter för att stimulera din katt mentalt och fysiskt

Nu när formaliteterna är på plats så ger vi dig här sex olika lekar och aktiviteter som är speciellt utvalda för att du som kattägare ska kunna ge din fyrbente vän de bästa förutsättningar för att vara i mental och fysisk balans. För en aktiv katt är en frisk katt, och regelbunden motion och stimulering kan hjälpa till att lindra beteendeproblem – eller åtminstone minimera risken för att din katt ska utveckla beteendeproblem.

1. Kattleksaker för att leka ensam

En säker träff för kattleksaker som din fyrbenta kompis kan leka ensam med är till exempelvis små bollar, leksaksmöss eller liknande som din katt kan jaga. På så sätt kan din katt stimulera sig själv när du inte är hemma eller för upptagen för att leka.

2. Interaktiva kattleksaker

Ett mycket bättre alternativ är interaktiva leksaker, eftersom du på så sätt kan stimulera och aktivera din katt samtidigt som ni två tillbringar lite kvalitetstid tillsammans. Du behöver inte leka med din katt flera timmar om dagen – 5-10 minuter om dagen kan göra en stor skillnad och din katt kommer utan tvekan att älska det. Bra rekommendationer för interaktiva kattleksaker är spön med en fjäder i änden, gran och liknande som du sedan kan dra över golvet för att få din katt att jaga.

3. Elektroniska leksaker

Batteridrivna kattleksaker är också ett alternativ för katten – ett bra exempel är en batteridriven mus. Här leker förstås katten ensam, men du kan även skaffa elektroniska leksaker där du är med i leken, ett bra exempel är en laserpenna. Men tänk på att din älskade katt inte ska leka med elektroniska leksaker om du inte är hemma.

4. Skattjakt – arbete för mat

De flesta katter älskar att äta – oavsett om det är deras vanliga mat eller andra godsaker. Så ett bra sätt att aktivera din katt är att få den att arbeta för mat, det är också en del av dess natur. Så gör en ”skattjakt” för din katt genom att förvara mat eller annat gott i huset som katten sedan måste hitta. Då får katten nosa runt för att hitta de många delikatesserna som är utspridda. Se till att börja lugnt – förvara maten och godsakerna på enkla ställen och gör det svårare när din katt förstår sig på leken.

Att gå utomhus i koppel är inte bara för hundar. Du kan enkelt sätta en kattsele på din katt och gå en promenad i koppel med den.

5. Promenader och äventyr i det fria

Trodde du att en promenad i sele och koppel bara är för hundar? Då borde du tänka om. För katter kan tränas att gå promenader, och för det behöver du en bra sele och ett flexikoppel för att hålla koll på katten. Men en katt är inte en hund, så du ska inte nödvändigtvis förvänta dig att katten ska gå fint eller strukturerat. Det viktigaste är att du låter din katt njuta av friheten och gå på upptäcktsfärd så att den får nosa runt och utforska omgivningen samtidigt som den får mycket motion och stimulans.

6. Klätterställning

Katter är väldigt atletiska och smidiga och även om du inte har så mycket plats i hemmet finns det fortfarande gott om möjligheter att aktivera din katt. För katter älskar att klättra och komma upp i höjden. Du kan därför göra en klätterställning eller göra hyllplan som du kan låta din katt hoppa på. En bra idé är också att rensa fönsterbrädan så att din katt har möjligheten att hoppa upp för att se sitt "rike".

En aktiv katt är en katt i mental och fysisk balans

Det är viktigt att du som en ansvarsfull kattägare tar dig tid att aktivera din katt – då det kan bidra till att minimera risken för beteende- och hälsoproblem. Ökad aktivitet – speciellt utomhus – kan dock leda till ömma tassar och torr nos, så se även till att vårda dessa som du skulle vårda dina egna händer och fötter efter mycket aktivitet. Använd en bra tass- och nossalva, som lugnar, stärker och återfuktar på djupet, så kan du ge din katt den tass- och nosvård som din fyrbenta vän förtjänar i en vardag med (förhoppningsvis!) mycket aktivitet, motion och lek!

Andra intressanta artiklar