Hvordan Man Håndterer Bændelorm i Katte

Eftersom bandmaskar tyvärr hör till de vanligaste masksorterna hos katter är det viktigt att känna till dem. Dessa parasiter smittar lätt eftersom en enda bandmask kan bilda mellan 1,000-2,000 proglottider (bandmasksegment med egna reproduktionssystem) med totalt 100,000 ägg! Detta gör dem till ett jobbigt besvär för både katter och kattägare. I sällsynta fall kan bandmask smitta från katt till människa. Här kan du läsa mer om bandmask hos katter, hur du känner igen symptomen och hur du lättast blir av med dem.

Vad är bandmask hos katter?

Bandmaskar är parasiter. Det innebär att de lever på en annan levande organism och behöver ett värddjur för att överleva. De lever endera i en mellanvärd eller i tarmarna på katten (eller ett annat större djur som hundar eller i människor). Bandmaskar är ofarligare än många andra parasiter och det tar ofta länge innan de ger upphov till tydliga symptom. Man lägger vanligtvis märke till att katten har bandmask först när man kan se segment av masken i kattens avföring. Det finns många olika typer av bandmaskar med olika egenskaper och olika mellanvärdar, vilket betyder att din katt kan smittas på flera sätt.

Olika typer av bandmask

Officiellt namn Mellanvärd Kan människor få dem?
Dipylidium Caninum Loppor Ja - Från infekterade loppor
Taenia Hydatigena eller Taenia Multiceps Grisar, får och getter Ja - Från kontakt med en smittad katt
Taenia Pisiformis eller Taenia Serialis Kaniner och gnagare Ja - Från infekterat nötkött
Echinococcus Vilddjur och boskap (t.ex. nötkreatur och får) Ja - Från kontakt med en smittad katt
Diphyllobothrium Vilddjur & rå/dåligt tillagad fisk Ja - Från rå/dåligt tillagad fisk

Hur ser bandmaskar ut?

Fullvuxna bandmaskar är platta och vanligtvis runt 10-15 cm långa. Deras kropp är uppbyggd av proglottider, eller små segment. Varje segment har ett eget reproduktionssystem med ägg som lossnar och avlägsnas ur kattens kropp med avföringen och sedan sprids. Proglottider i avföringen ser ut som små vita risgryn. Om de varit lösa länge torkar de och ser ut som gula, hårda korn. Du kan lägga märke till dem i kattens bädd eller i pälsen runt anus. Man upptäcker vanligtvis att katten har bandmask genom att se dessa segment i avföringen. Man ser sällan en hel mask, eftersom de befinner sig i kattens tarmar och oftast inte kommer ut utan behandling.

Hur drabbar bandmask katten?

Bandmask är en av de vanligaste maskarna hos katter och sprids med en mängd olika mellanvärdar. Mellanvärden bär på bandmaskens larver. När en katt äter mellanvärden överförs larverna som sedan utvecklas till bandmaskar i kattens tarmar. Bandmasken skiljer sig från andra tarmmaskar eftersom katter inte smittas direkt via bandmaskens ägg, utan genom en mellanvärd.

Infekterade loppor är vanliga mellanvärdar. Katten kan lätt förtära loppor och loppor är problematiska parasiter som katter ofta råkar ut för. Det finns dock även många andra mellanvärdar som man bör se upp för. Till dem hör gnagare, kaniner, fåglar, vilda djur, boskap samt dåligt tillagad eller rå fisk. Detta innebär inte att katten måste undvika andra djur helt, men det är bra att veta att dessa kan överföra maskinfektioner. För att förebygga att din katt drabbas kan du försöka undvika att katten kommer i kontakt med döda djur och undvika att ge din katt rått eller dåligt kött. En bra regel är att inte ge din katt kött som du inte själv heller skulle äta.

Symptom på bandmask hos katter

Nu vet du var bandmask kommer ifrån, men vilka är symptomen på att det är bandmask katten har drabbats av? Eftersom bandmaskar inte behöver så mycket näring för att överleva så ger de inte upphov till så grava symptom. Det tydligaste tecknet på att din katt har drabbats av denna parasit är synliga bandmasksegment i kattens avföring eller runt anus. En allvarlig bandmaskinfektion kan dock ge upphov till märkbara symptom. Katten kan gå ner i vikt och börja kräkas om masken tar sig till kattens mage. Viktnedgång och kräkning kan dock även vara tecken på något annat besvär, så du bör undersöka katten för att utesluta andra sjukdomar innan du börjar behandla din katt mot bandmask. Om du är osäker på vad symptomen beror på bör du uppsöka en veterinär.

Hur blir man av med bandmask hos katter?

Om du är säker på att din katt har bandmaskar så finns det några metoder att bli av med dem. De vanligaste är behandlingar mot bandmask som kan köpas från veterinären eller på nätet. Om katten har en allvarlig maskinfektion kan din veterinär skriva ut medicin som tar död på masken så att det avlägsnas med kattens avföring, utan att skada din katt.

Förebyggande åtgärder

  • Använd förebyggande avmaskning
  • Behandla katten mot loppor
  • Undvik mellanvärdar
  • Rengör kattens levnadsmiljö och omgivning
  • Tvätta händerna efter att du vistats utomhus

Om din katt har bandmask ska du behandla katten så fort som möjligt. Det bästa sättet att undvika maskar är dock att förebygga att katten drabbas av dem i första hand. Detta kan du göra genom att använda förebyggande produkter som är avsedda speciellt för att motverka maskar. De finns i form av allt från tabletter till pulver till droppar och kan vara till stor hjälp. Dessa växtbaserade maskmedel fungerar genom att naturligt stödja kattens tarmfunktion och göra den till en ogynnsam livsmiljö för maskar. De kan dessutom hjälpa till att skydda din katt mot flera olika typer av tarmmaskar.

En annan effektiv metod är att se till att din katt inte får loppor, eftersom de är den vanligaste mellanvärden som orsakar bandmask hos katter. Du kan även förebygga att katten drabbas av maskar genom att undvika andra potentiella mellanvärdar. Gör detta genom att inte låta din katt äta fåglar eller möss som de fångat. Katten bör inte heller äta rått kött eller vistas i närheten av smittade djur.

Slutligen är det viktigt att du håller kattens livsmiljö och omgivning ren och städad. Detta är speciellt viktigt om din katt redan har haft maskar och du vill undvika att de kommer tillbaka. Tvätta och vårda kattens päls regelbundet, håll kattens bädd ren och rengör kattens låda. Kom ihåg att även behandla andra husdjur och om du har barn som leker utomhus bör de tvätta händerna när de kommer in.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på