Hur man blir av med kattloppor

Hjälp! Min katt har loppor, vad kan jag göra? Detta är inte en fråga som du vill ställa, men tyvärr är det något som händer de flesta kattägare. Loppor kan vara mycket vanliga hos djur; de förökar sig snabbt, kvinnliga loppor kan lägga över 2.000 ägg på bara tre månader! Detta innebär att om katten har loppor eller om du märker tecken på att katten har loppor eller deras ägg, behöver du komma igång med behandlingen så snabbt och effektivt som möjligt.

Vad är loppor

De är en sorts parasit, som fäster sig vid huden på husdjur och som lever på att konsumera minimala mängder av deras blod. Det kan låta som att de är besläktade med dracula, men loppor är i huvudsak blodätande skadedjur. Så hur ser loppor ut? De ser ut som en sorts små vinglösa insekter som vanligtvis är rödbruna när man ser dem på nära håll men som ofta ser ut som svarta prickar från långt bort. Även om de inte har vingar, kan de hoppa långt, vilket gör det enkelt för dem att hugga tag i din katt vart de än är.

Varifrån kommer kattloppor?

Katter får vanligtvis loppor antingen från att vara i utomhus i allmänhet eller från andra djur som redan har dem. Loppor älskar skuggiga och fuktiga områden, så din katt har en stor chans att få loppor om de uppsöker sådana platser. Om de också spenderar mycket tid runt husdjur som har loppor, vilda katter eller i områden där djur som rävar och gnagare lever, kan detta också öka deras chanser att få loppor själva.

Tecken på att katten har loppor

Det första och förmodligen enklaste sättet att märka om katten har loppor är att ta sig en titt. Om det finns en hel del av dem, du kan se dem utan att ens röra vid din katt men oftast kommer du att kunna se små svarta prickar på huden eller i pälsen. Bett från kattloppor kan också vara en varningssignal, som tyder på kattloppor. De brukar vanligtvis synas som små upphöjda röda prickar, men om din katt har en allergi, kan de vara mycket röda och inflammerade. Du kan också upptäcka att din katt har loppor om de plötsligt börjar klia och riva på en viss plats, och bettet då blir irriterat.

Hur man blir av med kattloppor

Om du upptäcker att din katt har loppor, måste du agera snabbt för att bli av med dem. Det kan vara en förvirrande process att ta reda på hur man behandlar kattloppor men det finns många alternativ att prova innan man tar till ett dyrt besök hos veterinären. Det första du behöver göra är ta reda var lopporna är, och om de är begränsade till huden. Loppor kan bo på ett antal platser runt huset, men framför allt där katten brukar sova, eller där den vistas mycket. Du måste också kontrollera att de loppor som du har sett är ensamma; de kan föröka sig i snabb takt och det kan vara lika krångligt att bli av med loppägg på katter som det är att bli av med de vuxna parasiterna. Det är därför viktigt att du rengör alla områden där du tror de kan finnas, och dammsugning är av största vikt för att stoppa dem från att sprida sig eller komma tillbaka.

Vilka är de bästa behandlingarna mot kattloppor?

Använd en lus eller loppkam

Loppkammar kan användas för att borsta genom kattens päls, och tack vare att de är mycket fintandade är det lätt att fånga och ta bort oönskade loppor. För att använda en luskam eller loppkam borstar du bara genom ditt husdjurs päls, men med extra noggrannhet. Se till att ta en titt på kammen efter varje drag, för att se om du har fångat några loppor. Se till att ta bort de du hittar och tvätta sedan kammen i rent tvålvatten.

Schampo mot kattloppor

Till skillnad från ditt vanliga kattschampo är lopp schampon speciellt framtagna för att döda loppor vid kontakt. De är relativt lätta att använda eftersom allt du behöver göra är att schamponera din katt på samma sätt som du skulle göra i vanliga fall. Se till att använda ljummet vatten och att du noggrant masserar varje del av din katt för att bli kvitt eventuella kvardröjande parasiter. Efteråt kan du följa upp med en loppkam för att se till att inga loppor, larver eller ägg har lämnats kvar.

Använd en spray mot kattloppor

En lopp spray är, som namnet antyder, en spray som du kan använda på din katt, eller föremål såsom deras sängar, för att döda eventuella loppor där. De är framtagna med en formula som är ofarlig för katter, men dödlig för loppor. Dessa är också bra att använda som en förebyggande åtgärd för att se till att inga loppor känner sig välkomna i ditt hem.

Krage mot kattloppor

En vanlig val för att bli av med kattloppor, dessa kragar fungerar genom att de släpper ut en gas som stöter bort eller dödar lopporna, men utan att skada katten. Traditionella lopp kragar kan generellt bara döda loppor runt nacken, men moderna framsteg innebär att nya kragar mot kattloppor kan släppa ut en substans som ofarligt upplöses i kattens feta hudlager för att döda loppor över hela kroppen. Du kan behöva gå till en veterinärer för en recept först så detta är ett val som måste övervägas noga först.

Behandlingar mot kattloppor som appliceras på huden

Dessa behandlingar består av en sorts vätska som appliceras fläckvis på kattens rygg, i allmänhet runt nacken, mellan skulderbladen och ner på ryggen. Vätskan sjunker sedan skonsamt in i kattens hud och dödar alla loppor som lever på kroppen. Dessa spot-on behandlingar är oftast snabba och lätta att applicera och kan användas tillsammans med de andra alternativen såsom lopp schampo och kammar.

Om du är osäker på vilket alternativ du ska välja, eller om du vill prova något hemma först innan du försöker någon av dessa metoder, så kan du prova en naturlig behandling mot kattloppor. Dessa kan vara bra om du upptäcker en loppa och vill ta itu med den direkt men det är för sent för att gå till affären eller om du vill ha ett budget alternativ.

En av de mest populära naturliga behandlingarna mot kattloppor är en spray med äppelcidervinäger. Loppor gillar inte lukten av vinäger, och äppelcidervinäger kan vara ett bra val för katter, eftersom det inte stör deras interna Ph-nivåer eller orsakar irritation. Fyll en sprayflaska med äppelcidervinäger och spraya försiktigt på din katts päls (undvik ögon, öron och mun). Du kan också prova blanda det med ett milt katt schampo och schamponera katten som vanligt.

En annan populär behandling hemma mot kattloppor är att göra en loppfälla med tvålvatten. Dessa små parasiter är inte särskilt smarta och lockas till ljus, så på kvällen placerar du en grund skål full av tvålvatten under en lampa. På så sätt fastnar de i skålen när de hoppar mot ljuskällan. Kontrollera din hemgjorda fälla varje morgon tills problemet med loppor har lösts.

Så vad är det bästa sättet att bli av med kattloppor?

Det kan tyckas vara en enkel fråga, men svaret är inte så enkelt. Det beror helt på katten, antalet loppor, hur mycket tid du har och hur illa problemet är. För att bli av med kattloppor för gott, rekommenderar vi att du provar ett antal olika tekniker tills du hittar en som fungerar för dig och din katt. Du kanske märker att det som fungerar bäst är att kombinera två eller fler metoder, såsom noggrann applicering på huden, schampo och kam för att bli av med dina kattloppor. Men om du känner att du tappar greppet om problemet, så kan det vara värt att uppsöka en veterinär och få råd.

Det bästa sättet att ta itu med loppor i allmänhet är dock att vidta förebyggande åtgärder för att stoppa din katt från att få dem till att börja med. Ibland är detta lättare sagt än gjort, men du kan se till att undvika husdjur som har dem, hålla dem borta från platser med loppor och se till att se efter deras päls väl så att lopporna kan upptäckas omedelbart och behandlas direkt.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på