Hud & Päls

Vanliga behandlingar mot mjäll hos katter

Katter har mer gemensamt med människor än man kanske tror. Inte bara delar de en ohälsosam besatthet av laserpekare, men de kan också drabbas av mjäll. Om du föredrar att snöflingorna faller från himmelen, snarare än från ditt husdjur, har du kommit rätt. Här berättar vi allt du behöver veta om mjäll hos katter, vad som orsakar det och hur du kan behandla det.

Vad är mjäll hos katter?

Precis som hos människor är mjäll hos katter helt enkelt oljiga hudflagor som faller av kroppen. Du behöver inte bli orolig, katter kan få mjäll ganska ofta. Det är inte heller livshotande, men vem som helst som haft mjäll vet att en kliande hårbotten inte är särskilt kul. Din katt slipper i alla fall lida av stigmat som många människor känner när de har synlig mjäll. Det kan ändå vara lika obehagligt för dem som det är för dig. Det är också värt att komma ihåg att mjäll kan vara ett tecken på allvarligare problem som kan behövas kollas upp.

Beroende på vilken färg din katt har på pälsen kan det vara lätt eller svårt att upptäcka de karaktäristiska mjällflingorna. Om din katt har mörk päls kan du kolla på kattens sovplats. Om din katt har mörk päls och en mörkt färgad sovplats kanske du inte ska tvinga in din katt i en gothfas? Nej, men skämt åsido, du får titta noggrannare.

Blanda inte ihop mjäll med stöv. Stöv är mycket mindre, naturligt bortstötta hudpartiklar. De är oftast så små att du kanske inte ens kan se dem. Det är dessa som oftast orsakar de allergiska reaktionerna som människor kan ha mot katter, så om du har en vänner eller familjemedlemmar som är allergiska kan du lugna dem om det är mjäll i alla fall. Sen kanske de fortfarande reagerar på eventuellt stöv - synd för dem.

Vad orsakar mjäll hos katter?

En av de främsta orsakerna till mjäll hos katter är parasiter. Bett från loppor, löss och kvalster kan orsaka allergiska reaktioner i din katts hud som resulterar i hudflagor. En annan orsak kan vara din katts kost. En obalanserad kost kan resultera i flera olika problem, varav mjäll är ett. Även ett torrt klimat kan orsaka dermatit.

Andra orsaker är bland annat:

  • Allergier
  • Solbränna
  • Ångest
  • Ålder
  • Infektioner

Du behöver ta reda på orsaken till din katts mjäll för att kunna behandla den korrekt. Alternativt kan du testa några av de olika mjällbehandlingarna här nedan och se vad som fungerar.

Behandlingar mot mjäll hos katt

Schampo

Den här behandlingen känns ganska självklar. Precis som för människor kan ett bra schampo hjälpa till att återfukta den drabbade huden och hjälpa till att motverka tecken på mjäll. Animgos Hud & Päls Schampo gör jobbet. Den helt naturliga formulan är skonsam mot huden och hjälper till att rengöra och skydda pälsen. Katter gillar oftast inte att bada som vi gör, men ett dopp då och då tillsammans med schampo kan verkligen göra skillnad i kampen mot mjäll.

Parasitdödande medel

Om parasiter är ett problem behöver du investera i en behandling. Du kan motverka parasiter innan det drabbar ditt husdjur med Fästingmedel i pulverform. Det är framtaget från grunden för att motverka fästingar, loppor och andra små jobbiga kryp från att slå sig till ro i ditt husdjurs hud, och kan helt förhindra att de blir ett problem till att börja med. Om ditt husdjur redan drabbats av parasiter kan du prova Animigos Flea & Tick Schampo för att utrota dem.

Kosttillskott

Om du är orolig för att din katts kost inte ger den tillräckligt med nyttigheter kan du prova att komplettera den vanliga kosten med kosttillskott. Linfröolja har visat sig fördelaktigt på flera områden, bland annat för päls och hud. Den är rik på omega-3 och full med vitaminer och mineraler som är viktiga för alla katter och det kan hjälpa till att hålla huden i form så att de inte drabbas av mjäll.

Luftfuktare

Eftersom att ett varmt och torrt klimat kan leda till mjäll kan du prova att höja luftfuktigheten lite grann. En luftfuktare hjälper din katts hud att absorbera mer vatten vilket kan motverka torrhet och det efterföljande mjällandet.

Återfukta

Uttorkning kan också leda till torr hud och att mjäll uppstår. Se till att din katt alltid har tillgång till rent och fräscht vatten. Fyll på deras vattenskål regelbundet och håll koll på att de dricker. Om de inte dricker kan det finnas en allvarlig, bakomliggande orsak som stoppar dem. Om det är fallet så ska du besöka veterinären omedelbart.

Skugga

Eftersom att solbränna kan orsaka mjäll hos katter kan tillgång till lite mer skugga vara en perfekt lösning! Om din katt har tunn päls, eller en ljusare färg, så har den mindre naturligt skydd mot UV-strålar. Ta in den inomhus när solen står som högst under soliga dagar, eller håll den inomhus helt under riktigt varma och soliga perioder för att undvika att huden tar skada.

Nu när du vet allt om mjäll hos katter, vad som orsakar det och vad man kan göra åt det, kan du prova själv och förhoppningsvis hålla din katt mjällfri! Men om mjället håller i sig bör du ta din katt till veterinären och se vad de rekommenderar.

Andra intressanta artiklar