Hud & Päls

Pälsvård för katter

Katter är, rent ut sagt, urgulliga. Dessa purriga små charmtroll kommer i alla former och storlekar. Även om korthåriga katter är precis lika fantastiska som långhåriga katter, är det de senare vi kommer ta upp idag. Vi kommer att fokusera på pälsvård, särskilt olika sätt att ta hand om en långhårig katts päls. Så hämta en kopp kaffe, sätt dig tillrätta och läs vidare.

Pälsvård för katter: Det grundläggande

Pälsvård är en viktig del i ditt uppdrag som ägare och kattälskare. Katter med längre päls drabbas oftare av tovor i pälsen så du behöver borsta dem och ta hand om deras päls regelbundet. Att bada kan även vara till stor hjälp och bör göras ofta, om din katt tillåter. Som du kanske vet kan katter med tovor i pälsen drabbas av smärtsamma och i vissa fall väldigt allvarliga infektioner i huden om tovorna inte tas om hand. Men det ska vi inte hänga upp oss på. Bara kom ihåg att ta hand om din katts päls ofta så är allt lugnt.

Borsta pälsen

Försök att borsta din långhåriga katts päls åtminstone en gång om dagen, särskilt om den ofta får tovor. Om den inte brukar få tovor kan du absolut borsta den mer sällan. Kanske varannan dag.

Om din katt istället få tovor under dagen, kan du dela upp borstningen i flera, korta sessioner. Fokusera på existerande tovor och borsta ut dem så fort de uppstår.

Välj rätt borste

Det finns flera olika sorters borstar som du kan använda när du tar hand om din katts päls. Med rekommenderar en gles borste eller glestandad kam.

För att reda ut tovor är också underullskammar perfekta eftersom att de har både korta och långa tänder. Sen kan du använda en loppkam för mindre tovor.

Förbered din katt inför pälsvården

Börja med att välja ut en lämplig yta för pälsvården. Ett bord eller en köksbänk brukar fungera bäst, men om du inte har plats fungerar golvet eller soffan också. Huvudsaken är att det är stabilt.

Försök sen att få din katt att slappna av. Gör det på ett sätt som din katt tycker om, men att klappa den på områden den gillar och att prata mjukt med den är ett bra sätt att börja.

Börja borsta

Ta din valda borste och börja med att borsta ned pälsen på kroppen i den riktning som pälsen ligger naturligt. Använd sedan borsten till att reda ut de största tovorna och när de är utredda kan du byta till underullskammen och till sist kan du eventuellt använda loppkammen till se till att pälsen ligger rakt och fint.

För huvudet och benen använder du en liten och fintandad kam, som loppkammen, så att du inte irriterar din katt för mycket!

Borsta kattens rygg

Dags att borsta ryggen. Låt din katt ligga naturligt på mage med svansen mot dig. Ta borsten och borsta i pälsens naturliga riktning från huvudet och bak mot svansen. När du når svansen borstar du hela vägen ut. Se till att du reder ut alla tovor innan du går vidare.

Borsta din katts mage

Nu är det dags att borsta din katts mage! Lägg dem på rygg med en sida av kroppen närmare ytan den ligger på. Använd bryggan mellan din tumme och pekfinger för att hålla upp benet närmast dig. Detta hindrar katten från att röra på sig, eller ännu värre försöka bita dig! Ta sedan en fintandad borste och borsta magen försiktigt. Var försiktig kring… känsliga områden. Av uppenbara skäl.

Följ linjerna

När du borstar din katts päls och kommer närmare huden kan du ibland se hur deras päls delar sig av sig självt. Detta kallas ‘linjeborstning’ och den kan hjälpa dig göra processen snabbare och smidigare. Var försiktig så att du inte borstar för hårt när du kommer nära huden, det gillar ingen katt. Hitta istället de naturliga ‘delningarna’ på din katt allt eftersom att du borstar och börja på ryggen. Följ sedan pälsens naturliga riktning ner för sidorna och till slut magen. Fokusera på tovor och trasslig päls och ta hand om dem som vi beskrivit ovan.

Eller gör tvärtom!

Alternativt kan du, istället för att följa pälsens riktning, prova det motsatta. Börja på magen och jobba dig försiktigt upp mot ryggen. På detta sätt kan det bli lättare att upptäcka tovor och trassliga områden runt kattens ben.

Glöm inte baden!

Du borde bada och tvätta din katt var 4e-6e vecka för att se till att pälsen håller sig ren och fin utöver borstningen. Hitta ett schampo som skyddar och tar hand om både päls och hud samtidigt som det är snällt och skonsamt. Prova Animigos Hud & Päls schampo. Det har en helt naturlig formula och är ett perfekt val.

Och nu vet du allt du behöver veta för att starta din egen pälsvårdssalong! Eller, i alla fall, ta hand om din långhåriga katts päls själv.

Andra intressanta artiklar