Gratis frakt vid köp över 599 kr*

Bli av med fästingar på katten

Vad är fästingar?

Har din katt fästingar? Att hitta en fästing på katten är tyvärr väldigt vanligt och du kan upptäcka dessa obehagliga parasiter på kattens hud eller päls. Men vad är en fästing? De är små insektliknande varelser som är släkt med spindlar, eftersom de har åtta ben. De är parasiter, vilket innebär att de lever på ett värddjur, genom att suga deras blod. De är inga vampyrer, så mängderna de får i sig är så små att värddjuret inte känner av det. Problemet med fästingarna är däremot att de kan föra över infektioner och sjukdomar till värddjuret. Därför bör du och din katt undvika dem!

Hur ser en fästing ut?

Hur ser en fästing ut?

Fästingar är ganska lätta att upptäcka, jämfört med andra parasiter, såsom loppor och löss. De är ovala och de kan vara allt från ljust krämfärgade till mörkbruna eller gråa. Storleken varierar från 1 mm till 1 cm på längden, beroende på hur mycket de har ätit; de minsta är ungefär lika stora som ett sesamfrö, medan de som är fyllda med blod är ungefär lika stora som en kaffeböna. Fästingarna är lyckligtvis ganska lätta att upptäcka på grund av deras storlek och att de inte rör på sig; de ser ut som små knölar på huden, som du kan se när du särar på pälsen.

Hur får katten fästingar?

Fästingar trivs bäst i områden med högt gräs och buskar. Utekatter som vistas i dessa områden drabbas lätt. Fästingarna sitter ofta på ett högt grässtrå eller ett blad och väntar på att en katt eller ett annat värddjur ska gå förbi, så att de kan kliva över eller trilla ner i pälsen. På grund av detta hittar man oftast fästingarna i kattens öron, på huvudet, nacken eller tassarna. Din katt kan även få fästingar från andra djur som har dem. När de har ätit sig mätta på sitt värddjur kan de förflytta sig vidare till nästa. Därför är det väldigt viktigt att bli av med fästingarna så fort som möjligt om du har flera husdjur.

Symptom på fästingar på katten

Symptom på fästingar på katten

Du kan vanligtvis upptäcka en fästing på katten med blotta ögat. På korthåriga katter ser du lätt fästingen sticka ut, men om du har en långhårig katt är det bra att gå igenom pälsen ibland. Om din katt blir biten av en fästing kan området bli rött och irriterat. Fästingbettet kan även orsaka en allergisk reaktion. Symptom på en allvarlig reaktion är viktnedgång, feber, minskad aptit, depression och trötthet. Biter en fästing katten så att symptom uppstår bör du alltid uppsöka en veterinär, eftersom de även kan sprida sjukdomar. Veterinären kan avgöra om din katt har fått ett vanligt bett eller om det kan vara något allvarligare.

Fästingsjukdomar hos katter

Drabbar borrelia katter? Visst, borrelia är den vanligaste sjukdomen som överförs av fästingar till katter, andra djur och även till människor. Flyttar sig en fästing från katt till människa, så kan den överföra sjukdomar även till dig. Borrelia orsakas av bakterier som kan påverka musklerna och nervsystemet. Symptom på sjukdomen hos katter är ledsmärta, minskad aptit, domningar (svårigheter att stå upp eller röra på sig), en röd ring runt bettet, trötthet och svullna lymfkörtlar.

Fästingar kan även överföra andra ovanligare sjukdomar, som TBE, även kallad fästingburen hjärninflammation, eller babesia. Symptomen på dessa sjukdomar liknar symptomen på borrelia. Bli din katt sjuk av fästingbettet bör du alltid uppsöka en veterinär. Får din katt fästingsjukdomar så behöver de oftast behandlas.

Ta bort fästing på katten

Ta bort fästing på katten

Få inte panik om du hittar en fästing på din katt! Om du försöker ta bort fästingen hårdhänt kan du orsaka mer skada och göra din katt stressad. Börja med att försäkra dig om att det faktiskt är en fästing och kolla sedan lugnt igenom hela pälsen för att se om du hittar flera. Var noga med att ta ut fästingen på rätt sätt, annars kan huvudet bli kvar under huden och orsaka infektioner eller andra problem. Det är viktigt att använda en trygg metod för att få bort hela fästingen.

Det finns speciella fästingplockare eller fästingpincetter. För att ta bort fästing på katt med pincett kan du även använda en vanlig, rengjord pincett för att försiktigt grabba tag i fästingen och vrida runt så att den lossnar. Var försiktig så att du inte klämmer på kroppen, så att fästingen dör och huvudet blir kvar under huden. Om du känner dig osäker på hur du ska få bort fästingen själv kan du gå till veterinären för professionell hjälp.

Behandling mot loppor och fästingar på katter

Behandling mot loppor och fästingar på katter

Det finns många typer av behandlingar mot skadedjur, som fungerar genom att avskräcka, förebygga eller ta död på dem. Det finns flera sorters fästingmedel katter kan få hjälp av. Kolla igenom alternativen först, så du kan välja den metod som passar bäst för dig och din katt. Några av de vanligaste behandlingarna är:

  • Spot-on lösningar - Detta är en lösning i flytande form som appliceras som droppar på kattens nacke eller rygg. Vätskan absorberas av huden och tar död på loppor eller fästingar, utan att skada din katt.
  • Fästingpulver - Pulver som används utvärtes innehåller ämnen som tar död på parasiter. Det kan vanligtvis användas både direkt på kattens päls och på deras bädd och andra områden där de vistas i förebyggande syfte.
  • Fästingtabletter - Dessa fungerar genom att ingredienserna absorberas i blodet och tar död på fästingen, utan att orsaka någon skada för din katt.
  • Fästinghalsband- Det finns speciella fästinghalsband katten kan ha på sig för att avskräcka fästingar. De innehåller medel som avvisar eller dödar fästingarna.
  • Lopp- och fästingspray - Det finns två typer av fästingspray för katter; spray som motverkar att fästingar och andra skadedjur söker sig till din katt och spray som tar död på dem.
  • Skyddande schampo - Det finns speciellt kattschampo som innehåller antibakteriella ingredienser som hjälper till att skydda kattens hud och päls, samt lugnar irritation som orsakats av fästingbett.

Om du inte är säker på vilket alternativ du ska välja, kan du ställa dig själv några frågor. Först och främst, vill du ha en produkt som tar död på skadedjur, eller en produkt som avskräcker och förebygger? Var på kroppen sitter fästingen? Om den är på ett känsligt område, som nära ögonen bör du undvika spray och välja en skonsammare metod. Har din katt endast en fästing, eller flera olika sorters skadedjur, som loppor eller löss? Du kan avlägsna en enstaka fästing med pincett, men om de har flera besvär kan en spray eller spot-on lösning vara effektivare. Slutligen, om din katt har symptom på någon sjukdom som orsakats av fästingbettet är det viktigt att uppsöka en veterinär så fort som möjligt.

Förebygg fästingar på katten

Det kanske är lättare sagt än gjort, men det bästa sättet att motverka fästingar är att förebygga att din katt drabbas. Det finns några enkla steg du kan ta för att motarbeta att din katt får fästingar. Först och främst bör katten inte vistas på områden där fästingarna trivs. Detta är givetvis svårt att kontrollera om du har en utekatt, men du kan undvika att ha långt gräs i din egen trädgård. Du kan även använda produkter som skyddar mot fästingar och avskräcker dem, såsom spray, schampo eller någon annan passande produkt. Tänk på att välja en naturlig produkt som motverkar fästingar utan att orsaka irritation hos din katt.

Vilket är bästa sättet att bli av med en fästing på katten?

Vilket är bästa sättet att bli av med en fästing på katten?

Tyvärr finns det ingen metod som garanterar att du blir av med fästingar helt, men det finns flera effektiva sätt att motverka dem. Det finns ett antal olika produkter och tekniker för att hantera de obehagliga parasiterna, men hur vet du vilken som är bäst? Det beror faktiskt på dig och din katt! En del tycker att det fungerar bäst att regelbundet använda en avskräckande spray mot fästingar, medan andra kollar igenom kattens päls och plockar bort dem i efterhand. Nu när du vet om de olika alternativen och har läst våra tips, kan du välja vilken metod du föredrar och bli av med fästingarna en gång för alla!

Andra intressanta artiklar

Dela på