Har du lagt märke till att din katt har besvär med huden eller pälsen? Kattens hud får stå ut med mycket, och en hudåkomma kan vara det första tecknet på att din katt har något problem med hälsan. Det finns även en mängd hudsjukdomar som katter kan drabbas av, med olika symptom och behandlingar. Men hur vet du om din katt har problem med huden eller har råkat ur för parasiter eller lider av något annat besvär med hälsan?
Har din katt hudproblem?
Det är inte ovanligt att katter, precis som människor, råkar få hudeksem eller klåda ibland. Men om klådan inte avtar och du lägger märke till kala fläckar eller små parasiter i pälsen, så har katten ett hudproblem som måste åtgärdas. Vi kattägare vill så klart hjälpa våra husdjur så gott vi kan, men alla är inte experter på hudåkommor. För att ge dig mer information om hudproblem hos katter, har vi sammanställt en lista på de vanligaste besvären, samt deras symptom och behandlingar:
1. Allergi
Allergi hos katter är väldigt vanligt och delas in i tre kategorier; mat-, miljö- och hudallergi. Alla typer av allergi kan ge symptom på kattens hud, även om katten till exempel är allergisk mot ett livsmedel. Har din katt klåda i pälsen, så kan det bero på att din katt har kommit i kontakt med ett allergen och fått en allergisk reaktion. Om du misstänker att katten reagerar på ett visst ämne, kan du prova undvika allergenet så mycket som möjligt eller utesluta det från kattens diet för att se om det hjälper. Om du inte vet vad allergi hos katten beror på kan du kontakta en veterinär för råd. Du kan även prova ge din katt en allergivänlig diet.
2. Eksem
Har din katt utslag? Röda, torra, flagnande och kliande fläckar på huden kan bero på flera orsaker. Eksem kan uppkomma på grund av bakterier, parasiter, svamp eller en allergisk reaktion. Om din katt kliar sig mycket och har eksem bör du åtgärda det så fort som möjligt! Om symptomen blir värre och inte vårdas kan besväret sprida sig och dessutom orsakar sår och skorpbildningen på kattens hud.
3. Torr hud
Har din katt torr hud? Det är ett ganska vanligt besvär, som inte är en sjukdom i sig, men som i vissa fall kan vara ett symptom på något annat hudrelaterat problem. Om huden är väldigt torr blir den dessutom lätt irriterad, vilket kan leda till klåda och hudinfektioner. Hur torr hud katten har kan även bero på kattens diet. Prova att lägga till vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror (t.ex. från fiskoljor) i kosten, antingen genom kattmat eller tillskott, eftersom de är kända för att vara bra för både hud och päls.
4. Dermatit
Drabbar dermatit katter? Tyvärr kan även katter lida av detta hudbesvär, som även kallas atopisk dermatit. Dermatit uppstår när kattens immunsystem överreagerar på någon typ av allergen. Det kan förekomma var som helst på kroppen, men är vanligast på tassar, ben, ljumskar, ansikte och öron. Eftersom dermatit hos katten vanligtvis beror på allergi går det inte att bota helt, men det finns metoder som kan lindra besvären. Detta inkluderar att stärka kattens interna immunförsvar för att hjälpa kroppen att hantera allergenet bättre, liksom att använda lugnande, naturliga produkter för huden som inte torkar ut eller orsakar ytterligare irritation.
5. Loppor & Fästingar
Obehagliga parasiter, såsom fästingar och loppor på katter, förekommer tyvärr ganska ofta. Men varför attackerar fästingar och loppor katten? Både loppor och fästingar är parasiter, vilket innebär att de lever på ett värddjur, de behöver alltså värddjuret för att överleva. Loppor sprider sig väldigt fort och kan även bli kvar i ditt hus, därför bör de behandlas så fort som möjligt. Tecken på att katten har loppor eller fästingar är att katten har klåda och skakar på sig för att försöka bli av med dem, samt att katten slickar eller biter på det drabbade området. Om din katt har loppallergi kan det också leda till rodnad och svårare symtom. Har din katt löss eller loppor kan det ihärdiga kliandet dessutom ge upphov till eksem och hot spots. Har din katt loppor kan du troligtvis även se dem hoppa omkring, med blotta ögat. Om katten har en fästing kan du ofta känna en knöl i pälsen och se fästingen då du särar på pälsen.
6. Skabb
Skabb orsakas av en annan typ av parasit, kvalster. Det finns flera olika typer av skabb, varav de vanligaste är rävskabb, öronskabb och hårsäcksskabb. Rävskabb är ganska ovanligt, men smittar fort och orsakar inflammation, irritation, sår samt skorpbildning. Öronskabb hos katter är väldigt smittsamt och orsakar, som namnet antyder, klåda i kattens öron. Hårsäcksskabb har liknande symptom som rävskabb och ger även kala fläckar i pälsen. Det finns olika behandlingar beroende på vilken typ av skabb katten har drabbats av. Har din katt skabbsymptom är det bäst att uppsöka en veterinär.
7. Ringorm
Visste du att ringorm hos katter inte orsakas av mask, utan av en svampinfektion. Namnet kommer från de ringlika fläckarna som svampen ger upphov till. Symptom på ringorm är runda, röda utslag på katten, samt kala och inflammerade fläckar och klåda. Ringorm smittar från katt till katt vid närkontakt. Du kan använda svampdödande behandlingar och schampo för att hjälpa din katt att bli av med ringorm.
8. Svampinfektion
Svampinfektion hos katter är en hudinfektion orsakad av en onormal tillväxt av jästsvamp, vanligtvis runt tassarna eller öronen. Symptom på en jästsvampinfektion hos katten är irritation, fet eller missfärgad hud, obehaglig lukt, samt att katten gnager eller kliar sig på området. Det finns många behandlingssätt för att motverka jästsvamp. Du kan förhindra att svampinfektioner uppkommer eller återvänder genom att hålla huden ren och frisk, samt genom att regelbundet tvätta kattens tassar och använda ett kattvänligt rengöringsmedel för kattens öron för att ta bort eventuellt öronvax och smuts.
9. Seborré
Seborré är en mindre känd hudåkomma hos katter som orsakar mjäll och fet hud. Seborré är tyvärr vanligtvis genetiskt och är därför svårt att förhindra och kan vara hela livet. Det kan dock även uppkomma på grund av hormonella besvär eller allergi. Även om det är svårt att bota helt, finns det metoder som kan motverka eller lindra symptomen. Detta inkluderar regelbunden grooming och tvättning av kattens hud för att hålla fett och mjäll borta, samt att använda specifikt kattschampo som är anpassat för denna hudtyp.
10. Fukteksem
Fukteksem hos katter kallas även för Hot spots och är röda, inflammerade fläckar på kattens hud, som är varma om man känner på dem. De kan förekomma var som helst på kroppen, men är vanligast på bröstet, höften eller huvudet. Orsaken till fukteksem hos katter kan variera, men brukar ofta bero på en infektion, en reaktion på loppbett eller katten slickat eller tuggat på ett hudområde. Hot spot såren blir lätt irriterande, så du måste se till att din katt inte kliar sig på området eftersom det kan göra det värre. Du kan behandla denna hudåkomma med en naturlig spray mot fukteksem, som hjälper till att hålla huden ren och torr.
Hur tar man hand om kattens hud?
Har din katt hudproblem? Det finns det ett antal specifika behandlingar och metoder för att hantera eksem och klåda katten kan ha drabbats av. Börja med att kolla igenom pälsen för att förstå vad problem kan bero på och för att utesluta att katten har parasiter. Det finns även en mängd olika huskurer som du kan prova innan du tar katten till veterinären, till exempel äppelcidervinäger sägs hjälpa mot klåda. Du kan även ge din katt naturliga kosttillskott, som är speciellt avsedda för kattens hud. Dessa innehåller vanligtvis vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror som hjälper till att hålla huden frisk och återfuktad. Dessa ingredienser finns ofta i tillskott med fiskolja, såsom torskleverolja, laxolja och krillolja. Tänkt på att välja kosttillskott som är gjorda av naturliga ingredienser och anpassade för dina katts specifika behov.