Stress är en av de primära orsakerna till hälsoproblem och beteendeproblem hos katter, och den mest effektiva lösningen är att hitta den bakomliggande orsaken till stress och på så sätt lösa den.
Därför fokuserar vi i denna artikel på de 8 vanligaste orsakerna till stress hos katter, och hur du som ägare kan undvika det – eller åtminstone begränsa stressen hos din katt.
1. Larm
Har du någonsin öppnat kylen och sedan plötsligt sett din älskade katt stå förväntansfullt bakom dig för att den trodde att du skulle mata den? De flesta kattägare har säkert upplevt detta, och det är faktiskt inte konstigt att din katt kan höra kylskåpsdörren öppnas. För katter har faktiskt bättre hörsel än hundar, och kan identifiera och lokalisera en eller flera ljudkällor flera kilometer bort.
Visst är det smart om man är ett rovdjur, som huskatter är, men det gör också att katter kan bli stressade om det är mycket ljud i omgivningen.
2. Uttråkad/brist på aktivitet
Du känner säker till talesättet ”sysslolöshet är roten till allt ont” och det gäller din katt också, speciellt om din fyrbenta vän är van vid att leva ett aktivt liv. Uttråkning är påfrestande och därför är det viktigt att du ser till att stimulera din katt så att du gör den trött på ett bra sätt. Annars kan det leda till destruktivt beteende och stress.
3. Separationsångest
Många ser av misstag katter som självständiga djur som kan lämnas ensamma hemma i flera dagar. Det är också en av de primära anledningarna till att människor skaffar en katt – det vill säga att den inte ska ha samma uppmärksamhet som en hund.
Men bara för att katter är självständiga betyder det inte att de är glada över att lämnas ensamma under långa perioder. Om det händer kan de bli understimulerade och ensamma och de kan också börja bli nervösa för vem som ska mata dem, fixa kattlådan eller gosa dem?
Så katter kan få separationsångest, och detta är möjligen en av de främsta orsakerna till ångest och stress hos katter. Förutom att inte lämna katten ensam hemma i flera dagar i rad kan man göra mycket för att hjälpa en stressad katt med separationsångest. Ett bra råd är att ge din älskade katt ett lugnande medel som Lugnande Droppar, som inte har någon bedövande effekt, men som kan hjälpa till att minska stressen hos din älskade katt under de timmar du inte är hemma. Det kan också ha en positiv effekt på din katts destruktiva beteende.
4. Äcklig kattlåda
Katter är väldigt rena och de har ett extremt bra luktsinne. Din katt lägger inte bara flera timmar om dagen på att hålla sig ren, den kan också, med sitt luktsinne på avstånd, känna lukten att kattlådan inte är ren. Så se till att hålla kattlådan ren, annars kan det leda till stress hos din katt – och den kan göra sitt behov på andra ställen i huset. Inte för att den göra det för att straffa dig – utan för att den föredrar att kissa och göra ”nummer två” någonstans rent.
Din katts förhållande till kattlådan är faktiskt viktigare än de flesta tror. För om kattlådan är ren och din katt ändå undviker det kan det också vara ett tecken på nervositet och stress hos katten.
5. Saknar gömställe/sovplats
En katt behöver en plats dit den kan dra sig tillbaka eller gömma sig när den behöver en liten paus från dig eller andra. Det kan vara antingen en kartong, ett ”gryt” eller en säng i ett rum där den kan vara ensam. Om du inte ger din katt en sådan plats kan den inte finna ro och det kan leda till stress och i värsta fall aggression.
6. Förändringar i rutiner
En katt är lite av ett beroendeframkallande djur och van vid fasta rutiner. Därför kan det också stressa katten om matskålen inte fylls med mat vid samma tidpunkt varje morgon, eller om skålen av någon anledning bara är halvfull en dag.
Därför är det också viktigt att du håller din katts schema och bara gör små justeringar i detta, annars kan det leda till en stressad katt.
7. Tvångs fängelse
När du reser kan det vara nödvändigt att ha din katt i en bärväska, men eftersom det är en helt ny upplevelse med många nya ljud och rörelser kan det vara extremt påfrestande för katten. Samma upplevelse kan hända om din katt behöver vara instängd i en bur hemma om du har gäster. Det uttrycks ofta i ett desperat ödmjukt eller destruktivt beteende.
Om din katt är väldigt stressad i sådana situationer kan du överväga att ge din katt ett lugnande medel som Lugnande Droppar, som passar för allt från separationsångest, resor eller i samband med höga ljud. Dessutom är det också viktigt att du vänjer din katt vid transportlådan och att du inte introducerar den för din fyrbenta vän på resdagen.
8. Sjukdom
Självklart kan sjukdom också leda till stress och oro hos katten, speciellt om traumat är väldigt stort och din katt inte längre kan göra samma sak som den varit van vid. Även här kan du använde ett naturligt lugnande medel som Lugnande Droppar, men viktigaste av allt är att trösta och finnas där för din katt under den perioden den är sjuk. Det vill säga ge den mycket kärlek och uppmärksamhet.
Se på ditt eget liv – är du själv stressad?
Är du stressad och lever ett hektiskt liv? Det kan infektera din katt. För om du har problem själv, gör det att man oftast lägger mindre tid på våra husdjur. Vilket kan stressa och göra din katt osäker. Även om det förstås är lättare sagt än gjort, är den bästa lösningen att inte stressa över saker – och därför är det viktigt både för ditt eget och din katts välmående – att du tar reda på den bakomliggande orsaken till din stress och löser det.