Gratis frakt vid köp över 599 kr*

Ångest & Beteende

Förstå din katts kroppsspråk – 6 tecken på att din katt är glad

Förstå din katts kroppsspråk – 6 tecken på att din katt är glad

Som kattägare vill du se till att din älskade katt är glad och nöjd. Trots allt älskar de små pälsbollarna oss villkorslöst och det är vår uppgift som ansvarsfulla kattägare att se till att de trivs och mår bra.

Men hur vet du att din katt mår bra och trivs i sitt hem? Det kan vara svårt att veta, eftersom katter, till skillnad från människor, inte direkt kan kommunicera att de är glada, missnöjda, olyckliga eller i mental och fysisk balans. Som tur är avslöjar kattens kroppsspråk och ljud mycket, och det är med dessa metoder som din fyrbenta vän kommunicerar med dig.

Med det i åtanke tänkte vi att vi i den här artikeln skulle ge dig insikt för att förstå kattens språk – då du på så sätt kan få en unik inblick i din katts psykiska och fysiska välbefinnande. För om du förstår din katt och kan se om katten är stressad, orolig eller på annat sätt olycklig kan du använda enkla metoder för att lugna din katt och se till att din fyrbente vän mår bra.

6 signaler att din katt är glad och mår bra

1) Springer omkring glatt: Ett sätt som din katt visar sin livsglädje är att plötsligt hoppa genom trädgården eller hemmet utan omedelbar anledning. Vid det här lager är katter på många sätt mycket som barn som vilt utan anledning springer och hoppar runt.

2) Katten spinner: Det kan finnas flera anledningar till att katter spinner, men ofta är det positivt. Spinnandet kan också indikera smärta eller stress. Men du känner din katt bäst, och därför vet du också om spinnandet är av glädje eller en sjukdom, ångest eller stress.

3) Katten söker aktivt din kontakt: Det är ett tecken på att katten är glad och nöjd om den ens går fram till dig i soffan och vill gosa eller mysa. Den kommer att göra allt för att få din uppmärksamhet och det är en tydlig signal om att din katt är i toppform och på gott humör.

En avslappnad katt i mental balans söker aktivt din kontakt.

    4) Katten ”pratar” mycket: Jamande är ofta positivt, men kan också vara negativt. Det är därför upp till dig att tolka signalerna – och om din katt jamar mer än vanligt kan det vara tecken på något allvarligt. Men om katten jamar normalt är det ofta tecken på att den mår bra.

    5) Hälsosam aptit: Äter din katt glad sin kattmat och njuter av godsakerna du ger den? Grattis! Då är det är ett tecken på lycka. För en glad katt är en hungrig katt som varken är kräsen eller lider av matvägran.

    6) Upphöjd svans: Om din katt hälsar på dig medan svansen är upphöjd visar den mycket tydligt att den är nöjd

5 tecken på att din katt är stressad eller orolig

Nu när du vet hur katten visar sig glad med sitt kroppsspråk och ljud, när den är glad och nöjd är det också viktigt att veta hur katten visar motsatsen – det vill säga när den är stressad eller orolig. Därför ger vi dig här fem tydliga tecken på att din katt är stressad eller orolig.

1) Katten gömmer sig eller undviker mänsklig kontakt: Detta är ett tydligt tecken på hälsoproblem eller stress. Om veterinären uteslutit att katten gömmer sig på grund av någon sjukdom, så bör du se till att få din katt att känna sig trygg och säker i sitt eget hem.

2) Kissar/bajsar utanför kattlådan: Detta är en tydlig signal från din katt att något är fel. Detta kan antingen bero på att kattlådan behöver rengöras. Om kattlådan precis har bytts och det är rent och hygieniskt, kan det också vara tecken på en sjukdom. Så om beteendet med att kissa/bajsa utanför kattlådan fortsätter bör du överväga att ta din fyrbenta vän till veterinären.

3) Ändringar i aptiten: Om din katt är stressad eller orolig kan det leda till att den inte vill äta, blir mer kräsen eller äter för mycket.

En aggressiv katt försöker få din uppmärksamhet antingen på grund av sjukdom eller stress.

4) Aggressivt beteende: Om din katt plötsligt blir aggressiv, se det som ett desperat rop på hjälp. Och om veterinären förnekar att det aggressiva beteendet beror på sjukdom, då måste du ta reda på orsaken till att katten nu är stressad. Det kan bland annat vara ett nytt husdjur eller familjemedlem i hemmet eller att de känner sig hotade.

5) Börjar bli högljudd: En extremt ylande/jamande katt är ofta ett tecken på en stressad katt. Det är dock också något som kan komma ganska normalt med tiden när katten blir äldre och kan uppleva stress på grund av senilitet och förvirring.

Hur man hjälper en orolig eller stressad katt

Med dom punkter som vi nämnt ovan kan det hjälpa dig att se om du har en glad och nöjd katt, eller om din katt är olycklig. Som tur är finns det många saker som du själv kan göra för att få en katt i mental balans.

1) Håll ett öga för tecken på stress eller ångest: Det första steget för att hjälpa en stressad eller orolig katt är att upptäcka att den är stressad eller orolig. Så om den med sitt beteende och kroppsspråk visar att den inte är nöjd kan det vara ett tecken på missnöje.

2) Eliminera orsaken till stress: Om möjligt kan du helt eller delvis ta bort det som stressar katten. Till exempel, om en annan (främmande) katt kommer in i huset för att äta din katts mat, se då till att hålla dörrar och fönster stängda.

3) Använd naturliga kosttillskott för att lugna din katt: Ett bra alternativ är Animigos Soothex speciellt framtagen för katter. Tillskottet innehåller vitaminer, mineraler och aminosyror som hjälper till att lugna din katt i stressiga situationer. Soothex har ingen bedövningseffekt och är perfekt för att få katten att koppla av och lugna sig, vilket är precis vad din katt kan behöva om den upplever stress eller ångest.

Skapa ett säker utrymme till din katt där den känner sig trygg och säker. Det kan vara lugnande

4) Ge din katt ett säkert utrymme: Använd en säng eller bygg en ”grotta” för att ge din katt ett säkert utrymme, så att din katt kan dra sig tillbaka och vara ensam om den känner sig stressad, överväldigad av ljud eller liknande.

5) En avslappnad kattägare ger en avslappnad katt: Din katt reagerar på dina känslor, och om du är stressad och orolig kommer din katt sannolikt att bli stressad och orolig. Så var avslappnad, det ger din katt sinnesro. Se också till att du har regelbundna rutiner med din katt – det hjälper också till att lugna katten.

Är du tveksam? Kontakta då din veterinär

Om din katt plötsligt och helt oväntat ändrar beteende är det en riktigt bra idé att kontakta en veterinär för att undersöka vidare. För förändrat kroppsspråk och plötslig aggression kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom som behöver behandlas.

Andra intressanta artiklar