Separationsångest hos katter

Katter anses vara självständiga djur, som tycker om att vara ensamma och klarar sig själva. Detta kan ibland leda till att vi inte ger katten så mycket uppmärksamhet, eller helt enkelt glömmer bort att även de kan bli stressade och ängsliga då de lämnas ensamma. Även katter kan ha separationsångest! Katter blir, precis som hundar och andra husdjur, fästa vid sin mänskliga familj. Att ha starka band till din katt är bra, men kan orsaka problem i form av separationsångest när du behöver lämna din katt ensam.

Vad är separationsångest hos katter?

Vad är separationsångest hos katter?

Som namnet antyder, innebär separationsångest att din katt blir stressad och ängslig när du lämnar katten ensam. Detta gäller oftast om du går ut och lämnar katten under en längre tid, men i vissa fall kan katter bli oroliga redan när du lämnar rummet, vilket kan leda till oönskat och destruktivt beteende. Det är bäst att du som en kärleksfull kattägare lär din kattunge från en ung ålder att klara sig utan dig när du är borta. Om din katt redan är fullvuxen finns det tekniker som kan hjälpa till att lugna en stressad katt. Men först behöver du veta orsakerna till kattens ångest och vad som kan få dem att känna sig oroliga i första hand.

Orsaker till separationsångest hos katter

Ångest hos katter kan bero på flera olika orsaker. Situationer som ofta kan göra dem stressade är resor, oväder och höga ljud samt när de träffar nya människor. En av de vanligaste orsaken till ångest är dock separation, vilket ofta är ett problem då katten lämnas ensam hemma utan sin ägare. Det finns även flera faktorer som kan ligga bakom separationsångest, vanligtvis innebär det att de har blivit för fästa vid dig och därför inte kan hantera att du inte är i närheten. Här är några av de främsta orsakerna till separationsångest hos katter men kom ihåg att ångesten i vissa fall även kan bero på något mer specifikt.

Ny matte eller husse

Om en katt behöver byta familj så kan de bli ängsliga, oavsett om de är kattungar eller vuxna katter. Detta innebär oftast även byte av hus och miljö, samt ändrade rutiner. Stora förändringar kan göra katten nervös och orolig i allmänhet, men de kan även bli lite mer efterhängsna om de känner sig osäkra och rädda för att bli övergivna igen.

För lite gemensam tid

Att vara kattägare innebär att du har åtagit dig att ta hand om din älskade katt, men ibland kan det vara mer arbetsamt än förväntat. Katter är mindre krävande husdjur än hundar, men de behöver ändå kärlek och uppmärksamhet. Om vi inte spenderar tillräckligt med tid med dem, så vill de inte att vi ska lämna dem, vilket kan leda till separationsångest hos katten.

Ändringar i rutinen

Har du bytt jobb någon gång och behövt lite tid för att anpassa dig till ditt nya schema? Sover du vanligtvis hemma, men behöver plötsligt lämna katt ensam över natten? Även din katt behöver tid för att anpassa sig till förändringar. Oavsett om du ändrar arbetstid eller om ni får en ny familjemedlem som tar upp din tid, kan katter bli ängsliga om de plötsligt inte får lika mycket uppmärksamhet som förut. Vardagliga rutiner gör ofta våra husdjur lugnare och plötsliga överraskningar kan få dem att känna sig osäkra.

För tidig eller sen avvänjning

Kattungar påbörjar den naturliga avvänjningen från sin mor efter 4 veckors ålder. De blir långsamt och stegvis mer självständiga och kan ofta flyttas till sina nya hem vid 12 veckors ålder. Om en kattunge avvänjs för tidigt eller för sent kan det orsaka ångest hos både kattungen och mamman. Det kan leda till ett antal hälsoproblem och även resultera i beteendeproblem, såsom separationsångest.

Ovana vid ensamhet

Katter behöver uppmärksamhet, men de behöver även vänja sig vid att vara ensamma ibland. Om katten är van vid att du är alltid vid deras sida, så kommer de att känna sig vilsna och oroliga när du lämnar dem. Låt katten sova, leka och äta för sig själv, så lär du dem att bli självständigare och förebygger att din katt får separationsångest när du går ut.

Inlärt beteende

Om din katt har vant sig vid att alltid vara vid din sida, så kan det komma som en chock för dem att plötsligt bli lämnade ensamma. Om du till exempel alltid belönar katten med en godbit eller beröm när den sitter i sin famn kan du oavsiktligt uppmuntra din katt till ett efterhängset beteende. Tänk på att även lära din katt att vara självständig, för att undvika att de blir oroliga när du lämnar dem ensamma hemma.

Symptom på att din katt lider av separationsångest

Nu vet du vad som kan orsaka separationsångest, men hur beter sig en stressad katt? Detta kan givetvis också variera från katt till katt, men några av de vanligaste tecknen på att din katt lider av separationsångest är:

Symptom på att din katt lider av separationsångest
  • Överdrivet jamande
  • Vankande
  • Katten gör inte sina behov i lådan
  • Katten gör sina behov på dina saker
  • Tvättar sig överdrivet
  • Äter för mycket eller inte alls
  • Kräkning
  • Diarré

Hur länge kan en katt vara ensam?

Hur länge kan man lämna en katt ensam, kanske du undrar nu. Enligt lag ska man se till katten dagligen. Även om katter är självständiga djur behöver de tillsyn och omvårdnad. Se till att din katt har leksaker samt något att klösa och klättra på när du går ut.

Hur lugnar man en ängslig katt?

Är din katt stressad och orolig? Det finns flera naturligt lugnande metoder du kan prova, istället för att ge lugnande medel katten kan få biverkningar av. Börja med att försöka hitta orsaken till att din katt är ängslig. De symptom katten har vid ångest kan ibland likna symptom som katten uppvisar vid allvarligare besvär, som sjukdomar. Försäkra dig om att din katt lider av separationsångest och inte något allvarligare.

I de flesta fall är detta ganska enkelt; om katten bara uppvisar symtomen när du lämnar rummet eller när du hämtar dina nycklar eller börjar sätta på dina skor för att gå ut, är det troligtvis separationsångest som din katt lider av. Om din katt har symptom hela tiden, även när du är hemma, kan det vara något annat. När du är säker på att det enda problemet är att lämna katt ensam kan du börja vidta åtgärder för att hjälpa din katt att hantera situationen och vänja sig vid att vara på egen hand. Några trygga och säkra steg till detta är:

Träning

Att lära din katt att vara ensam från en ung ålder är ett av de bästa sätten att förhindra separationsångest när de blir äldre. Börja med att lämna rummet en liten stund och belöna dem när du återvänder. Fortsätt göra detta och förläng gradvis tiden som de är kvar ensamma. Se till att kattungen har har leksaker och något att göra under tiden som du är borta!

Diet och motion

Kattens diet och motionsrutiner kan ha en stor inverkan på både deras fysiska och psykiska välmående. Ge din katt en balanserad diet, som är rik på protein, fiber, vitaminer och mineraler. Du kan även lägga till lugnande kosttillskott i deras mat eller välja speciellt kattfoder med lugnande ingredienser. Rikligt med motion får dem att må bättre och motverkar stress och ångest.

Lugnande tillskott

Det finns speciella kosttillskott som fungerar naturligt lugnande till katter. De finns i flera olika former, såsom kapslar eller droppar, som kan ges dagligen eller vid behov. Tänk på att välja naturliga ingredienser som inte är skadliga för katten. Till exempel kamomill, passionsblomma och ingefära har en lugnande effekt och är även bra för magen.

Distrahera

För att undvika att katten blir stressad och orolig kan du försöka distrahera din katt medan du är borta. En katt som har något att göra är gladare och märker kanske inte ens av att du är borta. Ge din katt en ny leksak, göm godbitar i huset som katten kan leta efter eller lämna på radion för bakgrundsljud.

Underlätta att lämna katt ensam hemma

Underlätta att lämna katt ensam hemma

Separationsångest är ett besvär som är jobbigt både för dig och din katt, men det finns sätt att underlätta besvären utan att behöva ge lugnande till katten. Börja med att lära din katt att vara ensam ibland. Genom att träna din katt lär de sig att vara lugna och litar på att du kommer att återvända. Det finns även kosttillskott eller mat som är naturligt lugnande för katt receptfritt. Tänk på att välja produkter med naturliga ingredienser som inte ger biverkningar. Du kan prova olika metoder tills du hittar det som fungerar bäst för dig och din katt.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på