Ångest & Beteende

Guide: Välj de bästa näringstillskotten för katter i vinter

Temperaturerna har sjunkit, dagarna har blivit mörkare och det har garanterat redan blivit svårare för dig att ta dig upp ur sängen på morgonen, just av de anledningar. Energinivån är inte densamma och allt fler människor runt omkring dig drabbas av förkylningar eller influensa, precis som det brukar vara på vintern.

Och återigen, precis som varje vinter, hittar du tjockare kläder, börjar äta varma rätter som gärna är lite kryddiga så de värmer inifrån och hittar årets vitamintillskott så att din kropp är bäst rustad att klara vintern, då det även är fler sjukdomar omkring dig. Men har du kommit ihåg att ta hand om alla medlemmar i hushållet?

De flesta kattägare vet att vintermånaderna kan vara hårda för katternas kroppar och välbefinnande, precis som de är för oss människor. Vad en hel del kattägare inte vet är hur man tar hand om sin katts immunförsvar på bästa sätt, till exempel med kosttillskott eller stimulans runt katten - men det finns ingen ursäkt längre. Läs med här och lär dig hur du ger din katt det bästa livet.

Fakta om kattens immunförsvar du behöver veta

Katter är i huvudsak ensamvargar och rovdjur, något som deras kroppar, inklusive deras immunsystem, är designade för. Din katt kommer därför att trivas bäst ensam eller med få djur runt omkring - något som du säkert har märkt, eftersom de flesta katter är extremt självständiga och sällan lyssnar på dig när du försöker hindra dem från att välta något från bordet. Just för att katter trivs ensamma är en av de bästa förutsättningarna för ett naturligt starkt immunförsvar att din katt får leva som den vill i sitt eget sällskap.

Men även om katter är ensamma, ofta med en unik personlighet och individualitet, finns det några avgörande fakta du bör känna till för att säkerställa din katts bästa välmående. Dessa är viktiga eftersom det finns en gräns för hur mycket din katt faktiskt kan göra för sin egen hälsa eftersom vi har domesticerat dem och tagit bort dem från deras naturliga miljö.

Så medan din har fullt upp med att vara sin egen chef och göra precis som den vill (vad det nu innebär att jaga, äta eller förstöra) kan du ta ansvar för de bästa förutsättningarna för välmående och god hälsa.

Använd checklistan nedan för att ta reda på och göra allt du kan för att få en glad och frisk katt:

  • Mat - först och främst är det viktigt att du förser din katt med massor av bra näringsämnen som bidrar till att underhålla kroppen och ger den energi för alla dess äventyr. Se därför till att välja ett kattfoder som är rikt på näringsämnen och helst inte innehåller tillsatser eller konserveringsmedel. Det kan hjälpa att fundera på vad du vill utsätta din egen kropp för innan du väljer foder tilld in katt - och är du tveksam kan en veterinär alltid hjälpa till med det bästa valet för både kattungar och vuxna katter!

  • Lek - en glad katt är väldigt ofta också en frisk katt. Om din katt har tillgång till möjligheter att klättra, klia, leka och springa runt bidrar du till dess naturliga beteende - och dess välbefinnande. Om du inte redan har leksaker och klätterställningar, här är din ursäkt för att gå ut och investera i dem.

  • Hälsa - se även till att få din katts allmänna hälsa kontrollerad regelbundet av en veterinär, så att du alltid kan få sjukdomar i förväg. En hälsokontroll kan innefatta kontroll av övervikt, en välkänd utmaning för kattägare, eftersom huskatter ofta kan bli övermatade (se bara Garfield!). Att vara överviktig kan ha en negativ inverkan på din katts immunförsvar, så försök att hålla din katt på sin optimala vikt även om den tigger om mat. Likaså kan en hälsokontroll vara ett blodprov som kontrollerar vitaminbrister - något du helt enkelt kan boosta genom att ge din katt ett kosttillskott året runt.

  • Stressfaktor - detta är en ofta förbisedd faktor i en katts välbefinnande. Stress är en av de största bovarna för att katter blir sjuka eller ändrar sitt beteende. Detta beror på att katter av naturen alltid är på sin vakt eftersom de är rovdjur. Det betyder också att varje plötslig förändring i deras miljö kan stressa dem, vilket sänker deras immunförsvar, precis som det gör hos människor. Där det är möjligt bör du därför skapa en trygg och stabil miljö där din katt kan följa en rutin och inte till exempel flyttas från hus eller uppleva att du är borta flera dagar åt gången.

  • Ren omgivning - just för att katten främst är ett friluftsdjur och van vid en miljö där de kan undvika smuts och skräp är det viktigt att du regelbundet vädrar ut, städar och röjer upp. Detta är inte bara bra för din katts immunförsvar, välbefinnande och päls, det är också hälsosamt och behagligt för dig att leva i en ren och doftande miljö. Så kom ihåg att tömma kattlådan, öppna fönstren dagligen (men kom ihåg att hålla din katt borta från öppna fönster så att den inte springer iväg!) och städa varje vecka.

  • Antalet katter - även om det kan vara lockande att ha fler katter, eftersom de bara sköter sig själv för det mesta och inte tar så mycket plats i ett hushåll är det något att vara medveten om. Som tidigare nämnt är de ensamvargar, och därför kan man nöja sig med en eller två katter, för att inte riskera att deras immunförsvar i onödan utmanas eller överbelastas av för många andra katter.

Se till att din katt har möjlighet att utnyttja sin naturliga jaktinstinkt

Välj rätt kosttillskott för katter i vinter

Det är alltså tydligt att det finns mycket du kan göra för att bidra till en hälsosam miljö för din katt - och det mesta kommer som en självklarhet för de flesta. Det finns dock en specifik punkt som du bör vara särskilt uppmärksam på att ta med i dina rutiner, eftersom den förbises av många och är en lysande genväg till att ta hand om din katt: naturliga kosttillskott.

Du kan ge din katts immunförsvar en boost med en hälsosam och näringsrik kost och extra kosttillskott, precis som du skulle göra för dig själv. När du väljer foder till din katt kan du överväga att testa olika typer av foder och märken, och se hur din katt reagerar på de olika typerna - både i förhållande till deras beteende när du serverar maten, deras allmänna beteende och även hur deras mage reagerar till maten. Dessa är viktiga indikatorer på om maten är något de gillar och något deras kroppar accepterar.

Detsamma gäller kosttillskott för katter, men här handlar det oftare om hur man får katten att äta sitt kosttillskott. Du kan antingen prova naturliga L-Lysine tabletter eller naturligt L-Lysine pulver som är lätt att blanda i din katts mat. Dessa kosttillskott är rika på aminosyror, och speciellt framtagna för att just bidra till din katts allmänna hälsa och välbefinnande, och samtidigt utformade för att vara lätta att ge din katt. Om du därför kombinerar en balanserad och näringsrik kost med naturliga kosttillskott garanterar du att din katt kan ha det bästa immunförsvaret och njuta av vintern och de kallare temperaturerna utan problem.

Hälsosam kost och kosttillskott är viktiga för att säkerställa att din katt får i sig massor av näringsämnen

Ytterligare katttillbehör som ger dig glädje

Men nu behöver det inte låta tråkigt och som en börda att ta hand om din katt. Det är faktiskt mycket enklare och roligare än det låter, eftersom du redan gör många saker på checklistan och roligare än det låter, eftersom du redan gör många saker på checklistan helt automatiskt (som att tömma kattlådan innan det luktar illa och vädra ut för att få skön frisk luft i hemmet).

De roliga och enkla sätten på vilka du indirekt tar hand om din katts hälsa är genom uppmärksamhet och lek - något som du själv säkert älskar och ser fram emot att njuta av med din katt. Ge därför din katt gott om möjligheter att röra på sig, inomhus och/eller utomhus, springa runt eller klättra, klia på en klöspelare och självklart utnyttja sin naturliga jaktinstinkt och jaga leksaksmöss genom huset.

Det finns därför gott om alternativ för vad du kan göra för att hjälpa till att stärka din katts immunförsvar, så att den kan njuta av vintern utan problem och så att du kan skapa nya minnen tillsammans med lek och bråk.

Andra intressanta artiklar