Gratis frakt vid köp över 599 kr*

Mask hos katter

Har din katt maskar? Mask hos katter är ett obehagligt besvär som tyvärr är ganska vanligt. Katter kan smittas av maskar på ett antal olika sätt, och eftersom det finns flera olika typer av maskar är de väldigt svåra att undvika helt! Vi har sammanfattat att du behöver veta för att bättre förstå vad maskar är, vilka tecken du bör se upp för samt viktigast av allt, hur man blir av med mask hos katten.

Vad är mask hos katter?

Vad är mask hos katter?

Visste du att dessa maskar är parasiter? Det innebär att de lever på ett värddjur. Mask hos katter påverkar vanligtvis kattens matsmältningsfunktion, eftersom de lever i kattens tarmar och lägger en stor mängd ägg som sedan sprids via avföringen. På grund av detta sprider sig maskarna så fort och smittar lätt från katt till katt. Det finns en mängd olika typer av maskar som alla har specifika egenskaper, inklusive hur de ser ut, hur de sprider sig, var de lever i din katt och hur farliga de kan vara.

Olika typer av mask hos katter

Det finns 5 vanliga typer av maskar som din katt lätt kan råka ut för. Utöver detta finns det flera olika sorter av ovanligare maskar. De vanligaste är spolmask, bandmask, hakmask, piskmask och lungmask. De första fyra kallas tarmparasiter eftersom de, som namnet antyder, lever i kattens tarmar. Alla typer av maskar orsakar problem för din katt, men det är viktigt att du förstår skillnaden mellan dem för att identifiera vilken sorts mask din katt har drabbats av, så att du kan åtgärda det så fort som möjligt.

Spolmask

Spolmaskar är långa och vita och påminner om spagetti till utseendet. Katter smittas vanligtvis genom att inta spolmaskens ägg, som sedan växer och utvecklas i deras tarmkanaler. De kan leva i tarmarna eller röra sig runt i kroppen. Om de flyttar på sig kan de hamna i lungorna eller fastna i vävnader och orsakar cystor. Hos dräktiga katter kan de flytta sig till mjölkkörtlarna och sedan smittar spolmask kattungarna via modersmjölken.

Vuxna spolmaskar kan producera en otrolig mängd ägg, upp till 200,000 per dag! Detta gör spolmask hos katter till ett vanligt besvär som smittar lätt och sprids fort till andra katter och husdjur. Deras ägg har dessutom ett hårt skal, vilket innebär att de kan överleva under långa perioder medan de väntar på att hitta ett värddjur. Äggen sprids lätt till katter som nosar runt i jorden där de befinner sig.

Bandmask

Bandmask är förmodligen den vanligaste och mest kända typen av tarmmaskar. Detta beror på att de också kan förekomma hos människor, men de är mycket vanligare hos katter och andra djur. Det vanligaste sättet att smittas är genom att äta rått kött av ett infekterat djur (som en fågel eller en mus) eller genom att äta en mellanvärd, som en loppa eller en fluga. Därför drabbar bandmask katter mycket oftare än människor.

Bandmaskar är platta och en av de längsta typerna av tarmmaskar, de är vanligtvis runt 10-15 cm långa. När de har kommit in i kattens tarmar växer de och lever som parasiter, genom att fästa sig vid tarmarnas väggar med sina tänder och ta upp näringsämnen för att överleva. Detta orsakar problem för många katter, speciellt de som är extra sårbara som kattungar och äldre katter, eftersom de får i sig mindre näringsämnen vilket kan leda till brister. Hos en frisk katt kan det däremot vara svårt att upptäcka att de har bandmask, tills du lägger märke till små segment av masken som ser ut som vita risgryn i kattens avföring.

Hakmask

Hakmaskar hos katter är små och tunna maskar. Olika varianter av hakmask förekommer i hela Europa. Katter drabbas av dessa maskar genom att få i sig ägg eller larver som sedan utvecklas till fullvuxna maskar i tarmarna. Hakmaskarna fäster sig vid tarmarnas väggar och lever på värddjurets blod. Detta kan orsaka ett antal problem för katter och kan även leda till blodbrist hos gamla eller sjuka katter som är svaga och mer sårbara. En katt med hakmask löper även större risk att insjukna eller drabbas av andra åkommor, vilket kan ha allvarliga följder.

Piskmask

Dessa små, tunna maskar ser ut som trådstumpar som är tjockare i ena änden. De lever i början av tjocktarmen eller i blindtarmen. Till skillnad från andra inälvsmaskar kräver de mindre näring och blod för att överleva och producerar också färre maskägg. Detta är bättre för kattens hälsa, men nackdelen är att de är svårare att upptäcka och diagnostisera, vilket innebär att din katt kan ha dem under mycket lång tid utan att uppvisa några märkbara symtom. Piskmaskar är lyckligtvis inte så vanliga i Sverige, men kan förekomma ibland och är därför bra att känna till.

Lungmask

Dessa jobbiga parasiter är inte tarmmaskar, utan de lever i kattens lungor. Katter smittas vanligtvis av lungmask om de äter en infekterad snigel eller groda, eftersom de kan bära på lungmasklarver. När larverna har utvecklats till fullvuxna lungmaskar börjar de röra på sig. De kan, som namnet antyder, leva i olika delar av kattens kropp och påverka lungorna samt hjärtat och blodkärlen. Lungmask hos katter kan ha allvarliga följder som andningsbesvär och hjärtproblem. Om de inte åtgärdas, utan maskarna börja producera larver kan det vara livshotande.

Mask hos katter

  Mask Hur smittas katter? Hur ser de ut? Var lever de? Specifika symptom
Spolmask Genom att få i sig maskägg från jord Långa och vita, som spaghetti Kattens tarmar Hosta och magsmärtor
Bandmask Genom att äta infekterade loppor eller rått kött Långa (10-15 cm) och platta Kattens tunntarm Viktnedgång
Hakmask Genom att få i sig maskägg eller larver Små och tunna Kattens tunntarm Hosta och anemi
Piskmask Genom att få i sig maskägg Som trådstumpar med en tjock ända Blindtarm (tjocktarm) Viktnedgång
Lungmask Genom att få i sig larver från sniglar eller grodor Tunna och ca 2.5cm långa Hjärta och blodkärl Hosta

Hur får katter maskar?

Speciellt utekatter råkar ofta ut för maskar eftersom de lätt stöter på dem i sin omgivning. Maskarna håller till på olika ställen och smittar på olika sätt beroende på masktyp, men det finns platser och situationer där smittorisken är högre. En del är svåra att undvika helt, men du kan försöka göra ditt bästa för att förhindra att din katt råkar ut för maskar. Katten smittas oftast via:

  • Ägg eller larver i kontaminerad jord
  • Rått kött med maskägg (t.ex. gnagare och fåglar)
  • Infekterade mellanvärdar (t.ex. loppor)
  • Modersmjölk
  • Infekterade sniglar eller grodor

Katt mask symptom

Nu vet du var maskarna kommer ifrån, men vilka är de vanligaste symptomen på mask hos katten? Eftersom det finns olika typer av maskar kan även symptomen variera. En del maskar kan ha allvarligare följder och symptom än andra. Dessa är dock de vanligaste tecknen på att din katt kan ha maskar:

  • Maskar i avföringen
  • Diarré
  • Kräkning
  • Slöhet
  • Svullen buk
  • Uttorkning
  • Näringsbrist
  • Katten åker kana på baken
  • Matt päls
  • Flagnande hud

När ska man avmaska katten?

Nu kanske du undrar vad du ska göra om din katt har symptom på maskar, om din katt har vistats i närheten av andra katter med maskar eller i områden där de kan förekomma? Det finns lyckligtvis många behandlingssätt och metoder för att bli av med maskar. Du kan välja mellan tabletter, spray, pulver eller droppar. Vilken typ av avmaskning katten behöver beror på vilken sorts mask katten har och hur allvarliga besvären är. Tänk på att välja en metod som är så skonsam för din katt som möjligt, så att katten blir av med maskarna utan biverkningar. Det finns naturliga medel som tar död på maskarna så att de sedan avlägsnas ur tarmarna med avföringen. Om du är osäker på vilken typ av mask din katt har drabbats av eller om besvären är allvarliga så ska du uppsöka en veterinär för rådgivning.

När ska man avmaska katten?

Det bästa vore väl ändå att undvika att katten får maskar i första hand? Det är oftare lättare sagt än gjort eftersom de är svåra att undvika helt, speciellt för utekatter. Det finns dock produkter som kan hjälpa till att motverka maskinfektioner. När de används korrekt och regelbundet kan de minska risken för att din katt drabbas av maskar. De kan även hjälpa till att stödja kattens tarmhälsa och immunförsvar för att undvika jobbiga parasiter.

Det finns även andra sätt att förebygga mask hos katter. Om möjligt, undvik att din katt vistas i områden där maskägg eller larver kan finnas, låt inte katten äta fåglar eller möss som de fångar. Du kan även avmaska din katt och andra husdjur regelbundet. När du blir av med maskarna är det viktigt att även rengöra de områden där katten vistas, såsom kattens bädd, så att inga ägg eller larver blir kvar.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på