Så får du din hund att sluta skälla

Vi vet att trots att du alltid kommer att älska ditt husdjur så kan din hunds överdrivna skällande vara frustrerande och irriterande! Eftersom vi också är djurälskare bryr vi oss om din hunds välmående, därför vi har sammanställt denna artikel för att hjälpa dig hantera den delen av ditt liv som hundägare.

Om du tror att sin hund ylar, gnäller eller skäller mer än normalt, kan det faktiskt vara så att din hund är obekväm eller stressad. Men oroa dig inte! Våra experter på Animigo har några användbara tips som hjälper dig att förstå din hunds beteende och oro bättre.

För det första: varför skäller din hund?

Din hund skäller för att kommunicera att den är upphetsad, men också för att den känner sig stressade eller rädda. Denna stress kan orsakas av en rad olika anledningar till exempel ensamhet, att den är obekväm (runt människor eller andra hundar) eller för att den är orolig. Klicka här för mer information om varför din hund kan vara stressad.

Lösning

 1. Jobba på beteendeträning

  Detta är bra ställe att börja på om du inte är säker på hur du ska hjälpa din hund med dess humör. Träningen är inte bara bra för att minska skällandet, det kan också hjälpa valpar med dåligt beteende, socialisering och kissträning.

  Du kan prova att jobba med en tränare eller på egen hand för att vänja din hund vid vad som triggar den till att skälla och på så sätt få slut på deras högljudda reaktion. Denna process tar tid och tålamod men är värd det i slutändan.

  En viktig faktor som många ofta glömmer är den att när din hund är i närheten av andra hundar med beteendeproblematik är risken stor att detta beteende kopieras eller upprepas. Att delta i träningstillfällen med lugna hundar i en avslappnad miljö kan influera även din hund till att bli lite lugnare.

 2. Blockera triggers

  För att hålla din hund lugn är ett användbart tips, tillsammans med beteendeträning, att blockera det som triggar din hund till att skälla, såsom fåglar eller främlingar. Att hantera miljöer såsom din trädgård kan göra stor skillnad. Det kan till exempel vara en bra idé att ha ett plank som döljer hundens utsikt över närliggande tomter så att den inte ser något som skulle kunna uppfattas som ett hot. På så sätt upplever den inte att den behöver varna dig och skydda sig själv. Ett annat mer estetiskt alternativ är att plantera en tät häck.

  På platser inomhus, till exempel vardagsrummet, skäller ofta hundar efter saker utanför fönstret. Du kan låta rullgardiner eller persienner vara nerdragna eller placera något i fönstret för att blockera deras sikt. Ett annat alternativ är att inte låta din hund gå in i vissa rum. Detta kan fungerar bra för hundar som skäller på natten eller skäller på allt som rör sig!

 3. Prova naturtillskott

  Om din hund är stressad erbjuder Animigo några fantastiska produkter som är designade för att hjälpa din hund att känna sig mer avslappnad och bekväm i många miljöer. Vi har kapslar som hjälper mot stress, lugnande pastejer och mjuka tuggleksaker, som ger dig en rad olika alternativ för att lugna och övertyga eftersom vi vet att vissa hundar inte tycker om att ta piller!

 4. Håll dem distraherade

  Ett vanligt exempel på när hundar behöver distraheras är när brevbäraren kommer. Hundar skäller på brevbäraren för att de tror att hen kan vara en potentiell inkräktare och försöker därför både skrämma dem och varna dig. Detta är en vanlig reaktion hos hundar, deras naturliga instinkt är att skydda sig själva och sin familj.

  En gratis och enkel metod för att hålla din hund från att konstant skälla, och även ett perfekt tillfälle att spendera lite kvalitetstid med sin kompis, är att leka med dem när posten kommer! Du kan även prova att mata dem när posten delas ut så att deras uppmärksamhet är riktad åt ett annat håll.

 5. Använd en accessoar

  Det finns en massa olika hjälpmedel där ute som du kan prova, till exempel halsband som motverkar skällandet, kappor och apparater med ultraljud. Produkter som förser din hund med en elektrisk chock är mindre populära och anses ofta inhumana. Många av dessa hjälpmedel kan dock vara dyra och behöver nödvändigtvis inte ha den effekt du ät ute efter.

 6. Ge dem ordentligt med motion

  Det behöver inte vara så att din hund skäller för att den är orolig eller stressad, det kan helt enkelt vara så att den är upphetsad. Detta behöver inte vara dåligt! Dock vill du inte att detta ska leda till negativ och frustrerad energi. Din hund bör alltid få rätt mängd motion beroende på ras av hälsoskäl, men om de har varit inomhus hela dagen kommer de såklart att bli glada över att se dig! Vi rekommenderar att du tar dem på en promenad innan du lämnar dem så att de känner sig avslappnade och har mindre energi när de är ensamma och kan vila. Ge dem lite leksaker också så att de har något som underhåller dem under dagen.

 7. Kom in i rutiner

  Gå ut på en promenad på morgonen innan du går till jobbet och på kvällen när du kommer hem. Gör du detta varje dag kommer din hund att lära sig rutinerna och blir därför inte överdrivet upphetsad. Om rutinerna ändras för ofta kan din hund känna sig nervös. Genom att ta en promenad på kvällen ser du till att de blir trötta och både du och din hund kan få en god natts sömn!

  Så om du letar efter sätt att lugna din hund och skapa en mer avslappnad miljö hemma kan du prova några av våra tips! Kom ihåg att lösningen som du slutligen väljer beror på vilken ras du har och anledningen till att din hund skäller. Dessa metoder kan även användas på valpar som skäller.

Andra intressanta artiklar