Ångest & Beteende

Förstå din hunds kroppsspråk – 10 tecken på att din hund är glad

Förstå din hunds kroppsspråk – 10 tecken på att din hund är glad

Till skillnad från människor kan hundar inte direkt berätta hur de mår och om de är glada eller olyckliga. I stället kommunicerar de med olika kroppssignaler och därför är det viktigt att du som hundägare lär dig tolka din hunds kroppsspråk.

Kort sagt, om du vill förstå din hunds humör, signaler och behov, då behöver du lära dig ”hundspråk” och känna till de olika signalerna.

Med det i åtanke ger vi dig den här artikeln om ”hundspråk” så att du på bästa sätt kan förstå din hunds signaler, om den är glad eller olycklig, och vad du kan göra om din hund visar tecken på ångest, stress eller nervositet.

Hunden lär sig redan ”hundspråk” som valp.

Biologiskt har alla hundar många av samma signaler för att uttrycka humör, eftersom hundar härstammar från vargar. Det finns dock vissa rasspecifika skillnader, och därför kan det också finnas mindre skillnader när det gäller hur specifika hundraser kommunicerar med varandra och sina ägare.

Precis som bebisar så har inte valpar ett fullt utvecklat språk när de föds utan börjar först utveckla sitt språk med sin mamma och resten av kullen. Det betyder med andra ord också att när du adopterar valpen måste du se till att din hund kommer överens med andra hundar och människor. På så sätt kan din valp fortsätta att utveckla och träna sitt språk och lära sig att integrera med andra hundar och människor på ett positivt sätt.

En hund som viftar på svansen och vill leka är ett av de mest uppenbara tecken på en glad hund.

10 tecken på att din hund är glad

Med fokus på hundens kroppsspråk och signaler, här är några av de uppenbara tecken som kan berätta om din hund är nöjd eller inte.

1) En viftande svans: Ett av de vanligaste tecken på en glad hund är att den viftar med svansen. Hos hundar med kort svans är det ofta hela bakdelen som viftar.

2) Stora pupiller: Indikerar glädje och lycka. Dessutom, om din hunds ögon strålar och verkar levande, är det en tydlig indikation på att din hund mår bra.

3) Exalterad: Om din hund hoppar runt, springer i cirklar, är lätt hyperaktiv och i allmänhet bara lekfull är det ett tydligt tecken på en glad hund.

4) Uppmuntrar till lek: En glad hund kommer aktivt att uppmuntra dig att leka. Det kan bland annat handla om att den ger dig sin favoritleksak, eller att den knuffar dig med nosen för att den vill leka.

5) Fullt fokuserad: Om din hund fokuserar på dig och uppgiften när ni tränar tillsammans, visar den att den njuter av er kvalitetstid tillsammans. Så en fokuserad hund är också ett tecken på en glad hund.

6) Din hund söker aktiv kontakt: Om din hund ligger nära dig och vill kramas är det ett tydligt tecken på att den känner sig trygg och glad i ditt sällskap. Naturligtvis är det tvärtom om den gömmer sig från dig.

7) Reser inte ragg: Om din hund inte reser ragg är det ett tecken på en glad och självsäker hund. Självklart är det tvärtom – om din hund reser ragg är det ett tecken på aggression eller osäkerhet.

8) Hunden ger tass: Om din hund ger dig sin tass är det antingen för att tigga eller för att visa dig att han är glad över att vara med dig.

9) Visar inte tänder: Det är ofta ett symptom på ett hotfullt beteende om din hund plötsligt visar tänder. Så tänderna kan också hjälpa till att indikera om din hund är nervös eller glad.

10) Öronen: Liksom svansen är din hunds öron en viktig indikator på om din hund är nöjd. Upphöjda öron är en signal om glad nyfikenhet, bakåtvända öron är ofta ett tecken på osäkerhet/ångest.

Se till att träna och gå ut med din hund dagligen. Det är bra för din hunds mentala välbefinnande.

Hur man hjälper en orolig eller stressad hund.

Med den ovanstående informationen kan du se om du har en glad och nöjd hund, och om din hund inte viftar på svansen, aktivt söker lek, har svårt att fokusera eller generellt bara uppvisar nervöst eller stressat beteende, som tur är finns det många saker som du själv kan göra för att få en hund i mental balans.

1) Se upp för tecken på stress eller ångest: Det första steget för att hjälpa en stressad eller orolig hund är att upptäcka att den är stressad eller orolig. Så om den med sitt beteende och kroppsspråk visar att den inte är nöjd kan det vara ett tecken på missnöje. Det kan vara så att den inte viftar på svansen, att den slickar sig överdrivet runt munnen, visar tecken på aggression, förstör saker eller gömmer sig.

2) Regelbunden träning: Se till att gå långa promenader varje dag, det stimulerar din hund både mentalt och fysiskt. Andra sätt att aktivera din hund är genom lydnadsträning, aktivitets leksaker eller med ett gott ben.

3) Använd Animigo Calming Aid-tillskott för att få din hund att känna sig trygg och säker: Animigos Calming Aid för hundar är ett naturligt kosttillskott med vitaminer, mineraler och aminosyror som hjälper till att lugna din hund. Tillskottet har ingen bedövande effekt, och är därför ett idealiskt kosttillskott om din hund lider av separationsångest, är stressad, rädd för fyrverkerier, inte gillar stormar och åska eller bara har svårt att få det lugnt.

4) Skapa en ”säkerhetszon” till din hund: Använd en hundkorg eller säng för att göra en säkerhetszon för din hund, där din hund kan dra sig tillbaka om den känner sig stressad eller överväldigad av buller eller liknande. Gärna en lugn plats i huset, där den kan söka trygghet och säkerhet i stressiga situationer, och där den kan vara ensam om den vill.

5) En avslappnad hundägare ger en avslappnad hund: Din hund reagerar på dina känslor, och om du är stressad och orolig kommer din hund sannolikt att bli stressad och orolig. Så var avslappnad, det ger din hund sinnesro. Se också till att ha regelbundna rutiner med din hund – gå en promenad och ge din hund sin måltid vid samma tidpunkt varje dag om möjligt.

Är du tveksam? Kontakta då din veterinär

Om din hund plötsligt och helt oväntat ändrar beteende är det en riktigt bra idé att kontakta en veterinär för att kunna undersöka det hela vidare. För förändrat kroppsspråk och plötslig aggression kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom som behöver behandlas.

Andra intressanta artiklar