Ångest & Beteende

Lider din hund av separationsångest? 7 effektiva tips för att hjälpa en stressad hund

Separationsångest hos hundar beror ofta på ett beroende av ägaren, och kan leda till destruktivt beteende hos hunden. Och även om det är normalt att hundar saknar den de älskar mest i den här världen, är det inte konstruktivt för någon att när varit ute i 20 minuter för att köpa något snabbt i en lite affär, och så har hunden bitit sönder en kudde, vänt soptunnan upp och ned, kissat på golvet, ylat eller skällt ända sedan du lämnade hemmet.

Det destruktiva beteendet på grund av separationsångest är inte bara irriterande för dig, det är också synd för din älskade hund att den saknar dig så mycket att den måste förstöra saker för att distrahera sig. Här är det däremot viktigt att tänka på att om din hund har separationsångest så har du inte misslyckats som ägare. För separationsångest hos hundar är mycket vanligt och det är faktiskt den vanligaste psykiska sjukdomen hos hundar.

Därför tänkte vi ge dig 7 effektiva tips på hur du bäst hanterar både din och din hunds separationsångest så att din hund också kan börja trivas även när du inte är hemma.

Vad är separationsångest hos hundar?

Separationsångest hos hundar visar sig som depressiva, oroliga och destruktiva beteenden på grund av en separation från ägarna. Många hundägare tror felaktigt att symtom på separationsångest som destruktivt beteende eller olydnad och får dom att tro att hunden inte är väluppfostrad, men orsaken är ofta bara att de är olyckliga eller stressade över att vara separerade från ägaren.

Tecken på ångest hos hundar inkluderar ökad salivproduktion, vidgade pupiller, tung andning och orolig gång fram och tillbaka. Andra tecken kan vara att hunden inte känner för att äta när du inte är hemma, förstöra saker i hemmet, äta sin egen avföring eller försöka fly från sin inhägnad eller hem.

Separationsångest kan leda till destruktivt beteende. Din hund mår inte dåligt, det är bara ett sätt att hantera stress

Varför har (vissa) hundar separationsångest?

Separationsångest hos hundar kan bero på flera olika faktorer, men oftast är den primära orsaken hundens ägare (även om man är helt omedveten om det). Nedan hittar du några av de vanligaste orsakerna till att hundar utvecklar separationsångest:

1. Beteendeförändringar hos ägare

Det råder ingen tvekan om att hundar knyter ett otroligt känslomässigt band till sin ägare. Det finns till och med teorier om att hundar inte bara ser människor som ägare, utan som en viktig del av familjen och flocken. Så om du börjar bete dig annorlunda än vanligt och ändrar vanor kan det leda till separationsångest hos hunden.

2. Förlängd ensamtid

Är din hund inte van vid att spendera mycket tid ensam hemma? Eller har den inte blivit lärd att det inte är illa att vara ensam hemma? Detta kan leda till att hunden börjar visa symtom på ångest och destruktivt beteende eftersom den kommer att sakna att ha dig och din familj i huset.

3. Rutinmässiga förändringar

En förändring av en hunds rutin kan också leda till ett antal ångestsymtom då de vänjer sig vid att göra vissa saker vid vissa tider på dygnet. Så se till att ha några relativt regelbundna rutiner med din hund. Annars kan det förvirra hunden och potentiellt leda till separationsångest och destruktivt beteende.

4. Undvik straff eller skäll

Din hund lider av separationsångest och destruktivt beteende eftersom det kommer att skada dig. Det är en reaktion på stressigt tillstånd. Din hund uppvisar oroligt beteende när den är ensam eftersom den är upprörd och försöker hantera stora mängder stress. Om du därför straffar en hund för att den uppvisar destruktivt beteende på grund av separationsångest förvärrar du bara problemet. Det kan leda till ångest hos hunden och kan resultera i panikattacker.

Straff och skäll kan leda till ökad stress och därmed förvärra din hunds separationsångest.

Hur hjälper man en hund med separationsångest?

Det finns många olika sätt du kan hjälpa en hund med separationsångest på, men alla våra råd nedan börjar med dig. Som ägare ansvarar du för att din hund mår bra och är tränad att vara ensam hemma och därför är det också viktigt att du tar reda på den bakomliggande orsaken till din hunds separationsångest så att du på bästa sätt kan rätta till det och få din hund i mental balans.

Nedan finns 7 effektiva tips du kan använda om din hund lider av separationsångest – eller bara generellt har problem med att vara ensam.

1. Träna din hund att vara ensam när du är i huset

Hitta ett rum med dörr och be din hund att sitta prydligt medan du stänger dörren från utsidan. Om din hund har svår separationsångest kan du börja med korta 5-10 sekunders intervall och arbeta dig upp till 20-30 minuter under loppet av några veckor. Det tar tid, så det är viktigt att ha tålamod.

2. Se till att vara ute med hunden innan du lämnar hemmet

Om din hund har problem med separationsångest är det viktigt att du ser till att gå en långpromenad (minst 30 minuter) innan du går hemifrån varje morgon. Det kan göra din hund trött och utmattad och kan därmed bidra till att den blir mer avslappnad och sover medan du är på jobbet eller i skolan. Det skapar med andra ord en hund i mental balans, och kan göra underverk för din hund med separationsångest.

Se till att gå en bra långpromenad med hunden innan du går till jobbet. På sås ätt är hunden trött och kan bättre hantera separationen.

3. Lugnande kosttillskott för hundar

Du kan också överväga att använda ett naturligt lugnande tillskott som är lämpligt för hundar med separationsångest. Två bra exempel är Calming Aid för hundar och Lugnande Droppar, som båda innehåller viktiga vitaminer, mineraler och näringsämnen för att lugna din oroliga hund. Det bästa av allt är att ingen av produkterna har någon bedövningseffekt, och hjälper även din fyrbenta vän att få ett dagligt tillskott av viktiga vitaminer och mineraler för hundens allmänna välbefinnande och hälsa.

4. Lämna hemmet utan att säga hejdå

Hundar är smarta djur, och om du säger hejdå kan din hund känna att något är fel. Så lämna hemmet varje morgon utan att säga hejdå om hunden har separationsproblem. Dessutom är det också viktigt att du inte blir för glad när du kommer hem igen. För om din hund har varit orolig hela dagen, med en stor kärleksfull hälsning, så fort du kommer hem, kommer den bara att tro att den har haft den jobbigaste dagen någonsin, och det kommer att bidra till att intensifiera separationsångesten.

5. Bryt upp dina rutiner

Hundar reagerar väldigt instinktivt på rutiner, och vet därför att det är något på gång om du, varje gång du lämnar ditt hem, först tar dina bilnycklar eller husnycklar innan du tar på dig skor eller något annat. Så se till att bryta upp dina rutiner lite varje dag så att din hund inte kan känna att du är på väg ut genom dörren.

6. Hundskydd av hemmet

Det kan ta tid att träna din hund till att inte längre ha separationsångest och därför kan det vara bra att hundsäkra ditt hem så att du inte kommer tillbaka till helt trasiga möbler när du kommer hem från skolan eller jobbet. Så förvara soptunnan, se till att säkra dina kablar, skor, möbler och liknande. Du kan även ge din hund ett naturligt anti-tuggspray som Animigos Anti-tuggspray för att se till att hunden inte tuggar sönder något. Alternativt kan du även göra en inhägnad plats till din hund som kan hålla den borta från platser i hemmet där det finns saker som den absolut inte ska bita i. Åtminstone tills du har lärt din hund att vara ensam hemma utan att ha ett destruktiv beteende.

7. Leksaker och bakgrundsmusik

Du kan också lämna en liten leksak eller en tröja som har din doft vilket kan hjälpa din hund att slappna av och påminna att du kommer att komma tillbaka. Eliminera stressfaktorer som halsband och kedjor om de inte gillar dem och göm godisar runt huset så att de kan söka efter dem medan du är borta. Du kan också prova att ha på radion eller spela några lugnande naturljud för att hjälpa din hund att inte känna sig så ensam.

Ha tålamod med din hund

Viktigaste av allt är dock att du måste ha tålamod med din hund. Din hund menar inget illa med sitt destruktiva och stressade beteende, separationsångest beror ofta på att din fyrbenta vän saknar dig – väldigt mycket. Du är nämligen hela din hunds värld och det finns inget bättre än att umgås med dig. Separationsångesten kan dock förändras och följer du ovanstående råd är du på god väg att ha en hund som vilar för sig själv när du inte är hemma.

Men om separationsångesten inte förbättras, även om du aktivt anstränger dig för att ta bort stressfaktorer, bryta dina vanor, tränar hunden att vara ensam hemma etc., bör du ta din hund till veterinären, då det kan bero på en underliggande sjukdom.

Andra intressanta artiklar