Gratis frakt vid köp över 599 kr

Hundar med separationsångest

Tuggar din hund på dina skor när du inte är hemma, eller förstör den möbler och bajsar? Innan du blir alltför arg, så kan det vara bra att tänka på att det kan vara ett tecken på att de lider av separationsångest. Det finns många tecken på ängslighet hos hundar, kanske de skäller överdrivet mycket, förstör möbler, eller kissar och bajsar inomhus. I vissa fall kan de till och med lyckas skada sig själva när de försöker att ta sig ut. För att hjälpa din hund med separationsångest är det bra att vara uppmärksam på när de uppvisar dessa symtom. Är det när du ska till att lämna dem, eller när de är ensamma? På så sätt kan du utesluta andra möjliga problem, såsom inkontinens eller valpaktig förstörelse.

Vad är separationsångest hos hundar?

Det här är när en hund uppvisar ett desperat, ängsligt och ofta destruktivt beteende i samband med att de separeras från husse eller matte. Det kan vara fallet även om beteende bara varar några minuter. Många hundägare tar ofta fel på symtom på separationsångest hos hundar symtom och tror att det handlar om olydnad, men hundarna lider och är ängsliga på grund av deras ägares frånvaro. Tecken på ängslighet hos hundar inkluderar bland annat dreglande, utvidgade pupiller, tung andning, darrande och att de går i cirklar. Beteendemässiga tecken kan vara att de inte bryr sig om att äta, koprofagi, att de förstör i hemmet eller försöker att fly ur ett rum eller hundsäng, eller att de hälsar på husse eller matte som om de inte hade sett dem på flera år.

Orsaker till separationsångest hos hundar

Separationsångest hos hundar kan orsakas av en mängd faktorer, men för det mesta har det på ett ellet annat sätt att göra med ägaren. Här är några av orsakerna till att hundar utvecklar separationsångest:

1. Byte av ägare

Hundar är oftast känslomässigt fästa vid sina ägare. På grund av det anser många att de flesta hundar inte bara ser oss som sina ägare, utan även som deras släktingar och deras flock. Efter att ha utvecklat detta förhållande under en lång och sedan separeras, kan leda till ett känslomässigt sammanbrott och en utveckling av separationsångest hos hunden.

2. Försummelse

De flesta inser att en hund är mer än bara en julklapp, men tyvärr kan det fortfarande hända att vår livsstil förändras och att vi inte längre har så mycket tid som vi brukade för våra håriga vänner. Istället för att ändra vårt schema för att tillgodose våra hundars behov, så lämnar vi dem ensamma för mycket.

3. Förändringar av rutiner

Förändringar av rutiner kan leda till symtom på separationsångest hos hundar under tiden som de vänjer sig vid den nya rutinen och schemat. Om du exempelvis får ett nytt jobb och arbetar längre kan detta vara mycket förvirrande för din vovve eftersom de inte förstår varför du inte är hemma än

4. Tillrättavisning eller bestraffning

Ängsliga beteenden är inte en följd av olydnad eller trots De är ett resultat av oro! Din hund uppvisar ett ängsligt beteende när den lämnas ensam, eftersom den är upprörd och måste hantera den stressen. Om du bestraffar den, så kan den bli ännu mer upprörd och problemet kan bli ännu värre. Detta kan leda till olika grader av ängslighet hos hundar och till och med ett slags panikångest hos hundar.

Hur man hjälper en hund med separationsångest

Om du tänker:"Min hund har separationsångest" men bara letar efter en snabb lösning istället för roten till problemet, så kanske du aldrig lyckas hjälpa din hund. Ta dig tid att förstå din hund och då kan du ofta lista ut roten till problemet. Det kan vara att de är en upphittad hund som behöver viss trygghet, de kan vara rädda för någonting i huset eller de kanske bara är för fästa vid dig. I vissa fall kan det lätt lösas genom att göra några små förändringar, men ofta krävs träning vid separationsångest hos hundar.

När det gäller att behandla separationsångest hos hundar, är målet att ta reda på deras underliggande känslor och lära dem att tycka om, eller åtminstone tolerera att lämnas ensamma. Detta kan göras genom att lämna dem ensamma, men på ett sätt så att de inte känner sig rädda och inväntar din återkomst. Det finns några saker du kan försöka göra för att hjälpa din vovve genom denna tuffa tid.

Hur man lugnar en stressad hund

1. Träna dem att vara ensamma medan du är hemma

Säg åt dem att stanna ensamma i ett rum och gå till en annan del av huset. Om din hund lider av svår separationsångest, börja med intervaller på 5-10 sekunder och arbeta upp till 20-30 minuter över några veckor.

2. Se till att de rör på sig innan du ger dig av

Ge din hund minst 30 minuters träning (t ex promenader, löpning eller simning) innan du måste lämna den ensam. Detta kan trötta ut dem och kan hjälpa dem att slappna av och vila medan du är borta, så det kan vara ett bra sätt att lära sig hur man hjälper en ängslig hund.

3. Tona ned avsked och möten

Hundar är smarta, så de märker om du blir överdrivet känslomässig när du säger hejdå, och kan då tro att något står fel till. Om du istället bara säger hejdå när du går och hej när du kommer tillbaka så kan de känna sig trygga, och att det inte är så farligt att du inte är där.

4. Crate träning

Detta kan vara till hjälp för vissa hundar att de lär sig att buren är deras trygga plats de kan gå till när de är hemma ensamma. Men för andra hundar kan buren skapa ökad stress och ängslighet. Håll uppsikt över din hunds beteende vid crate träning, för att utvärdera om det är en bra ide att lämna dem i en bur när du inte är hemma. Om de uppvisar tecken på stress (tung andning, överdrivet dreglande, desperata flyktförsök, ihållande tjut eller skällande) så är buren troligtvis inte en bra lösning. Istället för en bur kan du begränsa hundens rörelser till ett rum med en barngrind.

5. Lämna saker som ger tröst och bakgrundsmusik

Föremål som har din doft, som smutstvätt, kan hjälpa din hund att slappna av och komma ihåg att du kommer tillbaka. Om din hund blir stressad av koppel och halsband, ta bort dem så att de slipper se dem, och göm godis runt om i huset så att de kan leta rätt på det medan du är borta. Du kan också prova på att lämna radion på eller spela lugnande ljud från naturen för att hjälpa din hund att inte känna sig så ensam.

6. Lugnande produkter för hundar

Om du letar efter lösningar vid separationsångest hos hundar, kan det vara ett bra alternativ att prova en avkopplande produkt. Dessa innehåller ofta ingredienser såsom kamomill och lavendel som kan bidra till att lugna din hund och få dem att känna sig glada när du är borta. Det kan vara ett naturligt tillskott för behandling för ängsliga hundar eller läckert lugnande godis för hundar.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på