12 symtom på stress eller ångest hos hundar – och 5 effektiva tips för att hjälpa.
Som hundägare vill du undvika att din älskade hund är stressad eller rädd. Men eftersom hundar inte kan prata själva, hud kan du sin ägare då se eller höra om din hund är stressad eller orolig?
Ett bra råd är dock att hålla koll på din hunds kroppsspråk, handlingar och om den ändrar beteende. Detta är förstås lättare sagt än gjort och för att underlätta för dig har vi därför sammanställt 12 påtagliga beteendeförändringar som du bör hålla ett öga på, då det kan vara symtom på en orolig och/eller stressad hund.
Stress hos hundar är farligt
Stress hos hundar kan delas in i två grupper – positiv och negativ stress. Det kan låta konstigt att stress kan ses som något positivt, men det finns faktiskt en biologisk förklaring till det.
För en hund upplever en positiv eller bra form av stress när hormonet adrenalin frisätts under lek, löpning eller tävlingar. Utsöndring av detta hormon är positivt för hunden så länge det görs i lämpliga mängder. Där det kan vara problematiskt för vissa hundar att få utsläppt adrenalin är om de har svårt att lugna sig igen efter fysisk aktivitet. Om så är fallet kan det utvecklas till en farlig spiral.
Den negativa eller dåliga formen av stress är den som sätter igång produktionen av hormonet kortisol som är skadligt för kroppen. Eftersom kortisol försvagar produktionen av adrenalin, och kan skrämma hunden, och kan även hjälpa till att bryta ner immunförsvaret.
En för hög produktion av kortisol på grund av stress kan leda till bl.a:
- Nedsatt immunförsvar
- Dålig sårläkning
- Hudproblem
- Ätstörningar
- Avkalkning av ben
- Infektionssjukdomar
- Allergi
- Tidigt åldrande
Vanliga triggers för stress hos hundar
Det finns många olika triggers som kan göra en hund stressad och orolig. De vanligaste är separationsångest, stress under bilkörning, fyrverkerier och höga ljud, nya människor eller djur, veterinärbesök, flyttningar och andra stora förändringar i hundens liv. Stress kan vara något som hunden upplever under korta perioder av sitt liv, men kan även utvecklas till kronisk stress, allt beroende på hur stora obalanser det är i dess produktion av kortisol och adrenalin.
12 symptom på stress hos hundar som du inte får förbise
Därför är det en riktigt bra idé att hålla koll på symptomen på en stressad hund så att du kan göra något åt det. Och för att hjälpa dig har vi gjort en lista nedan över de 12 vanligaste symptomen på stress hos hundar.
- Visar tänder
- Morrar, piper eller gör höga ljud
- Gäspar – utan att vara trött eller utmattad
- Saliverar och producerar mer saliv än vanligt
- Hyperventilerar – även under normala temperaturer eller utan att vara aktiv
- Skakar över hela kroppen
- Har svansen mellan benen
- Blinkande ögon och/eller har vidgade pupiller
- Ha ner öronen
- Minskad aptit, matvägran, anorexia
- Matsmältningsproblem, kräkningar eller diarré
- Självskada: Biter eller slickar sig hela tiden, jagar sin egen svans, äter gräs, stenar, grenar eller liknande
5 metoder för att hjälpa en stressad och orolig hund
1) Regelbunden träning - Att gå en promenad eller leka med en boll är ett bra sätt att lindra stress hos hunden. Lite träning innan en stressig händelse kan vara ett bra sätt att få din hund att känna sig mer avslappnad och mindre hyperaktiv. Men se till att variera det lite – även om det är kul för hunden att springa fritt och galen runt efter en boll, kan för mycket av det goda också leda till stress och problem med att ”ramla ner igen”. Så långa promenader är att föredra.
2) Gör en ”grotta” för din hund - Oavsett orsaken till stress eller ångest är det viktigt att du gör en plats för din hund där den känner sig trygg och säker. Det kan vara en säng, någon form av grotta eller något helt tredje, dit de kan gå för att hitta lugn och ro om de känner sig stressade eller oroliga.
3) Ge din hund näringsrik mat - Dieten är viktig för din hunds mentala välbefinnande och därför är det viktigt att du förser din hund med mat som har massor av vitaminer, mineraler och aminosyror, vilket kan bidra positivt till hundens humör. För om din hund inte får i sig tillräckligt eller saknar viktiga näringsämnen i sin kost kan det ha en negativ inverkan – inte bara på hundens hälsa, utan även hundens mentala välbefinnande och kognitiva förmågor.
4) Naturliga tillskott för att lugna - Om du har en stressad och orolig hund kan du prova att ge din fyrbenta vän ett naturligt kosttillskott speciellt framtagen för att ha en lugnande och avslappnande effekt. Ett bra alternativ är Animigos Calming Aid för hundar, som är ett naturligt kosttillskott med vitaminer, mineraler och aminosyror som hjälper till att lugna din hund i stressiga situationer, oavsett om det är relaterat till separationsångest, resor, fyrverkerier eller något helt annat.
5) Distraktion - Under resor, fyrverkerier eller separation kan det vara en bra idé att distrahera din hund med antingen lek, godisar, leksaker eller musik för att lugna en annars nervös hund. Det kan hjälpa till att avleda din hunds tankar, och kan vara väldigt avstressande i annars stressiga situationer.
Är du tveksam? Så sök veterinärråd
Även om det finns mycket du som hundägare kan göra för att hjälpa din hund, kan det vara svårt att diagnostisera stress och/eller ångest. Många av de vanligaste symptomen på stress och ångest kan och beror på andra underliggande sjukdomar som kräver behandling av en veterinär. Därför är vår rekommendation också att om du misstänker stress eller ångest, ta din älskade fyrbenta vän till veterinären, som kan hjälpa dig med en handlingsplan för att komma till rätta med problemet.