Top 10 Lugna Hundraser

När bestämmer sig för att skaffa en hund till familjen kan det vara svårt att bestämma vilken ras man ska välja. Det finns många faktorer att tänka på, såsom storlek, temperament samt hur mycket de äter och hur mycket motion de behöver. För att välja rätt hund för dig bör du ta reda på så mycket som möjligt om deras rasspecifika egenskaper. Alla hundar är så klart olika, men en del hundraser som är kända för att vara bra familjehundar, eftersom de är väldigt lugna och lätthanterliga.

Vad är en lugn hundras?

Precis som namnet antyder, är lugna hundraser de som ofta är avslappnade och mindre benägna att bli stressade, uppjagade eller väldigt ivriga. Dessa hundraser kan passa bra för hundägare som är lite äldre och inte har så mycket energi att gå ut eller springa runt och busa med hunden eller för dem som är väldigt upptagna och inte hinner med långa promenader. De passar även bra för barnfamiljer, som vill ha en fyrbent vän som är mindre hyperaktiv än barnen. Här är en lista på några lugna hundraser, för dig som söker en mer avslappnad följeslagare:

1. Mops

Mops

Dessa små och söta hundar, som är väldigt populära, är kända för att vara lugna och lata. På grund av deras platta nos är de benägna att ha andningsproblem och kräver minimalt med motion, vilket gör dem till idealiska innehundar. De väger vanligtvis runt 6-8 kg, vilket gör mopsen till en perfekt famnhund som kan mysa med dig på soffan och njuta av en avslappnad livsstil. De är även kända för att ha ett harmoniskt och lugnt temperament.

2. Grand Danois

Grand Danois

Grand Danois är en av världens största hundraser. Deras storlek kan verka skrämmande, men dessa enorma, vänliga jättar skulle inte göra en fluga förnär (förutom om de råkar sätta sig på en!). De är vanligtvis lugna och sansade och blir inte uppjagade då du kommer hem eller ängsliga då du lämnar dem ensamma en stund. De är generellt kärleksfulla, lugna och tysta, vilket gör dem perfekta för dig som söker en stor lugn hundras.

3. Basset Hound

Basset Hound

Även om denna hundras är känd för sitt vemodiga ansiktsuttryck, så är de väldigt glada och nöjda hundar! När ni inte är ute på era dagliga promenader trivs de bra inomhus och tycker om att sova eller ligga och dra sig. Eftersom Basset Hounds är lugna och inte tycker om att orsaka trubbel, så passar de utmärkt för äldre hundägare som tycker om att vara hemma och koppla av. De kommer dessutom bra överens med andra djur.

4. Shih Tzu

Shih Tzu

Även om denna hundras kräver regelbunden grooming och pälsvård, är Shih Tzu en perfekt familjemedlem för husdjursälskare! De har ett rykte om sig att vara envisa, men med rätt träning blir de lugna och lydiga. Eftersom de är väldigt små behöver de inte mycket motion, utan trivs bra inomhus. Shih Tzu är i allmänhet inte lata, utan pigga och lekfulla. De har ett lugnt temperament och är relativt lättskötta små hundar.

5. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel är en intelligent ras, som är lätt att träna, vilket gör dem lugna och lydiga. I motsats till andra små hundar är de en ganska tyst hundras, vilket gör dem till ett bra val för dig som söker en hund som inte skäller. På grund av Cavalier King Charles Spanielns lilla storlek kräver de inte heller mycket motion, utan passar perfekt för dig som vill ha en väluppfostrad följeslagare att mysa med på soffan!

6. Bullmastiff

Bullmastiff

Bullmastiff används ofta som vakthundar på grund av sin storlek och vikt, men de är i själva verket lugna och tillgivna hundar. De är naturligt tysta, lugna och ganska lata hundar, som gillar att spendera sin tid liggandes på soffan. De kräver inte heller så mycket daglig motion, trots sin storlek, utan är utmärkta för dig som vill ha en stor men lugn och trogen hund. De har dock en tendens att dregla en hel del, så var beredd på att torka upp efter dem!

7. Greyhound

Greyhound

De är kända för att vara oerhört snabba och används inom kapplöpning, men kallas även ‘världens snabbaste soffpotatisar’! De är väldigt nyfikna och på promenader tycker de om att springa runt och leka, men hemma är de lugna, tysta och lydiga. De är sällskapliga och lojala, vilket gör dem till bra familjehundar. De vill även gärna ha sällskap av andra lugna hundar. Greyhound är släkt med Italiensk Vinthund, som har liknande egenskaper och mentalitet, men är mindre i storlek!

8. Bulldog

Bulldog

Engelsk bulldog är en mellanstor familjehund som ser tuff och stark ut på utsidan, men som är mjuk och gosig på insidan. De har ett jämnt temperament och är kända för att vara slöa och väldigt sällskapliga. De tycker inte om att bli lämnade ensamma, utan trivs i sällskap av människor och andra hundar och kommer ofta bra överens även med främlingar. Fransk bulldog är en mindre släkting som har ett liknande lynne. De är väldigt populära eftersom det är en liten lugn hundras som inte skäller mycket.

9. Chow Chow

Chow Chow

Den här rasen härstammar från Kina och kännetecknas av sin stora, tjocka päls. De användes ursprungligen som arbetshundar, eftersom de är lättränade och lojala till sina ägare. Numera är de oftast utställningshundar eller familjehundar. De är lugna och trofasta och trivs bra inomhus, speciellt på sommaren eftersom de är känsliga mot värme. Chow Chow är en lugn lättlärd hundras för dig som vill ha en större familjehund.

10. Newfoundlandshund

Newfoundlandshund

Newfoundlandshundar är kända för sin lugna och kärleksfulla natur. Dessa vänliga jättar behöver en hel del motion, men brukar inte springa iväg och orsaka trubbel. De har ett gott beteende och mycket tålamod, vilket gör dem lämpliga även för familjer med barn. Deras lugna och fridfulla sätt gör dem till utmärkta familjehundar, men tänk på att de är stora och lite klumpiga och kräver gott om utrymme och tillräckligt med motion!

Vilken av dessa lugna hundraser passar mig?

Det finns mycket du bör tänka på innan du bestämmer dig för vilken hundras som passar dig bäst. Varför vill du ha en hund? Vill du ha en stor eller liten hund? Har du tid och ork att gå på långa promenader dagligen? Vilka egenskaper söker du hos en hund? Förutom att välja vilken ras som verkar lämplig, måste du givetvis även betrakta hunden som en individ.

De raser vi har nämnt är kända för att vara lugna och lättskötta, men för det behövs också korrekt träning och uppfostran. Oberoende vilken ras du väljer, så går det att få din hund lugn och väluppfostrad, en del kräver bara mera tålamod. Du kan lugna din hund genom att ha på lugnande musik, ge dem tuggleksaker eller naturligt lugnande kosttillskott. Vilken hundras du än väljer är det viktigaste att du ger dem mycket kärlek och omsorg, så får du samma i gengäld!

Vilken av dessa lugna hundraser passar mig?

Andra intressanta artiklar