Ångest & Beteende

Guide: Det bästa lugnande medlet för din hund i alla situationer

Det finns en anledning till att din hund är extra glad när du kommer hem efter en dag borta - och samtidigt en anledning till att hundar i allmänhet inte gillar att vara ensamma. Hundar är flockdjur och är som bäst när de är nära ledaren i flocken - i det här fallet du. Det gör också att tid borta från dig i större utsträckning kan bidra till att en hund känner sig osäker och beter sig olämpligt när du är borta.

Detta är dock långt ifrån den enda anledningen till att din hund kan vara rastlös och orsaka problem i hemmet. Många saker kan bidra till att göra din hund orolig, till exempel fyrverkerier eller andra höga ljud som den inte kan se vara de kommer ifrån. En hund kan till och med ha separationsångest, som den behöver hjälp med att hantera, precis som vi människor kan ha ångest.

För att hjälpa din hund (och dig själv) att vara beredd på alla situationer, kanske du vill undersöka vilket lugnande medel för hundar som är lämpligt för din hund, så att du kan känna dig trygg när du lämnar den hemma - speciellt nu efter corona restriktionerna som varit, vilket vi nu passerat och återvänder till en hektisk vardag där vi är hemifrån i flera timmar.

glad eller frustrerad hund?

Hundar är flockdjur och trivs bäst när de är omgivna av sin flock. Det märks tydligt på hur de välkomnar sina familjemedlemmar hem från en dags arbete: de viftar, springer och hoppar runt familjemedlemmarna i ren spänning hämtar sina favoritleksaker och beter sig uppriktigt som en oregerlig valp. Det syns också på hur de håller koll på dörrarna och gör ljud utanför när de väntar på att någon ska komma hem.

Oftast ser vi detta beteende som söt och villkorslös kärlek, och välkomnandet som höjdpunkten på dagen när vi kommer hem. Tyvärr är detta inte alltid verkligheten. Det beskrivna beteendet kan vara en indikation på att din hund inte tycker om att vara ensam hemma, liksom ren glädje. Ofta kan man se skillnad på om det är det ena eller det andra, beroende på vilket beteende det handlar om.

Tydliga tecken på att din hund inte mår bra är frekventa “olyckor” inomhus medan du är på jobbet, destruktivt beteende och en massa trasiga möbler, kuddar, skor och liknande. Så om den överväldigande glädjen när du kommer hem, också inkluderar några av dessa beteenden, kan det vara ett tydligt tecken på antingen olycka eller i värsta fall separationsångest.

Separationsångest är inte bara missnöje med att vara ensam. Detta kan både vara genetiskt betingat (som det också kan vara för oss människor), orsakas av den miljö som hunden har vuxit upp i (som man inte alltid vet om man har adopterat hunden från en annan familj) och även vara resultatet av ett antal förändringar i din hunds liv. Det senare kan vara både en flytt eller stora förändringar i rutiner, och det är just därför det kan förklara varför vissa hundar har problem med att vänja sig vid vardagen efter corona-restriktionerna.

Om du är orolig för om din hund är ensam eller har separationsångest finns det saker du kan göra själv. Först och främst bör du observera din hunds beteende under en tidsperiod för att identifiera vilka symtom det finns (se listan nedan). Därefter kan du börja med att använda bitterspray för att hjälpa din hund att inte tugga på möbler, eftersom det kan hjälpa honom att slappna av - och sedan kan du överväga att ta honom till en veterinär för ytterligare hjälp.

Tydliga tecken på separationsångest hos hundar inkluderar:

 • Din hund ylar och beter sig onormalt

 • Du upptäcker ofta att din hund kissar inomhus (eller ännu värre!)

 • Din hund tuggar på möbler och gnager genom dörrkarmar

 • Hundmaten rörs knappt av din hund, och det visar i allmänhet tecken på att ha tappat aptiten och njutningen av maten

 • Din hund visar en onormal aktivitetsnivå - oavsett om det är överdriven glädje och hög energinivå när du kommer hem eller om det är en extremt låg energinivå där du knappt kan locka din hund med att leka, så kan detta vara ett tecken på separationsångest

En hund som kommer springande med leksaker när man kommer hem är ofta ett tecken på en glad hund

Tips och tricks för att hjälpa din hund att njuta av ensamtid

Eftersom din hund är ett flockdjur ligger det inte i dess natur att njuta av att vara ensam hemma. Så det är viktigt att du hjälper den och bidrar till att den har rätt förutsättningar för att kunna finna lugnet och njuta av de timmarna med alla utanför hemmet. Det handlar först och främst om att förstå din hund, känna till dess behov och möta dess behov som den behöver.

Nedan har vi samlat ett antal viktiga och effektiva sätt på vilka du kan säkerställa en glad hund och goda förutsättningar för att den ska trivas på egen hand:

 • Börja medan din hund är en valp! Ju tidigare du hjälper din hund att vänja sig vid att vara ensam, desto säkrare blir den. Börjar du först när hunden är vuxen kommer den att få svårare att vänja sig och det kommer krävas mer av dig för att lära den att vara ensam. Börja smått och lär den att vara ensam i några minuter och bygg gradvis upp med massor av beröm och godsaker när den klarar sig bra ensam.

 • Övning ger färdighet, och det gäller i längden. Bara för att din hund har lärt sig det en gång betyder det inte att du inte ska fortsätta att träna på det - speciellt här efter corona där ni har varit tillsammans hemma i flera månader. Om du inte håller ensamtiden och rutinerna konsekventa kommer det att bli svårt för din hund att återgå till att vara ensam, så fortsätt alltid att träna.

 • Se till att hunden känner sig trygg hemma. Skapa ett område där det kan vistas och umgås - gärna ett område som luktar dig/er och inte är en plats den inte kan vistas när ni är alla tillsammans. Det kommer att hjälpa den att hitta lugn och veta att det är en trevlig plats att vara på.

 • Skapa en miljö som är lugnande för din hund. Dessutom kan du se till att skapa en miljö som inte överstimulerar din hund eller inbjuder till vild lek eller aktivitet. Det kan därför vara en bra idé att ta bort leksaker som annars är en inbjudan till aktiviteter, som bollar, och speciellt när den är valp, använd en bitterspray på dina möbler, så att din hund inte frestas att gnaga genom bordsbenen eller dörrkarmar.

Med rätt träning och uppmärksamhet kan din hund njuta av tiden ensam och du behöver inte oroa dig

Vägen till en glad hund

När du nu har kontroll på att din hund trivs ensam och inte behöver lägga tid eller pengar på att städa efter olyckor, trasiga tidningar eller reparera möbler kan du lägga tiden på kvalitetstid med din hund. Om du spenderar tiden tillsammans med din hund med att leka och träna kommer det att bidra till mental stimulans av din hund, vilket bidrar till att den kommer att kunna slappna av bättre när den är ensam.

Nedan följer några idéer för hur du kan njuta av kvalitetstiden med din hund, vilket är både roligt och stimulerande och bidrar till att ni får ett starkare band med varandra:

 • Lek - din hund kommer alltid att älska att leka med dig, oavsett om det är med en boll, en frisbee eller dragkamp. Det finns otaliga alternativ för hur du kan leka med din hund, och du känner nog din hund bäst för att veta exakt vilken typ av lek den gillar.

 • Klickträning - den här typen av träning är inte bara extremt populär, utan är också något som både kommer att stimulera hunden och som den kommer att tycka är roligt. Förutom att vara en aktivitet man kan ägna mycket tid åt tillsammans så kommer man även att uppleva att få en hund som kan följa en lång rad kommando efteråt.

 • Pälsvård - det är inte bara för din egen skull du ska ta hand om din hunds päls så att den blir fin och mjuk. Det är också för din hunds välbefinnande och hälsa, vilket går till spillo om du inte tar hand om din hunds päls. Därför är det också ett bra tillfälle för att spendera kvalitetstid tillsammans, då pälsvård kräver kärlek, uppmärksamhet och tid.

 • Hundträning och promenader - och naturligtvis är hundträning i olika grupper med andra hundar eller bara långa promenader också idealiska sätt att bygga upp ett starkt och förtroendefull relation med din hund, stimulera den både mentalt och fysiskt så att den kan slappna av medan du är utanför huset.

Så oavsett hur hemsituationen är med din hund just nu så finns det många goda råd att hämta och goda möjligheter att bidra till din hunds lycka varje dag!

Andra intressanta artiklar