Ångest & Beteende

Är din hund rädd för fyrverkerier? 9 effektiva tips för att hjälpa din stressade hund på nyårsafton

Nyårsafton står för dörren och snart firar vi året som gått med en ordentlig fest där vi ska njuta av god mat, goda drycker och festa i goda vänners umgänge. Men det nya året och tiden fram till nyårsafton betyder också fyrverkerier, och det är en tid på året som många hundägare med rätta inte ser fram emot. Alltför många hundar är rädda för de höga ljud som hör till på nyårsafton, och det kan utvecklas till ett helvete för både hund och ägare.

Men varför är hundar egentligen rädda för nyårsafton, och vad kan du göra för att hjälpa din hund så att både du och din fyrbenta vän kan njuta av nyårsafton och fyrverkerier med gott samvete? Det och mycket mer ger vi dig full överblick över i den här artikeln, och vi kommer även med 9 goda råd om hur du bäst kan hjälpa din oroliga hund på nyårsafton.

Är hundar verkligen rädda för fyrverkerier?

Det korta svaret är ja, hundar är verkligen rädda för fyrverkerier. Men det är inte de vackra ljusen från raketerna som de är rädda för, det är de höga ljud som din hund inte är van vid som skrämmer den från vettet. Därför kan även nyårsafton utveckla lite av en mardröm för både hundar och ägare. Rädslan för fyrverkerier visar sig ofta först när din hund inte längre är en valp, eftersom den ännu inte har utvecklat fobin för fyrverkerier. Alla raser och hundar är olika såklart och där vissa hundar är livrädda och inte kan vara sig själva på nyårsafton, så finns det även andra hundar som bara ligger i sin korg och sover som om ingenting pågår.

Nyårsafton kan utvecklas till en sann mardröm för många hundar på grund av de höga oväntade ljuden.

Varför är hundar rädda för fyrverkerier?

Din hunds rädsla för fyrverkerier är en stressreaktion som vanligtvis kallas "fight-or-flight"-responsen och är en naturlig del av din hunds överlevnadsinstinkt. Höga ljud från raketer, fyrverkerier och smällare är onaturligt för membranet, och därför är din hunds första reaktion att springa iväg. Men det har också förekommit fall där hunden valde "kamp"-svaret på höga ljud på nyårsafton och tagit fyrverkerier eller smällare i munnen.

Men rädsla kan uttryckas i många andra reaktioner än att bara fly, till och med gäspningar, snabb andning och att slicka sig om munnen kan vara tecken på fruktan. Dessutom kan din hund också visa tecken på stress på grund av de höga ljuden från fyrverkerier, och det kan inkludera att sticka svansen mellan benen, vägra äta, skaka, gå rastlöst eller apati.

Och även om din hund inte är rädd för dig kan den mycket väl vara lite tillbakadragen på grund av ångest och rädsla till följd av fyrverkerier och inte gillar den kontakt eller tröst du ger. I så fall är det viktigt att respektera din hunds gränser, och försöka vara så snäll och mild mot din hund som nu är möjligt i den stressiga situationen.

9 tips för att hjälpa din stressade hund på nyårsafton

Om din hund är stressad eller orolig på grund av fyrverkerier så finns det som tur är hjälp att få och nedan ger vi dig 9 bra tips på hur du effektivt hjälper din stressade hund på nyårsafton.

1. Ge hunden mycket motion och aktivering

Se till att gå en riktigt lång promenad med din hund den 31 december innan nyårsfirandet börjar. Det kan hjälpa till att lugna din hund under kvällen och det kan bara göra din hund mer angelägen om att hålla sig inomhus hela dagen.

2. Ställ hundens korg på en lugn plats

Efter en lång och bra promenad är det en bra idé att placera din hunds korg på en plats som är helt tyst. På så sätt har din hund alltid en stillhet den kan hitta tillbaka till om bullret och fyrverkerierna blir lite för mycket och den bara behöver vara sig själv.

3. Ha inte hunden utomhus under de värsta timmarna

Släpp inte ut din hund under kvällen, även om det är en del av dess vanliga rutin. Vid mörkrets inbrott kan man förvänta sig mer smällar och oväntade ljud och därför är det generellt sett bra att kissa innan nedräkningarna börjar.

Se till att hålla din hund aktiverad med ett stort ben, godsaker eller utsökt mat eftersom det kan distrahera dem.

4. Distrahera hundens fokus med mat, leksaker osv.

Se till att ge din hund mycket utsökt mat. Det ska också kännas som att det är nyår, och om den får sina favoritgodis, favoritmaten eller favoritleksaker att leka med kan din hund bli distraherad från att lägga märke till de mycket konstiga ljuden.

5. Använd lugnande medel

Du kan överväga att ge din hund lugnande naturläkemedel för att ta eggen av ångesten med hjälp av Calming Aid till hundar och Calming Drops, som är två riktigt bra alternativ. Båda kosttillskotten är gjorda av naturliga ingredienser, och är utvecklade i syfte att lugna oroliga och rädda hundar, vilket är idealiskt för nyårsafton.

6. Lämna inte hunden ensam

Lämna inte din hund ensam hemma så du kan gå på fest själv. Som hundägare är det ditt ansvar att din hund mår bra och därför måste du också se till att inte lämna hunden ensam en kväll när den behöver din säkerhet och närhet så pass mycket.

7. Låt inte hunden gå utan koppel

Det är inte bara ett lagkrav att din hund inte går utan koppel. Under december månad kan överraskningar uppstå i form av oväntade ljud från fyrverkerier som kan skrämma din hund och få din fyrbente vän att springa iväg. Så se till att ha din hund i koppel och ha en namnbricka på halsbandet så att din hund kan identifieras om olyckan är ute.

8. Undvik att trösta eller tycka synd om hunden om den är osäker

Självklart måste du vara tillgänglig för din hund om din fyrbenta vän är rädd för fyrverkerier. Men trösta eller tyck inte synd om hunden om den är osäker, eftersom det bara hjälper till att förstärka effekten. Var närvarande om din hund behöver dig och ge din hund godis när den uppvisar ett lugnt beteende då det kan hjälpa till att träna den att förstå att fyrverkerier är ofarliga och något som man inte ska vara rädd för.

9. Använd "öronproppar"

Naturligtvis är det inte öronproppar i normal mening, men det kan hjälpa din hund att använda någon form av pannband för att blockera sina öron så att de höga ljuden dämpas på det sättet. Det kan även vara bra att ha extra hög volym på TVn eller spela hög musik för att ytterligare maskera ljudet utomhus.

Överväg ett hundhotell eller djurhem

Ovanstående råd är ett bra ställe att börja om din hund är väldigt rädd för fyrverkerier. Men alla hundar är olika och har olika toleranser mot höga ljud. Och om din hund är riktigt rädd på nyårsafton kan du överväga att lämna över din hund till ett bestämt hundhem långt ute på landet, där den får lugn och ro. Alternativt väljer fler och fler Svenska hotell att erbjuda speciella rum där du som hundägare kan checka in med din hund och njuta av en skön avkopplande nyårsafton utan allt för mycket fyrverkerier i närheten.

Andra intressanta artiklar