10 Tecken på att din hund är stressad

Ingen hundägare vill att deras bästa vän ska känna sig stressad eller orolig, men hur lägger man märke till stress eller ångest hos hunden? Det kan vara svårt att upptäcka symptomen på att hunden är stressad och eftersom de inte kan prata med oss kan tecknen ofta förväxlas med andra känslor eller beteenden. Därför bör du hålla ett öga på hundens kroppsspråk och beteende. Här är en lista med 10 vanliga tecken på att din hund är stressad så att du lättare kan förstå hundens ångest och beteende.

Vad orsakar stress hos hundar?

Stress och ångest hos hundar kan bero på flera olika anledningar. Det finns några vanliga faktorer som kan göra hundar oroliga. Till dem hör separationsångest, höga ljud, flytt, resor, veterinärbesök samt att möta nya människor eller djur. Alla hundar är givetvis olika, så det är viktigt att tänka på att en faktor kan ha en stor inverkan på en hund, medan en annan hund kanske inte reagerar alls på samma faktor. Alla hundar är unika och orsaken till att de känner sig stressade varierar från hund till hund. Även nivån av hur stressad hunden blir i olika situationer kan variera.

Vanliga orsaker till att hundar blir stressade

Separation
Resor
Fyrverkeri & Höga ljud
Veterinärbesök
Flytt
Nya människor eller djur

Stressad hund symptom

Nu vet du vad som kan göra hunden orolig eller stressad med vilka är symptomen? Det finns en mängd typiska (och mindre vanliga) tecken på att hunden är stressad, men dessa är de 10 vanligaste. En orolig hund brukar vanligtvis uppvisa ett eller flera av dessa symtom i varierande grad.

1. Hunden skäller

Överdrivet skällande eller ylande och gnällande kan vara ett tecken på att hunden är stressad. Hundar kan givetvis skälla på grund av flera olika orsaker, även när de är glada, men om din hund börjar skälla mer än normalt i samband med en av de ovannämnda faktorerna kan det ofta bero på att hunden känner sig rädd eller stressad.

2. Hunden vankar

Precis som människor, börjar även vissa hundar vanka av och an när de blir oroliga. När de går omkring och inte kan sätta sig ner eller lugna sig är det ofta ett tecken på de är oroliga eller att något inte står rätt till. De kan även gnälla och flämta i samband med att de vandrar omkring.

3. Bakåtfällda öron

Hundarnas öron ser olika ut från ras till ras, men deras position kan tyda på att hunden är stressad. En orolig hund har ofta bakåtfällda öron, så att de ligger platt eller pekar bakåt. När du känner din hund väl kan du ofta lätt räkna ut om hunden är glad, ledsen eller orolig beroende på öronens position.

4. Svansen mellan benen

Ett allmänt känt tecken på att en hund är olycklig eller rädd är att de har svansen mellan benen. Hundens svans är en bra indikator på deras humör; en glad hund viftar på svansen eller håller den upprätt, medan en svans som pekar neråt kan vara ett tecken på problem. En stressad hund har oftast även svansen hängandes ner eller viftar sakta på ändan.

5. Hunden flämtar

Hundar flämtar ofta som ett sätt att kyla ner sig när det är varmt eller när de motionerat, men om de flämtar utan någon uppenbar anledning, är det troligtvis ett tecken på oro. Detta beror på att pulsen höjs och andningen blir snabbare när hunden är stressad. Därför är överdrivet flämtande eller flåsande ett vanligt besvär hos en stressad hund.

6. Hunden skakar

Skakningar och darrningar är ett vanligt tecken på rädsla och ångest hos både hundar och människor så det är ganska lätt att upptäcka. Om hunden börjar skaka i samband med en ovan situation och det inte beror på någon annan faktor, såsom kyla, så är hunden troligtvis stressad. Hunden uppvisar ofta även andra tecken på oro i samband med skakningar.

7. Destruktivt beteende

Destruktivt beteende är ofta ett tecken på att hunden är ouppfostrad, olydig eller vild, men det kan också vara ett tecken på att hunden är ängslig. Detta kan leda till att hunden börjar tugga på föremål för att lindra stress, vilket är vanligt när en hund med separationsångest är ensam hemma. Hundar beter sig oftast destruktivt när de blir lämnade ensamma eller när de träffar nya husdjur och människor.

8. Minskad aptit

Om en hund plötsligt inte äter sin mat är det oftast ett tecken på att något inte står rätt till. Till skillnad från oss människor äter hundar vanligtvis det mesta när de är glada och bekymmerslösa. På grund av detta är det bästa att undvika stressiga situationer, som kan få ditt husdjur att sluta äta.

9. Matsmältningsbesvär

Olika typer av matsmältningsbesvär inklusive förstoppning och diarré, såväl som kräkningar, kan ofta orsakas av stress. En stressad hund kan få problem med magen, speciellt om den stressiga situationen pågår under en längre tid. Detta är anledningen till att naturligt lugnande medicin för hundar ofta även innehåller ingredienser som lugnar och balanserar magen, såsom ingefära och kamomill.

10. Hunden tappar päls

När hunden tappar päls eller får andra problem med pälsen eller huden kan det bero på långtida ångest. Många människor upplever att de tappar hår när de är stressade och det samma kan gälla för en orolig hund. En hund tappar inte päls på grund av plötslig stress, som ett högt ljud, utan på grund av en situation som pågår under en längre tid, som vid flytt.

Andra symptom på stress hos hundar

Det finns även andra lite ovanligare symptom som kan tyda på att en hund är stressad, samt symptom som kan vara kopplade till vissa specifika situationer. Till dem hör att hunden undviker vissa situationer, slickar sig runt munnen eller nosen, gäspar, kliar sig, dreglar eller beter sig aggressivt. Eftersom alla hundar är olika lär du dig bäst känna igen symptomen genom att iaktta din hund och hundens kroppsspråk i olika situationer.

Hur hjälper man en stressad hund?

Om du märker att din hund uppvisar ett eller flera av dessa symptom och din hund verkar vara stressad eller ängslig finns det flera sätt att hjälpa.

  • Regelbunden motion - Att gå på en promenad eller kasta boll är bra metoder för att få hunden att stressa ner. Att motionera innan en stressig situation kan hjälpa hunden att känna sig lugnare och mindre överaktiv.
  • Få hunden att känna sig trygg - Oberoende av vad som får hunden att känna sig stressad så kan du skapa en omgivning som får hunden att känna sig trygg, såsom hundens bädd. Om hunden blir ängslig på grund av till exempel höga ljud eller fyrverkerier så kan hunden känna sig lugnare i din närhet.
  • Diet - Visste du att även hundens diet kan inverka på hur de känner sig. Brist på näringsämnen kan ha en negativ effekt på hundens humör och välmående.
  • Tillskott mot stress - Du kan även prova lugnande till hund receptfritt. Det finns naturliga kosttillskott för hundar som innehåller lugnande ingredienser såsom kamomill och B-vitamin.
  • Distraktion - En stressad hund kan känna sig gladare om du distraherar hunden. Prova att lämna på radion och ge din hund roliga leksaker så att hunden får något annat att tänka på vid stressiga situationer eller när hunden lider av separationsångest.

Andra intressanta artiklar