Vad kan hundar äta?

Det kan vara svårt för oss människor att hitta en bra och välbalanserad diet för oss själva, så hur bär vi oss åt för att hitta en bra diet för våra fyrbenta vänner? Vi vill givetvis att vår hundar ska vara så friska och glada som möjligt, men det kan vara svårt att förstå vad hundar kan äta och vad man inte bör ge dem. Många väljer att helt enkelt ge samma hundfoder varje dag, men det finns många näringsrika livsmedel som kan ha fördelar för din fyrbenta vän. För att hjälpa dig att bättre förstå vad du kan bjuda på har vi sammanställt en praktisk lista på lämplig mat för hunden!

Vad kan hundar äta?

Folk frågar konstant vad man kan ge till sin hund - Kan hundar äta banan? Kan hundar äta ägg? Kan hundar äta äpplen? Kan hundar äta jordgubbar? Kan hundar äta makrill i tomatsås? För att göra det lite enklare, så att du inte behöver oroa dig om din hund oavsiktligt äter lite människomat, har vi gjort en lista på de vanligaste matvarorna som är nyttiga för hundar och som du lugnt kan ge dem vid sidan om deras vanliga hundmat.

Frukt och grönsaker

Precis som för oss människor är frukt och grönsaker bra mat även för hundar och bör ingå i deras kost! De är inte bara är de fulla av fantastiska vitaminer och mineraler som har flera fördelar för din hunds hälsa och välbefinnande, utan de är också en naturlig källa till andra näringsämnen som din hund behöver. Detta inkluderar fibrer för matsmältningssystemet, protein för musklerna och bra sockerarter som ger energi. Men var försiktig, alla frukter och grönsaker är inte fördelaktiga för hunden. Följande frukter hör till de bästa, som du gärna kan ge till din hund!

animigo-se-fruit-and-vegetables-info

Kött & fisk

Hundar är naturliga köttätare, men kan hundar äta kyckling och fisk, kanske du undrar? De får gärna äta flera olika typer av kött och fisk. De enda begränsningarna är att köttet bör vara av bra kvalitet och ordentligt tillagat, precis som med din egen mat. Hundar behöver rikligt med protein och därför är rött kött och fjäderfä utmärkt för deras diet.

Kyckling rekommenderas ofta eftersom det är magert kött med mycket protein och mindre fett, men nötkött är också populärt eftersom det är en bra källa till järn. Även om fisk inte förekommer i hundens naturliga kost lika ofta, kan det vara bra för deras hälsa. Hundar får gärna äta fisk eftersom speciellt oljig fisk som lax, tonfisk och makrill innehåller rikligt med essentiella fettsyror, såsom omega 3, som är känt för att innehålla EPA och DHA som kan ha många fördelar för hundens allmänna hälsa och är bra för allt från huden och pälsen till hjärnan och hjärtat.

animigo-se-meat-fish-info

Andra livsmedel

Det finns flera andra livsmedel som man tryggt kan ge till sin hund förutom frukter, grönsaker, kött och fisk. Husdjursägare är dock ofta osäkra på om de är lämpliga eller inte. Följande livsmedel har naturligt ursprung och kan därför anses vara sund hundmat som har unika fördelar för din fyrbenta vän. De har i allmänhet ett lägre näringsvärde än frukt och grönsaker som är fulla av vitaminer och mineraler, eller kött och fisk som är fullpackade med protein, men kan vara nyttiga ändå! De är perfekta för att fylla ut en måltid för att göra din hund mätt och kan även fungera bra som en godbit att belöna din hund med nu och då!

animigo-se-other-foods-info-3

Vad får hundar inte äta?

Nu vet du vad du får ge till din hund, men vad får hundar absolut inte äta? Du har säkert hört att du inte får ge din hund choklad och undrar kanske varför. Hundars metabolism skiljer sig från människans och därför kan vi äta en del livsmedel som kan vara farliga för våra hundar. Choklad och koffein kan vara något som vi människor inte kan leva utan, men de innehåller ämnen som är giftiga för hundar och kan leda till kräkningar, andningssvårigheter, svaghet, uttorkning, diarré och ännu allvarligare följder. Symptomen kan variera beroende på vad hunden har fått i sig och hur det påverkar hunden, men om du ser dem äta något av följande livsmedel bör du ta dem till en veterinär så fort som möjligt.

Det är viktigt att du förstår vad du inte får ge till hunden. Medan rätt kost kan vara ett bra tillägg till deras vanliga foder, kan dessa farliga livsmedel ha allvarliga konsekvenser och skada hunden om de äter för mycket av dem. Här är några livsmedel som din hund bör undvika till varje pris!

animigo-se-dogs-not-eat-info-4

Mat du bör vara försiktig med

Det finns människomat som hundar kan äta, men som du bör vara försiktig med. Dessa livsmedel får man endast ge till hunden i små mängder, eftersom stora mängder kan orsaka problem för hälsan. Vissa av dem kan till och med vara fördelaktiga i små mängder, men om hunden äter för mycket av dem kan de vara skadliga.

animigo-se-foods-to-be-cautious-info

Översikt

Nu borde du veta vad hundar får och inte får äta. Även om det finns miljontals livsmedel på marknaden, är dessa de vanligaste och de viktigaste att undvika. När det gäller din hunds vanliga diet bör du tänka på att ge en välbalanserad kost som passar din hunds behov. Du kan välja att ge din hund torrfoder, färskfoder eller göra egen hundmat. Många väljer att ge sin fyrbenta vän vanligt hundfoder eftersom det är bekvämt, färdiggjort, färdigt uppmätt och ofta billig hundmat. Detta är inte nödvändigtvis ett problem, det gäller bara att välja det som passar bäst för just din hund. Det hävdas ofta att färdiglagad hundmat redan innehåller allt som behövs, men hur vet du om det stämmer?

Det enklaste sättet att försäkra dig om att din hund får en mångsidig och välbalanserad kost är att även ge dem så kallad människomat ibland. Frukt, grönsaker, kött och fisk är naturlig föda som passar bra för din hund. Dessa är livsmedel som hundar naturligt skulle äta i det vilda och de innehåller olika näringsämnen som hundar kan dra nytta av. Du kan även lägga till naturliga kosttillskott, såsom multivitaminer, om du vill ge din hund en extra näringsboost. Nu vet du vad din hund kan äta, så att du kan ge din hund en mångsidig kost utan att behöva oroa dig för vad som är lämpligt eller ej.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på