Hur rengör man hundens tänder?

Att ta hand om hundens hälsa och ge dem den vård och omsorg de behöver dagligen för att hålla dem i toppform är viktigt för alla hundägare. Det finns flera sätt att säkerställa att din hund har ett friskt och lyckligt liv, men en viktig faktor som ofta förbises är hundens tandhälsa och munhygien. Att rengöra hundens tänder är nödvändigt för att försäkra dig om att hunden har rena tänder och ett välmående tandkött. Ovårdade tänder kan leda till plackuppbyggnad och tandsten hos hunden, som i sin tur kan leda till andra komplikationer. Problemet med att vårda hundens tänder är ofta att hunden inte själv tillåter det. Hundar kan vara väldigt envisa och deras motvilja kan göra det väldigt svårt att komma åt tänderna med en tandborste. Så hur tar man sig till för att ge den tandvård hunden behöver?

Tandproblem hos hundar

Att helt och hållet struntar i att ta hand om hundens tänder leder inte bara till att de blir smutsiga och att andedräkten börjar lukta, det kan även ha allvarligare följder. Munnen är ett viktigt verktyg för hundar, som de inte bara använder för att äta sina föda, utan även behöver för att utforska världen runt omkring dem. Att förbise munhygien och tandvård kan påverka även resten av hundens kropp.

De problem som kan uppstå i hundens mun ökar gradvis. Om din hunds tänder inte rengörs kommer plack att bildas på tänderna. Plack är en klibbig massa som bildas av saliv och matpartiklar som fastnar på tänderna efter att hunden har ätit. Plack luktar illa, men är inte skadligt om det avlägsnas i tid. Plack som inte avlägsnas kan däremot hårdna och bilda tandsten.

Att ta bort tandsten hunden har fått på tänderna är mycket svårare än att ta bort än plack, eftersom det sitter hårt fast vid tänderna. Tandsten avger en obehaglig lukt och kan dessutom försvaga och skada både tandköttet och tänderna. Ett skadat eller sårigt tandkött kan leda till flera besvär, eftersom bakterier kan komma i kontakt med såren och föras vidare till andra delar av hundens kropp via blodet. På grund av detta är det viktigt att rengöra hundens tänder regelbundet, för att undvika att tandköttet skadas i första hand. Här är några tips på hur du bäst rengör tänderna på hunden:

Borsta tänderna på hunden

Den effektivaste metoden att avlägsna plack och orenheter är med hjälp av tandborste. Detta gäller både hundar och människor. Men hur ofta ska man borsta tänderna på hunden egentligen? Det finns många åsikter och spekulationer kring detta, men det hävdas att några gånger per vecka är bra för att undvika ansamling av plack.

Börja när de är valpar

Börja när de är valpar

‘Man kan inte lära gamla hundar sitta’, lyder ett gammal ordspråk, som faktiskt stämmer ganska bra när det gäller rengöring av hundens tänder. Det bästa sättet att vänja din hund vid tandborstning är att börja så tidigt som möjligt. Detta gäller även andra rutiner som du vill lära din vovve. Om du börjar borsta tänderna regelbundet på din valp, så vänjer hunden sig och är ofta inte lika motvillig som äldre.

När du börjar borsta tänderna på en valp, så ser de det som en vanlig rutin, men om du plötsligt börja borsta tänderna på en vuxen hund så kan de ha en fientlig inställning, eftersom de upplever det som påträngande och inte förstår varför du plötsligt attackerar deras mun med en borste. Du kan börja med att helt enkelt sätta lite hundvänlig tandkräm på en trasa och sedan försiktigt gnugga det på valpens tänder. När de blir lite äldre kan du övergå till att använda en tandborste.

Hitta rätt metod

Då de flesta hundar brukar sträva emot då man försöker borsta tänderna kan den bästa metoden vara att sitta bakom hunden! När hunden har ryggen mot dig kan de uppleva det mindre påträngande och irriterande. Detta innebär också att du kommer åt hundens mun lättare och bekvämare, vilket kan göra det enklare för hunden att förstå att du har goda avsikter.

Belöna dem

Kom ihåg att berömma och belöna din hund efter att du borstat hundens tänder, till exempel genom att ge hunden en tuggpinne. Hundar reagerar på beröm och det kan få dem att associera tandborstningen med något positivt. Genom att belöna din hund för gott uppförande, försäkrar du dig om att hunden upprepar det. Som vi redan nämnde är det bäst att börja rengöra hundens tänder vid ung ålder, men om du försöker vänja en äldre hund vid tandborstning kan du stödja ett positivt beteende genom att klappa hunden, prata lugnande, berömma och sedan belöna hunden med en godbit. Detta får hunden att uppleva tandrengöring som en positiv upplevelse, vilket gör din hund mer lydig och villig för tandborstning i framtiden.

Använd rätt produkter

Det är också viktigt att använda rätt produkter. Man ska aldrig borsta tänderna på hund med vanlig tandkräm för människor, eftersom den är för stark och hunden ofta sväljer tandkrämen. Det finns speciell tandkräm för hundar som är ofarlig att svälja och dessutom smakar gott. Tänk på att välja en produkt som är gjord på naturliga ingredienser och använd en mjuk borste som inte river tandköttet. Borstningen blir dessutom lättare om du använder en tandkräm hunden tycker om, prova till exempel med en köttsmakande tandkräm.

Alternativa metoder

Om din hund är väldigt envis och motsträvig när det gäller tandborstning, så finns det lyckligtvis andra sätt att rengöra tänderna. Det finns ett antal olika produkter anpassade specifikt för hundens tandhälsa, såsom tuggpinnar, kosttillskott och pulver. Använd dem i samband med en balanserad diet för att försäkra dig om att hundens tänder och tandkött hålls friskt och rent. Även om du inte borstar hundens tänder bör du regelbundet ta en titt i munnen. Hur friskt tandkött hunden har kan ge indikationer på hundens allmänna hälsa. Irriterade eller missfärgade slemhinnor kan tyda på infektioner eller andra besvär.

Förebyggande tandvård för hundar

Det finns även förebyggande åtgärder, som motverkar att tandproblem uppstår i första hand och som underlättar tandborstning och rengöring. Plack hos hundar bildas av maten som hunden äter och därför kan rätt diet hjälpa till att lindra risken för tandbesvär. En kost som innehåller mycket socker och bearbetade livsmedel kan till exempel skada din hunds tänder. Kontrollera alltid innehållet i maten som du ger din hund för att säkerställa att den är lämplig för att hålla tänderna i och tandköttet i form.

Förebyggande tandvård för hundar

Du bör även hålla ett öga på hundens munhälsa och vad de stoppar i munnen. Tandproblem hundar drabbas av orsakas ofta av att hunden har brutit eller skadat en tand efter att ha tuggat på hårda föremål eller pinnar. Försäkra dig om att din hund har tillräckligt med tuggleksaker som är trygga för tänderna. Du kan även ge din hund tillskott i form av tuggpinnar. Tänk på att välja produkter gjorda av naturliga material, utan kemikalier och tillsatsämnen.


Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på