Tandvård

Hur borstar man valpens tänder?

Är det något vi alla vet så är det att hundar tuggar på precis allt; möbler, mat och precis allt de hittar utomhus. Detta gäller speciellt valpar. När hundar är unga är de otroligt nyfikna små varelser, vilket är logiskt. Det är trots allt så de lär sig om världen runt om sig. Med allt tuggande är det viktigt att ta hand om deras tänder. De kan drabbas av smärtsamma problem som tandlossning och infektioner senare i livet.Precis som människor, kan du även borsta din valps tänder! Om du undrar hur du ska börja, så har du här en guide över hur man borstar valpens tänder.

Förbered din valp

Tyvärr kan du inte förklara för din valp varför du stoppar en tandborste i munnen på den. Börja lätt, och bygg successivt upp borstandet. Börja med att röra vid din valps mun, runt nosen. Försök sen lägga något gott på ditt finger, som köttsoppa eller buljong, och låt valpen slicka av det. Rör försiktigt vid din valps tandkött och tänder medans det slickar av det goda. När de börjar associera att du rör deras tänder med godis lägger det en bra grund för tandborstning i framtiden.

Se till att hela processen, från förberedelse till tandborstning är en glad upplevelse för valpen. En positiv atmosfär gör underverk för valpens attityd och inställning till att få tänderna borstade, nu och genom hela livet. Beröm och belöna den. Det gör du säkert redan, men försök vara extra positiv när du vänjer din valp vid nya situationer.

Vänj den vid känslan av tandborsten

Nu när din valp är van vid att ha något i munnen kan du börja vänja den vid känslan av tandborsten, som ju skiljer sig ganska mycket från känslan av ditt finger. Ta något grovt, men inget obehagligt eller skadligt. Ett tunt bandage eller lite gasbinda funkar fint. Linda det runt fingret och doppa det i någonting gott, precis som tidigare, Massera sedan valpens tandkött försiktigt med ditt finger medans den slickar av det goda. Upprepa detta några gånger tills du märker att valpen är glad och bekväm med proceduren.

Försök nu med tandborsten

Nästa steg är att byta ut ditt finger till en tandborste. Det finns olika typer av borstar du kan prova. För att göra övergången från ditt finger enklare kan du prova med en fingerborste. De sitter fast på ditt pekfinger och fungerar som en borstförlängning. De kan vara lättare att använda om din valp inte är bekväm med att hålla munnen öppen och låter dig enklare nå vrår som kan vara svåra att nå med en vanlig borste. Alternativt kan du prova med en mer traditionell tandborste som ser ut ungefär som din egen tandborste. Eller om din valp är riktigt besvärlig kan du prova en tandborstleksak. De fungerar som en tuggleksak som frigör tandkräm när valpen tuggar på den själv.

Oavsett så kan du börja med att ha flytande godis på den valda tandborsten och låta valpen slicka av det. På så sätt vänjer sig valpen vid känslan och texturen på tandborsten. Sen kan du börja med att massera den mot valpens tänder och tandkött. Nästa anhalt - tandkräm!

Hitta en tandkräm för valpar

Du kanske inte visste det, men tandkräm för människor är inte hundvänligt. De innehåller flour som är bra för våra tänder men dåligt för valpens mage. Välj istället en hundvänlig tandkräm. De smakar ofta kött, vilket passar perfekt för små valpar!

Prova Denti-Care Tandkräm. Den är lämplig för hundar i alla åldrar och storlekar och blandningen av helt naturliga ingredienser är perfekt för tänder och tandkött. Den smakar också jättegott. För hundar i alla fall. Den är 100% ätbar och snäll mot matsmältningssystemet.

Ge valpen lite tandkräm att smaka på så att den vänjer sig. Ha den sedan på din valda tandborste och låt den slicka av det.

Borsta din valps tänder

Nu är det dags att börja borsta valpens tänder! Ha lite tandkräm på tandborsten och börja med att försiktigt borsta en eller två av de övre framtänderna. Försök sen med en tredje och så småningom så många tänder som tandborsten når på en gång. Börja långsamt och försiktigt, och var mjuk under hela tiden. Precis som våra tänder kan valpens tänder och tandkött skadas om du borstar för hårt, det är också obehagligt för valpen.

Glöm inte tänderna bak i munnen! De kan vara svåra att nå eftersom att de sitter längst in. Håll upp valpens läppar så att du kommer åt dem och borsta på. Dessa tänder tenderar att vara mest utsatta för plack så se till att ge dem lite extra uppmärksamhet.

Det var allt; nu är du klar! Grattis, du är nu en expert på att borsta valptänder! Nu vet du hur du borstar din valps tänder men låt fortfarande en veterinär titta på valpens tänder regelbundet. Det kan ibland vara svårt att själv upptäcka olika tandrelaterade problem så det är värt att låta en professionell titta på dem med jämna mellanrum, så att du kan känna dig trygg med att din hund har friska, fina tänder och tandkött.

Andra intressanta artiklar