Tandvård

Rengör din hunds tänder utan att borsta

Att borsta eller inte borsta. Det är frågan du kanske ställer dig själv när det kommer till din hunds tänder. Precis som för oss och våra tänder, spelar tandvård en stor roll för att hålla din hund hälsosam och glad. Våra nyfikna små varelser tycker om att sätta tänderna i precis allt, så det är inte konstigt att deras tänder utsätts för en hel del risker på regelbunden basis. Tyvärr så är det svårt att förklara för en hud varför vi behöver stoppa en tandborste i deras mun. De är trots allt inte alltid bäst på att lyssna. Detta kan göra manuell tandborstning till lite av en mardröm. Om du inte vill träna din hund till att acceptera att få sina tänder borstade så finns det tack och lov andra alternativ att ta till. Här berättar vi allt du behöver veta om att rengöra din hunds tänder utan tandborstning.

Ben

Du vet hur det är med hundar och ben. Din pälskling älskar sannolikt också att tugga på ett. Det bästa är att det faktiskt även är bra för tänderna! Genom att tugga på ben avlägsnas plack och tandsten som byggs upp runt tänderna naturligt från din hunds mun. Detta är det enklaste och vanligaste sättet och din hund har antagligen redan ett ben eller två att tugga på!

Men det finns några saker att tänka på. Först och främst, ge aldrig din hund tillagade ben. De kan spricka och gå sönder och skära din hund i munnen eller fastna i halsen - och det vill vi inte! Se till att benet är rått så är det bara att tugga på. För det andra, ben kan bära med sig en hel del bakterier så se till att din hund bara får tugga på sina ben på ett, specifikt, ställe så att du kan göra rent efteråt och hålla resten av huset rent och bakteriefritt.

Tuggpinnar

Dessa fungerar på samma sätt som ben och hjälper naturligt till att rengöra din hunds mun utan tandborste. Du kan hitta tuggpinnar tillverkade av alla möjliga djurmaterial, från läderartad råhud till särskilt framställda tandvårdstuggpinnar. De är ätbara så du behöver inte tänka på att städa efteråt. De tar bara lite tid att tugga sig igenom.

Mjuka tuggisar

Mjuka tuggisar är ett perfekt sätt att lura din hund till att göra rent sina tänder. De är tuggbara tabletter som föreställer hundgodis och kommer i flera olika former och smaker. Animigos Dental Care, till exempel, hjälper till att stötta hälsosamma tänder och tandkött med en rik blandning av vitaminer, såsom C-vitamin, och mineraler, såsom kalcium och magnesium, och andra ingredienser som är kända för sina tandstärkande egenskaper. De fungerar på hundar av alla former och storlekar, så du kan anpassa dagsintaget efter just din hund. De funkar till och med för katter om du även har en kattkompis som stryker omkring hemma.

Tandvårdsleksaker

Eftersom att det kan vara svårt att borsta en hunds tänder har smarta hundleksakstillverkare tänkt till. De har utvecklat leksaker som frigör hundvänlig tandkräm medans hunden tuggar! Tandvårdsleksaker är riktigt populära just nu, men tänk på att de inte alltid är det bästa alternativet. Om din hund har särskilt kraftfulla käkar eller bett kan de bita rakt igenom plasten de är tillverkade av och eventuellt svälja plastbitarna. Det är ju uppenbart inte optimalt. Idéen är ju att slippa gå till hundtandläkaren eller veterinären.

Tandvårdsservetter

Våtservetter för tänderna. Tandvårdsservetter kan vara ett snabbt och enkelt alternativ för att rengöra din hunds tänder utan tandborstning. Men medans deras lättanvända smidighet kan vara en fördel, så är det mindre sannolikt att de kan avlägsna plack och tandsten ordentligt. Dessutom så är de engångsprodukter, vilket kan bli dyrt i längden.

Frukt och grönsaker

Japp, frukt och grönsaker kan användas till att rengöra din hunds tänder. Frys några bitar av sötpotatis eller morot och låt hunden tugga sig till hälsosamma tänder. Det ger inte bara en boost av vitaminer och mineraler, det är också billigt att köpa hem och är 100% naturligt. Den enda nackdelen är att det inte är så effektivt för att avlägsna hård plack och tandsten som redan byggts upp.

Nu vet du allt om att rengöra hundtänder utan tandborste! Om inget alternativ känns rätt för dig kan du naturligtvis fortfarande förbereda din hund för faktisk tandborstning. Se vad som funkar för dig och din fyrfota kompis och ta det därifrån.

Andra intressanta artiklar