Tandvård

Den bästa hundmaten för att undvika dåliga tänder

Är det något vi vet om hundar, så är det att de älskar att äta. Hundmat, människomat, gräs, växter och mer osmakliga saker som vi definitivt gärna undviker! Varje hundägare kan vittna om att de kommit hem och hittat sin hund nöjt liggande bredvid en söndersliten soffkudde eller hög med papper. Det kan vara ett oundvikligt scenario. Men allt tuggande och slitande betyder att derar tandhälsa är väldigt viktig för deras välmående. Hundar av alla former och storlekar utsätter sina tänder för stora påfrestningar. Detta kan på sikt leda till problem som påverkar dem på olika sätt. Tandvård; tandkräm och regelbundet borstande, är viktigt men du kanske också undrar vilken mat som är bäst att ge din hund om den har problem med dåliga tänder. I den här texten går vi igenom tecken på tandproblem hos hundar och vilken mat som är bäst att ge dem.

Sätt stopp för det redan innan det börjar!

Detta är lättare sagt än gjort för hundägare som för sent fått reda på att deras hund har problem med tänderna. Men för nya kompisar och hundägare som letar efter mer information om hur man tar hand om sin hunds tänder finns det absolut flera saker man kan göra för att förhindra att ens hund får dåliga tänder. När det gäller maten så är torrfoder bättre än mjukmat. Torrfoder fastnar inte på tänderna och kan till och med hjälpa till att rengöra dem. Du borde också borsta din hunds tänder varje dag, till exempel med Animigos Denti-Care Tandkräm. Precis som med våra tänder, kan regelbunden tandborstning hjälpa till att motverka olika tandproblem innan de uppstår. Alternativt kan du prova med ett kosttillskott, som Dental Care Tandvård, om din hund inte gillar tandborstning. Dessa helt naturliga, tuggtabletter är packade med vitaminer och mineraler och innehåller kalcium, magnesium och C-vitamin för att stötta ett normalt bevarande av din hunds tänder.

Upptäck tecknen

Om din hund har utsatt sina tänder för lite väl stora påfrestningar och drabbats av tandrelaterade problem så finns det vissa tecken du kan upptäcka tidigt. För det första kan det förstås göra ont för dem att tugga. Om du märker att de inte längre äter upp maten som de tidigare har gluffsat i sig så är det ett säkert tecken. Även om hundar inte är kända för sin fräscha mintdoftande andedräkt, kan en särskilt dålig andedräkt och mer dregel än vanligt vara ett tecken på att de lider av dålig tandhälsa.

När du tittar på din hunds tänder, särskilt om den är bekväm med att du öppnar munnen och tittar, ska du leta efter synliga missfärgningar. Ett överskott av tandsten runt huggtänderna, lösa eller trasiga tänder, eller blod i munnen är alla dåliga tecken. Om du ser något av detta bör du ta din hund till veterinären. Veterinären kommer att behandla det och rekommendera lämplig mat för din hund, men du kan också hjälpa till att delvis motverka att de här problemen uppstår från första början med våra rekommendationer nedan.

Prova torrfoder

Du kanske inte trodde det men torrfoder kan vara det bästa foderalternativet för din hunds tänder. Om din hund inte har för ont i tänderna klarar de enkelt av att tugga maten. Det bästa med torrfoder är att det inte fastnar på tänderna på samma sätt som blötmat gör. Därför är det också mindre sannolikt att det ligger kvar och skapar beläggningar som leder till att plack byggs upp.

Mjuk mat

Om din hund däremot har riktigt dåliga tänder, eller bara har några få tänder kvar, så är torrfoder uteslutet. Om de inte har tillräckligt starka eller många tänder kvar för att tugga torrfodret ordentligt kan de sätta maten i halsen. Då är istället mjuk blötmat det rätta valet. Om det fortfarande är för svårt för hunden att äta kan du mosa upp den för att göra det lättare för din hund. Hundar med få tänder kvar tuggar sin mat med tandköttet för att göra den lättare att svälja. Så gör din hund en tjänst och kör maten i mixern eller matberedaren innan du ger den till din hund.

Eller skäm bort din hund med människomat

Om du vill unna din hund något extra eller om din hund helt enkelt tröttnar på att alltid äta samma mat kan du slänga ihop lite människomat som garanterat kommer att gå hem. Ägg är alltid populärt. De är hundvänliga, fulla med protein och, bäst av allt, mjuka och lätta att tugga. Eller så kan du koka upp lite grönsaker. Kokt broccoli och morot är bra för hundar och snällt mot tänderna om det är tillräckligt kokt. Eller ännu bättre, koka upp lite kött om du verkligen vill vinna din hunds hjärta och samtidigt vara snäll mot tänderna. Vitt kött, som kalkon och kyckling, är perfekt. Men se till att det inte finns ben i, eller använd bröstfileer för att vara på den säkra sidan. Det sista du vill är att din hund biter i ett hårt ben!

Och det är allt du behöver veta om den bästa maten för din hunds tänder! Men som vi skrev tidigare så ska du alltid ta din hund till veterinären så snart som möjligt om den visar allvarliga tecken på tandproblem.

Andra intressanta artiklar