Är fiskoljor bra för hundar?

När man pratar om att maximera levnadsstandarden för våra hundar tänker vi främst på organiska dieter och träningsrutiner men kanske vi skulle kunna ta en titt mot havet för att finna en väg till ett optimalt välbefinnande för våra fyrbenta vänner? Kan hundar äta fiskolja, kanske du undrar. Du har kanske hört talas om lax- eller torskleverolja för hundar, men varför är de så bra för deras välmående? För att förstå varför vi borde ge dessa tillskott till våra hundar behöver vi först förstå vad dessa fiskoljor är och hur de fungerar.

Vad är fiskoljor för hundar?

Vad är fiskoljor för hundar?

Fiskoljor är, som namnet antyder, naturliga oljor som utvinns ur fisk. De består huvudsakligen av enkelomättade fetter, som är flytande i rumstemperatur. De vanligaste formerna av fiskolja är torsklever och laxolja för hundar, men är dessa fetter nyttiga? Det är allmänt känt att omättade fetter är mycket hälsosammare än mättade fetter. Fetter i allmänhet spelar en viktig roll i kroppen, eftersom de bidrar till att skapa hormoner som är väsentliga för kroppens och hjärnans funktion samt för reproduktionssystemet, vilket är en fördel i tillskott för hundar.

Det är den omättade fettsyran Omega 3 som ligger som grund för fiskolja. Denna fettsyra är ett populärt kosttillskott för människor på grund av sin positiva inverkan på hjärnan, men visste du att omega 3 kan verka lika lovande även för hundar? Det finns vissa komponenter som bidrar till Omega 3 fettsyrans fördelar. I dessa ingår följande:

EPA

Eikosapentaensyra, eller EPA är ett av de två viktigaste näringsämnen som finns i Omega 3, den mest betydelsefulla komponenten i fiskolja till hundar. Denna biologiska naturliga fettsyra är orsaken till att omega 3 olja till hundar är ett så efterfrågat tillskott och till att omega 3 hundmat ofta rekommenderas. Ett tillräckligt stort intag kan det nämligen vara gynnsamt för kolestorolnivåerna. EPA påstås även stödja normal hjärtfunktion som är viktig för din hunds hjärthälsa.

DHA

DHA är den andra av de två viktigaste aktiva fettsyrorna som du hittar i Omega 3 för hundar. Den har en stödjande roll för de potentiella fördelarna med fiskolja för din hund, men den anses även hjälpa till med att stödja psykologisk funktion. Detta förklarar varför Omega 3 är ett så populärt tillskott både hos människor och husdjur.

Kan jag ge min hund Torskleverolja?

Även om fiskoljor verkar vara utmärkta, marina tillskott för din hunds diet, så bör du alltid noga överväga om du bör ge dessa kosttillskott eller ej, samt hålla koll på hur mycket krill-, torsk-, eller laxolja hunden bör inta. Du bör ta hänsyn till följande faktorer som är relaterade specifikt till fiskoljor för hundar:

Kvicksilver

Kvicksilver

Bortsett från våra husdjurs hälsa, är ett problem som har oroat världen de senaste åren den ökande föroreningen av världens hav. Detta har lett till flera olika problem, som skadade korallrev, minskat fiskbestånd och förorenat vatten. På grund av föroreningen så har även fiskarna fått i sig stora mängder oönskade kemikalier, främst kvicksilver.

Kvicksilver är en mycket giftig kemikalie som du absolut inte bör tillåta din hund att få i sig och det kan nu hittas i små mängder i vissa fiskar. Därför är det viktigt att du säkerställer att den fiskolja hunden får i sig är från en pålitlig källa, eller till och med organisk, eftersom det minskar sannolikheten att den innehåller kvicksilver. Detta är en viktig faktor att tänka på om man vill förbättra sin hunds hälsa. En av anledningarna till att krillolja för hundar har blivit så populärt är att den ligger lägre ner i livsmedelskedjan och mindre sannolikt innehåller skadligt kvicksilver.

Koncentration

Du bör även överväga hur koncentrerad fiskoljan är. Ingredienserna i fiskolja, som Omega 3 (EPA och DHA), samt i omega 3 hundmat är effektiva, men endast om de ges i rätt mängd. Kom ihåg att alltid kolla etiketten för att säkerställa att du får en högpotent olja, eftersom det ger bäst fördelar för din hunds hälsa och välbefinnande.

Bör jag ge min hund fiskolja?

Bör jag ge min hund fiskolja?

När du överväger någon form av fiskolja till hunden, bör du tänka på att det i allmänhet är ett bra sätt att komplettera en diet med ingredienser som hunden inte får i sig från endast sin normala kost. Men som det står angivet ovan är det nödvändigt att se till att din hund får högkvalitativ fiskolja eller hundmat med omega. Fiskoljan för hundar ska vara av lämplig styrka för att ge din fyrbenta vän den positiva effekt, som har gjort den så populär hos människor. Genom att göra dessa kvalitetskontroller försäkrar du dig om att din vovve inte heller får i sig några skadliga kemikalier.

Även om dessa fiskoljor anses vara ett utsökt tillskott för att förbättra din hunds välbefinnande så bör du dessutom komma ihåg att det krävs mer än så för att hålla din hund i optimal form.

En välbalanserad kost och tillräcklig motion är en förutsättning för att ge något tillskott, eftersom det lägger en stabil grund för att överväga vad du kan lägga till hunds diet för att förbättra hundens vitalitet. Likaså bör du erbjuda din hund en aktiv livsstil, eftersom det hjälper till att säkerställa att kroppen fungerar bra, samt även hjälper till att säkerställa hundens lycka. Fiskolja för hundar är briljant för att komplettera dessa två pelare för en hälsosam livsstil och för att hjälpa din hund att nå en ännu högre nivå av välbefinnande.

Fiskolja för hud och päls

Krill-, torsklever- och laxolja för hundar har, som namnen antyder, alla något gemensamt; de består av naturliga oljor. På cellnivå är oljor hydrofoba. Det innebär att de kemiskt inte gillar vatten och tenderar att inte blanda sig med det, utan istället lägger sig oljan på vattenlösningens yta. Detta gör det mycket gynnsamt för din hunds hud- och pälsvård. Fiskoljor för hundar kan hjälpa till att stöta bort fukt från pälsens utsida, samtidigt den stödjer och skyddar den naturliga balansen för en frisk hud och blank päls. Oljor skyddar hudens och hårcellernas näringsämnen från att sköljas bort.

Den rätta fiskoljan för hundar

Hur vet man vilken typ av fiskolja hunden behöver? Som med alla kosttillskott så är det viktigt att ge din hund fiskolja som har sitt ursprung i naturen. Därför anses hundmat med omega, såsom torsklever-, krill- och laxolja för hundar ha mest fördelar. Alla dessa är exempel på naturligt framställd omega 3 hundmat. Det rekommenderas att använda ingredienser från naturliga källor för att ge din hund det bästa tänkbara tillskottet med minimal risk för oönskade tillsatsämnen och kemikalier.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på