Välbefinnande

Urinvägsinfektion hos hundar - symtom och bra råd för behandling

Precis som för oss människor, så händer det ibland att hundar råkar ut för urinvägsinfektioner. Detta kan antingen vara en bakteriell urinvägsinfektion eller cystit. Utöver att vara obehagligt för hunden så kan det ibland även få tragiska konsekvenser för hunden. I vissa allvarliga fall så kan en obehandlad urinvägsinfektion leda till att bakterier färdas längre upp i urinvägarna och orsakar infektion i njurarna, vilket i sin tur kan leda till allvarliga sjukdomar.

Lyckligtvis så finns det hjälp att hitta med både behandlingar och förebyggande åtgärder som du kan använda på din hund, både tik och hanhund. För att ge de bästa möjliga förutsättningar för att förhindra urinvägsinfektioner.

Vad är urinvägsinfektion hos hundar?

Urinvägsinfektioner orsakas när bakterier tar sig in, eller bildas, i den nedre delen av urinvägarna. Dessa bakterier sprider sig sedan vidare till urinröret och urinblåsan. I de flesta fall så leder detta i sin tur till en infektion och inflammation i slemhinnan, och kan i sällsynta fall även spridas till urinvägarna via blodet. Detta är något som är obehagligt och smärtsamt hos både människor och hundar. Trots att urinvägsinfektion ofta är något som ses som lite av en “feminin” sjukdom, så är det vanligt att både tikar och hanhundar drabbas av urinvägsinfektioner.

Varför får hundar urinvägsinfektioner?

Även om hundar i vissa fall kan få urinvägsinfektioner utan några bakomliggande orsaker alls, så beror de flesta urinvägsinfektioner hos hundar på virus eller svamp infektioner. Andra tillstånd som drabbar urinvägarna, så som urinstenar eller urinkristaller kan också spela en avgörande roll, då dessa kan leda till att bakterier fastnar i urinröret och orsakar en inflammatorisk sjukdom.

Detta betyder i sin tur att hundar som lider av diabetes löper en större risk att drabbas av urinvägsinfektioner, eftersom att de kan ha socker i urinen vilket ger näring åt de bakterier som orsakar urinvägsinfektioner. Hundar som lider av problem med njurarna kan också ligga bakom urinvägsinfektion då njurarna spelar en stor roll i bildandet av urin.

Andra vanliga orsaker som ligger bakom urinvägsinfektioner hos hundar kan vara att hunden inte tömmer blåsan helt, en förändring i urinens pH värden, eller förändringar i bakteriefloran i urinvägarna. Det är även ett tidigt symtom på att hunden kan ha tumörer i urinvägarna. Det är viktigt att komma ihåg att urinvägsinfektioner inte enbart drabbar tikar, då hanhundar också kan drabbas av urinvägsinfektioner. Det är dock tikar som primärt råkar ut för det obehagliga tillståndet.

Det är väldigt vanligt att tikar drabbas av urinvägsinfektioner före första löpningen, det är heller inte ovanligt att tikar drabbas av urinvägsinfektioner i samband med att de löper. Många hundägare misstar det gör territoriellt beteende när hunden kissar på flera ställen. Detta kan alltså vara ett tecken på att din hund har drabbats av en urinvägsinfektion.

En hund med urinvägsinfektion har en tendens till att kissa oftare än normalt, och kan också råka kissa inomhus.

Vad är symtomen för urinvägsinfektioner hos hundar?

  • Hunden kissar mer frekvent än vanligt
  • Hunden sätter sig eller ställer sig flera gånger för att kissa, utan att något urin kommer
  • Smärta vid urinering (hunden gnyr, gnäller eller skakar)
  • Blod i urinen
  • Urinen doftar ovanligt fränt eller starkt
  • Rumsrena hundar kissar inomhus

Om din hund har en urinvägsinfektion så tenderar den att urinera mer frekvent än vanligt. Det händer också ofta att din hund hukar sig, eller lyfter på benet för att kissa men inget urin kommer ut. Detta beror främst på att det är smärtsamt för hunden att urinera om den är drabbad av en urinvägsinfektion. Det är även vanligt att väldigt små mängder urin kommer ut, eller att det finns blod i urinen. Utöver dessa symtom så är det också vanligt att hundar med urinvägsinfektion har feber, minskad aptit och buksmärtor.

Hur förebygger man urinvägsinfektioner hos hundar?

Lyckligtvis så finns det mycket du som hundägare kan göra för att ge din fyrbenta vän de bästa förutsättningarna att inte få en urinvägsinfektion. En enkel metod är att se till att din hund har tillgång till rent vatten och att de dricker tillräckligt. Detta ser till att bakterier och smuts spolas ut med urinen och håller urinröret rent.

God päls hygien spelar också en stor roll och det är en bra idé att hålla hundens päls ren och trimmad runt könsöppningen, detta är extra viktigt för långhåriga raser. Detta säkerställer att smuts och bakterier inte lika lätt kan ta sig från pälsen till urinröret.

Det kan även vara en bra idé att ge din hund ett tillskott som är direkt riktad mot urinvägarna. Antingen om din hund redan har en urinvägsinfektion, eller som förebyggande åtgärd. Detta gör så att din hund får i sig nyttiga näringsämnen för att bättre kunna motstå virus och bakterier. Ett bra alternativ är Animigos Urinary Aid för hundar som är mjuka godisar med tranbär för att bidra till urinvägs hälsan hos din hund. Tranbär används ofta inom huskurer för att förebygga urinvägsinfektioner och rekommenderas också på grund av dess aktiva ingredienser som hjälper till att behandla det smärtsamma inflammatoriska tillståndet.

Som hundägare så finns det mycket du kan göra för att förebygga urinvägsinfektioner. En metod att använda dig av tranbär.

Hur behandlar man urinvägsinfektioner?

Efter en veterinärundersökning som bedömer hur allvarlig urinvägsinfektionen är, så behandlas infektionen med smärtstillande medel och antibiotika. Som hundägare är det riktigt viktigt att hålla ett öga på alla symptom på urinvägsinfektion och skaffa behandling åt hunden så snart som möjligt. Obehandlad urinvägsinfektion kan leda till allvarliga sjukdomar eller infektioner i njurarna. Detta är väldigt smärtsamt för hunden men även för din ekonomi då det oftast resulterar i en mycket dyrare veterinärräkning. Se därför till att ordna en undersökning åt din hund om du misstänker att de drabbats av en urinvägsinfektion.

Är du osäker? Ta med din hund till veterinären

Även om detta kan bli en kostsam historia så är det också det rätta valet att få din hund undersökt av en veterinär om du misstänker att din fyrbenta vän har urinvägsinfektion. Med ett urinprov så kan veterinären ställa en diagnos och med ett laboratorietest så kan man mer detaljerat bedöma vilken typ av bakterier som är inblandade. Detta gör det enklare för veterinären att välja den bästa möjliga behandlingen för just din hund.

Andra intressanta artiklar