Varför är choklad farligt för hundar?

Även om din hund tittar på dig med sina oemotståndliga valpögon och försöker övertyga dig om att dela med dig av en godbit ska du aldrig ge hunden choklad. Choklad är giftigt för både hundar och katter och kan orsaka en hel del problem för dem. Hur farligt det är beror på chokladsorten, mängden och din hunds storlek. Även en liten mängd choklad kan orsaka chokladförgiftning hos hundar och bör därför undvikas till varje pris.

Varför är choklad giftigt för hundar?

Varför är choklad giftigt för hundar?

‘Kan hundar äta choklad’ och en fråga som ofta ställs. Svaret är nej, choklad är farligt för hundar även i små mängder. Hundar och choklad är inte en bra kombination, eftersom choklad är giftigt för dem. Choklad innehåller teobromin och koffein, som båda är metylxantinalkaloider, naturligt förekommande kemikalier som finns i kakaobönan. Detta innebär att de fungerar som stimulansmedel som kan påverka det centrala nervsystemet, hjärtfrekvensen och till och med öka urinering. När dessa föreningar isoleras och koncentreras, kan de till och med användas i medicin för hjärtstimulering, muskelavslappning, blodkärlsdilation och diuretika, vilket förklarar hur kraftfullt och farligt det kan vara i rätt mängd.

När vi människor äter choklad, kan vår kropp hantera kemikalierna så att dessa ämnen bara ger oss en boost. När en hund äter choklad, kan de däremot inte metabolisera dessa föreningar på samma sätt, vilket gör dem mycket känsligare för de kraftfulla effekterna. Detta är orsaken till de negativa biverkningar som uppstår när hunden smakar på choklad och som även kan leda till chokladförgiftning.

Hur mycket choklad är giftigt för hunden?

Detta kanske låter som en enkel fråga, men det finns ett antal faktorer att tänka på innan du kan räkna ut exakt vilken mängd choklad som är giftig för hunden. I genomsnitt är cirka 100-150 milligram teobromin per kilogram kroppsvikt giftigt. Detta betyder att du först måste veta hundens vikt samt mängden teobromin i den choklad de ätit. Så hur vet man hur mycket teobromin chokladen innehåller?

Mängden teobromin i olika typer av choklad

Vitchoklad
Vitchoklad

3,5mg per 100g

Mjölkchoklad
Mjölkchoklad

220mg per 100g

Mörk choklad
Mörk choklad

550mg per 100g

Bakchoklad
Bakchoklad

1570mg per 100g

Bakchoklad och mörk choklad är de värsta för hunden eftersom de innehåller de högsta nivåerna av teobromin, medan mjölkchoklad är lite bättre och vitchoklad innehåller de minsta mängderna. Det betyder inte att du kan ge din hund vit choklad, eftersom det ändå innehåller små mängder av kemikalien och dessutom är fullt av fetter och sockerarter som kan göra din hund sjuk. Chokladkakor kan vara en av de farligaste matvarorna som din hund kan äta, eftersom de inte bara innehåller höga nivåer av bakchoklad, utan dessutom är rikt på socker och fett som din hund inte borde konsumera.

När du väl vet vilken typ av choklad din hund har ätit, kan du mäta toxicitetsnivåerna baserat på hundens storlek. En mindre hund behöver bara konsumera en liten mängd, medan en större hund kan äta mer innan chokladen orsakar lika mycket skada. Återigen, betyder det inte att större hundar får äta choklad, utan detta gör det endast lättare att indikera hur allvarligt problemet kan vara. Du måste också ta hänsyn till deras ålder och hälsa. En ung, frisk hund kan klara det bättre än en äldre hund som redan har problem med hälsan. Om du behöver hjälp med att räkna ut hur giftig chokladen som din hund har ätit är, kan du prova vår praktiska chokladtoxicitetsräknare för hundar.

Hur mycket choklad är farligt för hundar?

Små hundar
Ungefär 70g mjölkchoklad
Mellanstora hundar
Ungefär 155g mjölkchoklad
Stora hundar
Ungefär 425g mjölkchoklad
Enorma hundar
Ungefär 990g mjölkchoklad

Symptom på chokladförgiftning hos hundar

Har din hund ätit choklad? Om du inte är säker på om hunden har ätit choklad eller om du inte vet hur mycket choklad hunden hann äta, finns det några symptom att se efter. Dessa varierar beroende på hur mycket och vilken typ av choklad hunden har ätit, samt hur hundens kropp reagerar på det. Om du upptäcker följande symptom (eller ser din hund äta choklad) ska du genast uppsöka en veterinär:

  • Kräkning
  • Diarré
  • Ökad törst
  • Rastlöshet
  • Hyperaktivitet
  • Flämtande
  • Ökad urinering
  • Snabb puls
  • Tremor (muskeldarrningar)
  • Kramper
Symptom på chokladförgiftning hos hundar

Vad händer när en hund ätit choklad?

Choklad kan ha en mängd olika effekter på hundens kropp beroende på mängden, koncentrationen av teobromin och koffein samt källan till kakaobönorna och deras kvalitet. Chokladförgiftning hos hundar påverkar vanligtvis deras centrala nervsystem, hjärta och njurar och man börjar vanligtvis se symtom mellan fyra till tjugofyra timmar efter att de ätit choklad.

Vad ska man göra när en hund ätit choklad

Om du tror att din hund har fått i sig choklad eller om du har sett hunden äta det, börja med att se till att din hund inte får tag på mera, Ta bort chokladen och försök få ut rester ur hundens mun om de ännu tuggar. Försök att räkna ut hur mycket choklad hunden har ätit och vilken typ av choklad.

Om hunden har fått i sig en skadlig mängd ska du genast uppsöka en veterinär. Om du är osäker bör du ta hunden till en veterinär för säkerhets skull, även om de bara ätit en liten mängd. De kan ställa en diagnos och ge dem den behandling som behövs. Om det är chokladförgiftning hunden har fått behandlar veterinären dem vanligtvis genom att framkalla kräkning eller genom att ge hunden aktivt kol som stoppar teobrominet från att absorberas av kroppen. Det finns även andra behandlingsmetoder om dessa inte hjälper eller situationen är mer allvarlig och akut.

När din hund har återhämtat sig efter att ha ätit choklad och kemikalierna har avlägsnats helt från kroppen, kan du börja fylla på de näringsämnen som hunden har blivit av med på grund av chokladförgiftningen, genom till exempel kräkning och diarré. Du kan göra detta genom att ge dem ett naturligt multivitamintillskott för hundar, eller öka hundens vitamin- och mineralintag för att försäkra dig om att hundens diet blir balanserad igen.

Kan man ge hunden hundchoklad?

Kan man ge hunden hundchoklad?

Du har kanske sett en del produkter som marknadsförs speciellt som choklad för hundar, men dessa innehåller inte riktig choklad. Hundchoklad kan se ut som riktig choklad men innehåller carob, även kallat johannesbröd, istället för äkta choklad. Carob är ett pulver som framställs av carobbönor. Det innehåller inte teobromin eller koffein och är därför tryggt för hundar. Carob är dessutom fiberrikt men har ett lågt socker- och fettinnehåll, vilket gör det till ett perfekt hundgodis. Var dock noga med att läsa igenom ingredienserna då du köper hundchoklad. Om produkten endast innehåller carob istället för choklad kan du lugnt ge det till din fyrbenta vän, men undvik allt som innehåller choklad, även om det är i minimala mängder och marknadsförs för hundar.

Slutsats

Nu har du grundläggande information om hundar och choklad, inklusive vilka mängder choklad som är farligt för hunden, varför det är giftigt, samt vad du ska göra om din hund ätit choklad. Nästa gång någon frågar, ‘kan hundar äta choklad?’ vet du direkt att svaret alltid är nej! Om du misstänker att din hund fått i sig choklad ska du försöka räkna ut hur mycket hunden har ätit och vilken typ av choklad, för att bättre förstå hur allvarlig situationen är. Uppsök sedan en veterinär som kan hjälpa dig att behandla din hund och ge dig tips och råd. Det bästa du kan göra är dock att se till att din hund inte kommer åt choklad i första hand!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på