Varför är multivitaminer bra för din hund?

Multivitaminer är väldigt populära inom kosttillskott och hälsokost för människor och även våra fyrbenta vänner kan dra nytta av fördelarna med ett extra vitamintillskott. Så varför blir folk så förvirrade när det gäller vitaminer för hundar? Varje hundägare vill det bästa för sin lurviga vän och ett bra sätt att ta hand om din hund är att ge dem rikligt med näring, gärna i form av vitaminer och mineraler. Men hur vet du vilka kosttillskott hunden behöver och hur du lägger till dem i hundens diet?

Vad är vitaminer för hundar?

Vad är vitaminer för hundar?

Vitaminer är vitaminer, oberoende vilket djur som äter dem, men hundarnas vitaminbehov skiljer sig aningen från människornas. De viktigaste vitaminerna för hundar är A, B, C, D & E vitamin; dessa finns i olika typer av föda och har olika fördelar. Precis som människor bör även hundar ha en balanserad diet och ett rikligt näringsintag. Det är viktigt att din hund får både rätt mängd vitaminer och all de vitaminer de behöver. Vitaminbrist kan leda till ett antal hälsoproblem för hunden.

Bra vitaminer för hundar

Vilka är de viktigaste vitaminerna och varför är det så viktigt att lägga till dem alla i din hunds diet? Här är de fem viktigaste vitaminerna för din hund och deras fördelar förklarade:

A vitamin till hundar

A vitamin till hundar

A vitamin är ett fettlösligt vitamin, som lagras i fettet som omger levern tills det behövs i kroppen. Den främsta naturliga källan till A vitamin är det gula pigmentet som finns i växter, som kallas karoten. Morot och sötpotatis är viktiga växtbaserade källor som lätt omvandlas till användbart A vitamin i hundens kropp. Vitaminet har många fördelar, det stödjer bland annat immunsystemet, slemhinnorna och synen.


B vitamin till hundar

B vitamin till hundar

Det finns en mängd olika B-vitaminer, men de är vanligtvis alla klassade som B vitamin eller som ett "B-vitamin komplex". Om du inte är säker på vilka enskilda B vitamin hunden behöver eller inte vill ge flera olika tillskott kan du välja ett multivitamin med alla B vitaminer i samma tillskott. De har flera fördelar och stödjer exempelvis hundens hjärna, metabolism och hud. Man kan även ge B vitamin till hund mot fästingar.


C vitamin till hundar

C vitamin till hundar

C vitamin kallas också askorbinsyra och förknippas vanligtvis med citrusfrukter som apelsin och citron, men visste du att C vitamin även finns i grönsaker, som spenat? C vitamin är känt för att stödja immunförsvaret, men spelar även en viktig roll i kollagenproduktionen i hundens kropp och har därför även fördelar för deras leder, ben, brosk, tänder och tandkött. Detta gör det till ett utmärkt tillskott för både tand- och ledhälsa. C vitamin hundtillskott sägs även kunna förebygga urinvägsinfektion hos hundar.


D vitamin till hundar

D vitamin till hundar

D vitamin kallas ofta för ‘solskensvitaminet’ eftersom människornas kroppar får D vitamin från solens strålar. Eftersom hundarnas hud däremot oftast är täckt av päls, så får de inte D vitamin från solen, utan behöver det från sin kost. D vitamin hjälper till att reglera kalcium- och fosfornivåerna i din hunds kropp, vilket gör det viktigt för muskler, ben och tänder. Det anses också bidra till att stödja immunsystemet.


E vitamin till hundar

E vitamin till hundar

Detta fantastiska vitamin finns i livsmedel som fullkorn, nötter och bladgrönsaker. E vitamin hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress, som orsakas av fria radikaler, molekyler som finns i skadliga ämnen som bearbetade livsmedel, rök och föroreningar. Oxidativ skada kan påverka vilken cell som helst, därför kan E vitamin bidra till att skydda hela hundens kropp, inklusive hjärtat, hjärnan, musklerna och huden.

Vitamin översikt

Vitamin Fördelar Naturliga källor
A vitamin Immunförsvar, slemhinnor, hud & syn Fiskoljor, lever, morot, sötpotatis & spenat
B vitamin Psykologisk funktion, metabolism, syn, slemhinnor, hud, päls & trötthet Fisk, fjäderfä, ägg, fullkorn, frön & nötter
C vitamin Kollagenbildning för ben, brosk, tandkött, tänder & immunförsvar Citrusfrukter, broccoli, potatis, paprika & spenat
D vitamin Muskler, ben, tänder & immunförsvar Mjölk, fet fisk, nötlever, ost & äggula
E vitamin Skydda celler mot oxidativ stress Vegetabilisk olja, fullkorn, bladgrönsaker & nötter

Hur lägger man till vitaminer i hundens diet?

Nu när du känner till de viktigaste vitaminerna och deras fördelar är det dags att agera. Men hur får du din hund att ta alla dessa fantastiska vitaminer? Det finns två huvudsakliga sätt att ge alla väsentliga näringsämnen som din hund behöver i sin kropp, så att de kan stödja din hunds hälsa. Detta är antingen genom deras mat eller genom dagliga kosttillskott till hundar.

Vilken hundmat ska man välja?

Vilken hundmat ska man välja?

Det finns ett enormt utbud av sund hundmat, så det kan vara svårt att välja rätt sort. Börja med att tänka på din hunds specifika behov. Alla hundar kräver olika näringsintag, beroende på storlek, aktivitetsnivå, ålder och ibland även hundras. Det finns dessutom ekologisk hundmat, spannmålsfritt hundfoder och flera andra typer av allergivänligt hundfoder.

Det finns också ett antal hälsosamma hundfoder som hävdar att de innehåller allt din hund behöver för att vara frisk, men problemet med dem är tyvärr ofta att de vitaminer som finns i både torrfoder och färskfoder är väldigt bearbetade och därför förlorar mycket av deras styrka och fördelar. När du väljer bland dessa bör du tänka på att välja det som har mest vitaminer och mineraler som passar din hunds behov, och allt det som saknas eller som det inte finns tillräckligt mycket av kan du sedan lägga till i form av kosttillskott för hundar. Detta är även något som du bör tänka på om du hellre vill göra egen hundmat. Det är viktigt att hemlagad hundmat innehåller rätt mängd protein, fett, vitaminer och mineral. Detta bör du vara speciellt noggrann med om du ger din hund specialkost, som vegansk hundmat.

Vitamintillskott till hundar

Vitamintillskott till hundar

Det enklaste sättet att försäkra dig om att din hund får i sig tillräckligt med vitaminer är att ge dem naturliga kosttillskott. Du kan välja mellan att ge ett tillskott med en specifik sorts vitamin, multivitaminer för hundar eller andra hälsoprodukter. Med ett kosttillskott kan du lätt försäkra dig om att din hund får i sig alla nödvändiga vitaminer dagligen, utan att behöva äta något som inte ingår i standard hundmat. Det finns även flera olika tillskott att välja mellan. Du kan ge dem i form av kapslar, pulver eller smakliga tuggpinnar för lite kräsnare fyrbenta kamrater.

Vilka vitaminer behöver hunden?

Vilka vitaminer som är bäst kan variera från hund till hund, eftersom de alla har olika behov. För din hunds allmänna hälsa och välbefinnande rekommenderas det att du ger alla sorters vitaminer, och rätt mängd av dem. För att må så bra som möjligt behöver hunden en balanserad diet med rikligt av näring och vitaminer. Utöver hundens vanliga diet kan du ge ett tillskott med multivitaminer, för att enkelt se till att din fyrbenta vän håller sig frisk och glad!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på