Allergier

Allergitester för hundar

Vi vill alla det bästa för våra pälsklingar. Men precis som människor kan hundar drabbas av allergier. De flesta allergier orsakar på sin höjd obehag men det finns allergier som kan leda till andningsbesvär om de lämnas obehandlade för länge. Om du är orolig för din hund, så finns det hjälp att få. Det finns nämligen allergitester för hundar! Men innan du får panik kanske du vill veta vad du ska hålla koll på, vilka typer av tester som finns tillgängliga och vad du kan göra själv för att lindra symtomen och besvären. Läs vidare för all information du kan behöva om allergitester för hundar.

Symtom på allergi hos hundar

Om du är orolig över din hund så finns det några tecken som kan peka på att din hund kanske lider av allergier. Dessa är:

  • Irriterad hud eller kala fläckar och områden
  • Nysningar eller rosslingar
  • Överdrivet kliande eller gnidande mot möbler
  • Regelbundet tuggande på en och samma kroppsdel
  • Om de inte kan sluta slicka sig om nosen

Under sitt första levnadsår kommer din hund i kontakt med flera olika allergener. Nyfikna små valpar älskar ju att utforska sin omgivning. När de fyller 1 år kan immunsystemet börja attackera dessa allergener, vilket kan leda till klåda. De flesta allergier orsakas av exponering till ämnen i omgivningen men vissa kan komma från mat eller saker de andas in. De flesta hundar som drabbas av allergiska reaktioner tenderar att vara allergiska mot flera olika saker. Dessa kan också förändras om din hunds närmiljö förändras. Att flytta till ett nytt område eller nytt land kan medföra helt nya problem med din hunds allergier.

Därför borde du boka en tid hos veterinären så fort din hund börjar visa symtom på allergi. Att diagnostisera en eventuell allergi när din hund är ung har framför allt två fördelar. Först och främst ökar det sannolikheten att eventuell behandling fungerar. För det andra kan det bespara dig återkommande veterinärbesök. Veterinärer är inte billiga, så det kan bli dyrt!

Allergitester för hundar

När en veterinär kollar din fyrfotade kompis är loppor, löss och andra hudparasiter det första de letar efter. Om några parasiter hittas kan ni diskutera eventuell behandling. Men om veterinären tror besvären orsakas av något annat än parasiter, eller om de inte hittar några parasiter, kan man testa för specifika allergier.

De faller ofta inom fyra kategorier:

  • Matallergier
  • Partikelallergier
  • Loppallergi
  • Kontaktallergier (gräs, växter, damm etc)

Kontaktallergier är de vanligaste orsakerna till allergiska reaktioner hos hundar. Dessa leder till irritationer som får din hund att klia sig på det drabbade området.

Det finns framför allt två tester som din veterinär sannolikt kommer att rekommendera. Det första är ett blodprov, ett så kallat RAST-test eller radioallergosorbent test. Detta är en relativt enkel procedur som inte kräver att man söver eller rakar hunden. När man tagit blodprovet kan blodet analyseras så att man kan upptäcka några allergispecifika reaktioner. Utifrån resultatet kommer din veterinär sannolikt att vilja diskutera olika behandlingsalternativ för att hjälpa din pälskling att må bra.

Det andra är ett så kallat intradermalt hudtest och kan bara genomföras av en veterinär med dermatologisk specialisering. För detta test måste ett stort område päls rakas bort och din lilla kompis behöver sövas eller få lugnande. Sedan görs flera injektioner i den exponerade huden. Detta hjälper veterinären att avgöra vilka allergener som orsakar irritationen och behandling kan sättas in.

Hur kan jag hjälpa min hunds återhämtning?

När din hund har fått sin behandling kan du känna dig trygg med att de kan leva ett lyckligt och hälsosamt liv fritt från allergiska besvär. Men de jobbiga hudirritationerna kan det ta ett tag att få bukt på. Som tur är finns det sakerna du kan göra för att hjälpa ditt djur.

Först och främst kan du prova någonting som lindrar klådan. Klådstillande medel för hund och katt kan vara räddningen. Det innehåller huang quin, ginko, ögontröst och nässla, som alla är kända för sina lindrande och skyddande egenskaper. Det bästa av allt är att detta helt naturliga och flytande kosttillskott enkelt kan droppas ner i hundens vanliga mat, eftersom många husdjur är kräsna när det gäller att ta kosttillskott.

Eller så kan du prova lite linfröolja. Det är inte bara fullt med omega-3 och kalcium som hjälper till att stärka ben och leder, utan det innehåller också vitaminer som bidrar till att naturligt upprätthålla immunsystemet. Dessa kapslar kan sväljas hela eller blandas med deras vanliga mat.

Precis som hos människor kan allergier få din hunds ögon att rinna mer än vanligt. Till skillnad från mänsklig tårvätska innehåller hundars tårvätska som kan lämna mörkt rödaktiga fläckar på pälsen. Ge dem Tear Stain Remover Tabletter som kan hjälpa till med orsaken till tårfläckarna och håller deras päls ren och fräsch.

Detta är allt du behöver veta om allergitester för hundar. Ju tidigare du kollar upp deras allergier, desto snabbare kan ni båda gå vidare med att leva ett lyckligt och hälsosamt liv tillsammans!

Andra intressanta artiklar