Hud & Päls

Hur man friserar en hunds ansikte

Oavsett om man gillar det eller inte så är hårklippningar en del av livet. Med några veckor eller månaders mellanrum behöver håret på vårt huvud eller i vårt ansikte en ordentlig klippning. Och det samma gäller din fyrbenta kompis. Bortsett, såklart, från att hela deras ansikte ofta är täckt med päls. Päls som lätt blir smutsig och trasslig med jord och lera efter bara en liten upptäcktsfärd. Du kan naturligtvis ta med din hund till en professionell hundsalong. Men de är inte alltid billiga. Dessutom är de inte alltid öppna, och ibland kan det vara svårt att hinna till en bokad tid. Oroa dig inte. Ta ett djupt andetag. Vi har din rygg. Läs vidare och upptäck allt du behöver veta om hur man friserar en hunds ansikte.

Vad du behöver:

  • Tripper
  • Sax
  • Borste
  • Handduk
  • En glad hund

Hjälp hunden slappna av

Många hundar, särskilt de med mycket energi, kan ha svårt att sitta still. Om det låter som din hund kan du prova att ta den på långpromenad för att trötta ut den innan du plockar fram saxen. Ju mer avslappnad din hund är desto mer sannolikt är det att den sitter still när du börjar klippa. Detta är särskilt viktigt när du friserar hundens ansikte. De sista du vill är att råka peta den någonstans där den är känslig när den rör på sig! Om möjligt är det bra om du börjar vänja den vid klippning redan när den är valp. Då lär den sig att sitta still när det är dags för pälsvård. Och vem vet, då kanske du inte ens kommer behöva trötta ut den innan du plockar fram pälsvårdskitet!

Se till att borsta pälsen regelbundet

Gör dig själv en tjänst och införskaffa en hundborste som passar din hunds päls så snart som möjligt. Gör det till en vana att borsta igenom pälsen varje dag om du kan. Ju mindre trasslig pälsen är, desto lättare är den att klippa. Att borsta pälsen regelbundet kommer också hjälpa dig att upptäcka eventuella päls- och hudproblem så tidigt som möjligt.

Om du undrar vilken typ av borste du bör använda på din hund ska du titta på vilken typ av päls den har. För lång päls kan du använda en vanlig pinborste. En borste med mjuka strån passar bra till mellanlång päls. Och för kortare, krullig päls kan du använda en stålkam.

Tvätta ansiktet och pälsen

Använd en fuktad handduk för att rengöra kring ögonen. Hundars tårvätska innehåller restprodukter som kan orsaka missfärgningar på pälsen. Du kan även försöka stoppa orsaken till missfärgningarna innan de uppstår och bespara dig bekymret. Prova Tear Stain Remover Tabletter. De är välsmakande och nyttiga godbitar som kan rikta in sig på orsaken till missfärgande tårvätska hos hundar.

Använd sedan handduken till att göra rent utsidan av hundens öron. Du behöver inte oroa dig för att göra rent på insidan: det tar kroppen hand om själv. Dessutom kan du göra mer skada än nytta!

Till sist gör du rent kring munnen.

Borsta igenom pälsen innan du börjar klippa.

Placera hunden på en handduk och börja med att borsta igenom pälsen. Börja uppe på huvudet och fortsätt nedåt. Var försiktig så att du inte skrämmer eller luggar dem eller irriterar huden under pälsen. Lämna särskilt toviga områden till trimmern.

Använd trimmer till huvudet och ansiktet

Om din hund har särskilt lång päls kan du dela upp pälsen i sektioner och sätta upp den i små knutar eller med klämmor för att komma åt pälsen under och se till att allt blir jämnt klippt. Använd trimmern till att klippa pälsen på pannan, kinderna, hakan och mellan deras ögon och öron. Klipp också bort den eventuellt toviga pälsen som du lämnade när du borstade pälsen.

Klipp alltid i samma riktning som pälsen växer för att försäkra dig om att det blir jämnt klippt. Var uppmärksam på hur nära huden du klipper och se till att trimmern inte blir för varm. Du kan alltid stänga av den och ta en liten paus så att den får svalna.

Och om din hund har stora, hängande öron kan du hålla upp dem för att komma åt att klippa pälsen under.

Använd sax kring nos, mun och ögon

För extra försiktighet och noggrannhet kan du använda sax kring nos, mun och ögon. Rikta saxen utåt när du klipper och var försiktig. Saxar är tysta och är ofta lättare att använda kring känsliga områden där en trimmer annars kan göra dem oroliga. Klipp längs läpparna och så nära huden kring nosen som du kan.

Använd ett bra schampo

Till sist är det dags att skölja bort alla lösa hårstrån. Ställ hunden i badkaret, duschen eller en balja och skölj igenom pälsen. Använd sedan ett schampo, till exempel Animigos Schampo för Hund & Katt. Med lavendelolja, aloe vera och kokosolja är det utmärkt för att ta hand om illaluktande päls, lugna huden och se till att pälsen är mjuk, glansig och fin! Skölj sedan ur schampot och torka dem ordentligt.

Och det är allt! Din hund är nu redo för en runda på stan. Eller i alla fall en promenad i parken. Nu när du vet hur du friserar din hunds ansikte kan du ge den en klippning varannan till var fjärde vecka för att hålla din pälsklings päls i tipptopp skick.

Andra intressanta artiklar